Αρχική / ----------SLIDER / Γώγος: Ποιοι πρέπει να κάνουν 4η και 5η δόση εμβολίου για τον Covid-19……


Γώγος: Ποιοι πρέπει να κάνουν 4η και 5η δόση εμβολίου για τον Covid-19……

Μήνυμα πως «πρέπει να έχουμε τον νου μας» απέναντι στον κορωνοϊό έστειλε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, που αναφέρθηκε και στο ποιοι συνιστάται να προχωρήσουν και σε τέταρτη και σε πέμπτη δόση εμβολιασμού απέναντι στη νόσο.

«Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχει καμία εξαφάνιση του SARS-CoV-2. Υπάρχει ο ιός παγκοσμίως, υπάρχει μεγάλη διασπορά, υπάρχει σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι προβληματικά» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.«Το καλό νέο είναι ότι η νόσος ελέγχεται πολύ καλύτερα»

«Από την άλλη, βέβαια, το καλό νέο είναι ότι η νόσος Covid-19 ελέγχεται σαφώς πολύ καλύτερα. Όχι μόνο σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, όπου δεν είχαμε σχεδόν καθόλου “όπλα”, αλλά και σε σχέση με πριν από λίγο καιρό. Δηλαδή εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα το θέμα της αντιμετώπισης της νόσου που προκαλεί ο ιός» επισήμανε.«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή – Έχουμε ισχυρά όπλα»

Σημείωσε, ακόμα, ότι «ο ιός είναι λοιπόν εδώ θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Θα πρέπει να επιτηρούμε. Έρχεται χειμώνας. Τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν, έχουμε τους κλειστούς χώρους, συγχρωτισμό κ.λπ. Οπότε, χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και γονιδιωματική να δούμε τι επικρατεί από νέα στελέχη, γιατί υπάρχει κι αυτός ο κίνδυνος, πάντα. Ήδη εμφανίζονται μικροαλλαγές των γνωστών ΒA4, ΒΑ5 που υπάρχουν. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επιτήρηση, μάσκες κ.λπ., αλλά από την άλλη έχουμε ισχυρά όπλα: τα εμβόλια και βέβαια για τους σοβαρά νοσούντες συνανθρώπους μας, τους ευάλωτους πληθυσμούς, έχουμε ακόμα ισχυρότερα όπλα, πέραν των γνωστών θεραπειών, έχουμε τα αντιιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Έχουμε δηλαδή μια αρματωσιά πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχαμε στην αρχή, γι’ αυτό και τα πράγματα είναι καλύτερα».

«Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα προφυλάσσει σε όλες τις φάσεις από τη σοβαρή νόσο»

Σε ερώτηση για το τι δείχνει η ιστορία των πανδημιών και το αν φθίνει ο ιός ή μπορεί και να ενισχυθεί ξανά, ο κ. Γώγος απάντησε: «Όσον αφορά τη λοιμογόνο δράση του, φαίνεται ότι φθίνει, δηλαδή ακόμα και τα νέα στελέχη, αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται με κάποιες πρώιμες εργασίες που υπάρχουν ότι έχουν μικρότερη λοιμογόνο δράση από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό και προκαλούν όχι τόσο σοβαρή νόσο, σε συνδυασμό και με τη νόσηση του πληθυσμού, που έχει δημιουργήσει σημαντική ανοσία τόσον καιρό με συνεχείς λοιμώξεις. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει εκτεθεί στον ιό μαζί με τη δράση των εμβολίων που υπάρχουν ήδη.Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα ανοσιακό τείχος, όχι την ανοσία της αγέλης, την οποία δυστυχώς δεν πετύχαμε ποτέ, αλλά ένα ανοσιακό τείχος σημαντικό. Από εκεί και πέρα, μικρομεταλλάξεις θα υπάρξουν, αλλά η δράση των εμβολίων σε αυτές τις μικρομεταλλάξεις, όσον αφορά στη βαριά νόσο, τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, τη διασωλήνωση, τον θάνατο, τους δύσκολους δείκτες δηλαδή, φαίνεται και είναι εντυπωσιακό αυτό ότι εξακολουθεί να υπάρχει η προστατευτική δράση ακόμα και για τα πρώτα εμβόλια. Φαίνεται δηλαδή ότι ο εμβολιασμός από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα προφυλάσσει σε όλες τις φάσεις από τη σοβαρή νόσο. Τα καινούργια, επικαιροποιημένα, φυσικά προστατεύουν περισσότερο, γιατί τα καινούργια στελέχη είναι τροποποιημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν τα υπάρχοντα στελέχη».

«Η τέταρτη δόση είναι ισχυρά συνιστώμενη με το επικαιροποιημένο πια εμβόλιο, για τον πληθυσμό που έχει χειρότερη απάντηση ανοσιακή στο εμβόλιο, δηλαδή οι άνω των 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, παράλληλα με τους φροντιστές ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τους υγειονομικούς κ.λπ. Η πέμπτη δόση ισχύει πάλι για τους ίδιους πληθυσμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο πια, γιατί η τέταρτη είχε γίνει με το παλιό αν θυμάστε – διότι οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 και είχαν προβλήματα είχαν ήδη σύσταση για μια τέταρτη δόση. Αν έχουν περάσει λοιπόν τρεις μήνες από την τέταρτη δόση γι’ αυτόν τον πληθυσμό, συνιστάται και η πέμπτη δόση, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη αναμνηστική, την τέταρτη».


«Η προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε με την επικαιροποιημένη δόση αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσο. Για τον γενικό πληθυσμό λέμε, με σύσταση του θεράποντος ιατρού, γιατί ξέρει καλύτερα το προφίλ του ασθενούς του, ξέρει τι νοσήματα έχει περάσει, τα φάρμακα που παίρνει, τι υποκείμενα έχει, γιατί μπορεί να είναι παχύσαρκος. Είναι πολλά τα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν, γι’ αυτό υπάρχει μια σύσταση σε συνδυασμό με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού για τον υπόλοιπο πληθυσμό» πρόσθεσε.
Πηγή: .iefimerida

Check Also

Ο Απόλυτος Gadget Κουμπαράς που μετράει τα χρήματα….

Αποταμιεύστε όλα σας τα νομίσματα στον Απόλυτο Gadget Κουμπαρά! Ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού δεν θα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *