Εγώ προτείνω το τραπέζι να στολίζετε με κόκκινα αυγά και αγριολούλουδα.
Δεν είμαι παλιομοδίτισα μα, αυτά τα μαυρόασπρα με φατσούλες βαμπίρ δεν είναι για αναμνηστικές φωτογραφίες που θα βρουν τα δισέγγονα μου.
Κρατώ τα έθιμα όπως τα βρήκα και αν δεν συμφωνήσετε απλά αγνοήστε τις προτάσεις μου.
Τα κόκκινα αυγά βάφονται Τη Μεγάλη Πέμπτη. Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι που αιτιολογούν το έθιμο των κόκκινων αυγών. Ο επικρατέστερος θρύλος είναι πως, όταν μια χωρική άκουσε το μεγάλο νέο ότι αναστήθηκε ο Χριστός, δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Τα αυγά που κρατούσε κοκκίνισαν αμέσως! Από τότε τα αυγά του Πάσχα βάφονται κόκκινα.
Μετά την Ανάσταση το έθιμο θέλει μαγειρίτσα, συκωταριά στο τηγάνι ή σούπα με κομμάτια αρνιού, μοσχαριού, κοτόπουλου και χοιρινού αυγολέμονο. Συμβουλή μου, νύχτα και πολύ φαγητό σημαίνει κακό ύπνο και άσχημο ξύπνημα. Μπορείτε να κάνετε μαγειρίτσα με μανιτάρια που οι vegan την προτιμούν μα είναι γευστικότατη.
Πάμε στο κατ’ εξοχή φαγητό. Αρνάκι ή Κατσικάκι είναι θέμα γούστου και γεύσης. Απλά, διαλέξτε νεαρό, άπαχο με ροζέ χρώμα. Το ψήσιμό του εξαρτάτε από πολλές παραμέτρους. Αν είστε στο χωριό ή σε κάποιο εξοχικό η σούβλα ας αρχίσει τις βόλτες της. Αν όμως είστε στο κλεινόν άστυ τότε, το κρέας θα μπει στο φούρνο τυλιγμένο με λαδόκολλα και παραγεμισμένο με αλατοπίπερο και σκόρδα,
(μια φίλη μου λέει πως αυτό, εγώ το κάνω τέλεια). Αν πάλι δεν είσαστε πολλοί, διαλέξτε μπουτάκι ή παϊδάκια με τον ίδιο τρόπο.
Οι μερακλήδες θα ψήσουν ή φουρνίσουν κοκορέτσι και γαρδουμπάκια.
Απαραίτητη η πράσινη σαλάτα που θα φτιάξει τη γεύση του στόματος μετά την κρεατοφαγία. Με μέτρο τα αλκοολούχα ποτά είτε οδηγείτε είτε όχι, το… λιώμα είναι επικίνδυνο για πολλά ευτράπελα.
Το απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι κατέχουν την πρώτη θέση είτε τα φτιάξατε εσείς είτε τα πήρατε από κάποιο ζαχαροπλαστείο, προσοχή όμως μην παρασύρεστε από διαφημίσεις δεν είναι πάντα νόστιμα και μαστιχωτά.
Καλή Ανάσταση