Κάποιοι από εμάς, αυτό το φαγητό το έχουν στο μυαλό τους συνδεδεμένο με το κρυολόγημα. Καμία σχέση! Είναι ένα υπέροχο φαγητό που είναι ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Και είναι και πολύ χορταστικό και απολαυστικό, αρέσει τρελά και στα παιδιά.
Υλικά για 4 άτομα
Εγώ πάντα χρησιμοποιώ μπουτάκια.
3 μπούτια κοτόπουλο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
50 γραμμάρια βούτυρο
1,5 lt νερό
1 φλιτζάνι του καφέ αστράκι, ή ξινό τραχανά
Αλάτι – πιπέρι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα μπουτάκια και τα σοτάρουμε ελαφρά κι από τις δύο πλευρές
Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε για 35’ περίπου.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αστράκι ή τον τραχανά. Σιγοβράζουμε τη σούπα περίπου 7-10”
Εν τω μεταξύ μαδάμε τα μπουτάκια κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το αυγό και το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το ζεστό ζουμί στην κατσαρόλα και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μπολ με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε καλά. Μόλις το αυγολέμονο πάρει τη θερμοκρασία από το ζουμί ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά, κινώντας κυκλικά την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε και το καθαρισμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε αμέσως.