Αρχική / ----------SLIDER / Κι έτσι φτάνουμε σιγά σιγά στη Σαρακοστή…


Κι έτσι φτάνουμε σιγά σιγά στη Σαρακοστή…

Την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου, ξεκινά επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας.
Και αρχίζει το πονοκεφάλιασμα τύπου, τι να μαγειρέψω σήμερα;
Εδώ είμαι εγώ κορίτσια. Έχω συνταγές σαρακοστιανές από τη γιαγιά.

Σήμερα διάλεξα μελιτζάνες με σαλτσούλα στο φούρνο.
Εγώ τις έκανα με τυρί, εσείς μπορείτε να παραλείψετε το τυρί ή να βάλετε «ευλογημένο» που είναι νηστίσιμο. Μελιτζάνες μου είπε μια φίλη πως οι μακρουλές φλάσκες έχουν λιγότερα σπόρια και το διαπίστωσα σήμερα.



Υλικά:

6-8 μελιτζάνες φλάσκες μακρουλές
3 μέτριες πατάτες
½ κιλό ντοματούλες βελανίδια
1 κρεμμύδι
5 δόντια σκόρδο
½ πιπεριά πράσινη
½ ματσάκι μαϊντανό
2-3 φιλαράκια βασιλικό
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα καπνιστή
½ κιλό κασέρι ή ευλογημένο ή το παραλείπουμε

Εκτέλεση:

Κόβουμε φετούλες το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, φοβερίζουμε, καραμελώνουμε, όπως θέλετε εσείς, με μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι, με αλάτι και στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη.


Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια (κρατάμε 4-5 για γαρνίρισμα), τα ψιλοκομμένα σκόρδα, την ψιλοκομμένη πιπεριά και μισό ποτηράκι κρασιού νερό για να μισοβράσουνε σε χαμηλή φωτιά. Όταν σβήνουμε το μάτι ρίχνουμε πιπέρι, πάπρικα και μαϊντανό.
Τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες πατάτας και μετά τις φέτες μελιτζάνας.



Αλείφουμε το πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και δεν χρησιμοποιούμε άλλο λάδι γιατί έχει η σαλτσούλα και τα τηγανισμένα λαχανικά.

Στρώνουμε τις πατατούλες, τις μελιτζάνες, ρίχνουμε τη σαλτσούλα, την απλώνουμε σε όλη την επιφάνια του πυρέξ, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί

και αν το παραλείψουμε απλά κόβουμε τα βελανίδια που κρατήσαμε για στόλισμα και ραντίζουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό.
Σε 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας, το φαγητό είναι έτοιμο.


Καλή σας όρεξη…


Check Also

Ειρήνη Μουρτζούκου: Και επίσημα ύποπτη για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη

  Ύποπτη για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή από δόλο η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, που πλέον …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *