Η θερμοκρασία έπεσε, τα τζάκια τρίζουν και οι cozy βραδιές με φίλους ξεκίνησαν. Και τι πρωταγωνιστεί σε αυτές τις βραδιές; Το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο!
Για αυτό είμαι εγώ εδώ λοιπόν, για να σας προτείνω τα 15 καλύτερα κόκκινα κρασιά κάτω από 15 ευρώ που θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα ζεστάνουν το κλίμα (μπορεί να θέλετε να αποκλειστείτε με το έτερον ήμισυ στη Ζαχλωρού για παράδειγμα, χωρίς κρασί θα πάτε;). Πάμε να τα δούμε.
Δίπλα στην Διαμαντόπετρα να βάλετε και αλλαντικά και τυριά. Το χαρμάνι αποτελείται από 70% Syrah και 30% Μανδηλαριά και το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.
1.Διαμαντόπετρα ερυθρή Οινοποιείο Διαμαντάκης Η Διαμαντόπετρα του Διαμαντάκη ανήκει σταθερά στα προσιτά και παράλληλα κομψά «διαμαντάκια» της Κρήτης. Το χαρμάνι αποτελείται από 70% Syrah και 30% Μανδηλαριά και το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι πικάντικο αλλά ραφιναρισμένο τόσο που εύκολα αδειάζει το μπουκάλι ακόμα και αν το απολαύσετε σκέτο. Μπορείτε βέβαια δίπλα να βάλετε και αλλαντικά και τυριά. Πάνω από 3 στο καλάθι, δε θέλω μισές δουλειές.
Αν έχετε στην παρέα κάποιον wine snob που όλα τα ξέρει και όλα τα έχει δοκιμάσει, με τη Ραψάνη θα του κλείσετε το στόμα. Η Ραψάνη του Κωνσταντίνου Λιάπη είναι αυτό που λέμε «ψαγμένο κρασί».
2.Ραψάνη Κωνσταντίνος Λιάπης Το κρασί αυτό τα έχει όλα. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Είναι πολύπλοκο, Ξινομαυρίσιο, ηπίων παρεμβάσεων (στη λογική αυτού που λέμε natural) και ότι πρέπει για μπαμπάτσικα κεμπάπια και λουκάνικα στο τζάκι. Η Ραψάνη του Κωνσταντίνου Λιάπη είναι αυτό που λέμε «ψαγμένο κρασί» γιατί ο παραγωγός κάνει μόνο αυτό το κρασί, σε ελάχιστες φιάλες και γενικά είναι ένα κρασί που δε θα βρείτε εύκολα ή παντού. Αν έχετε στην παρέα κάποιον wine snob που όλα τα ξέρει και όλα τα έχει δοκιμάσει και σας κάνει υποδείξεις τι να πιείτε και πως τότε με τη Ραψάνη θα του κλείσετε το στόμα, για λίγο.
. To Côtes du Rhone θα συνοδεύσει τέλεια τις χειμωνιάτικες πλούσιες μακαρονάδες μας. Αυτό το κόκκινο κρασί, από Grenache Rouge και Syrah, ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και έπειτα ωριμάζει σε δεξαμενές και foudres (25%) για έναν χρόνο.
3.Côtes Du Rhone Nature Red Famille Perrin Και Ροδανό έχουμε κύριες και κύριοι και τι Ροδανό, της οικογένειας Perrin που βρίσκεται πίσω από το θρυλικό Chateau Beaucastel. Αυτό το κόκκινο κρασί, από Grenache Rouge και Syrah, ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και έπειτα ωριμάζει σε δεξαμενές και foudres (25%) για έναν χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι βελούδινο και φρουτώδες και θα συνοδεύσει τέλεια τις χειμωνιάτικες πλούσιες μακαρονάδες μας. Αχ να είχαμε μια amatriciana τώρα.
Αν είστε προνοητικοί μπορείτε να στοκάρετε το Chateau Porto Carras και να το παλαιώσετε όσο αντέξετε. Tο Chateau Porto Carras είναι ένα από τα πιο διαχρονικά και κλασσικά ελληνικά κρασιά.
4. Chateau Porto Carras Θεωρώ πως δε χρειάζεται συστάσεις το Chateau Porto Carras Μιας και είναι ένα από τα πιο διαχρονικά και κλασσικά ελληνικά κρασιά. Αυτό από μόνο του έχει να πει πολλά. Αν δε σας έπεισα θα σας θυμίσω, αν το έχετε ξεχάσει, πως το Chateau Porto Carras είναι το κρασί για το οποίο φτιάχτηκε ειδικό (και μοναδικό) ΠΟΠ, το ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα που αφορά το μπλεντάρισμα γαλλικών και ελληνικών ερυθρών ποικιλιών (για το ερυθρό). Αν είστε προνοητικοί μπορείτε να στοκάρετε και να το παλαιώσετε όσο αντέξετε. Θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω.
Η Νάουσα Δαλαμάρα προτείνεται εύκολα και για πρώτο ραντεβού. Ο Δαλαμάρας, εκτός από πολύ ταλαντούχος και συμπαθέστατος φημίζεται για το μοντέρνο και κομψό στυλ που δίνει στα Ξινόμαυρά του.
5. Νάουσα Δαλαμάρα Μα γίνεται τέτοια λίστα χωρίς Δαλαμάρα; Ε όχι. Η προτίμηση μου στο Ξινόμαυρο είναι κάτι παραπάνω από φανερή και αν με διαβάζετε θα το έχετε καταλάβει. Ο Δαλαμάρας, εκτός από πολύ ταλαντούχος και συμπαθέστατος φημίζεται για το μοντέρνο και κομψό στυλ που δίνει στα Ξινόμαυρά του. Η Νάουσα του ξεχειλίζει από κόκκινο φρούτο, διακριτικά βοτανικά και ανθικά στοιχεία και ελαφριά εσανς ντομάτας και ελιάς. Προτείνεται εύκολα και για πρώτο ραντεβού, που θα μοιράζεστε χυλοπίτες με κεφτεδάκια στη Τζουτζούκα, σαν τη Λαίδη και τον Αλήτη.
Με το που θα δοκιμάσετε το Amauta Tannat θα τσεκάρετε ξανά και ξανά την τιμή, για τέτοιο value for money μιλάμε. Αυτό το κρασί είναι μαλακό, στρογγυλό, με πλούσιο φρούτο, τραγανή οξύτητα και ούτε ίχνος βαρελιού.
6. Amauta Tannat Bodega El Porvenir de Cafayate Ακούτε Tannat και τρομάζετε τώρα το νιώθω. Λοιπόν αυτό το Tannat δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι μαλακό, στρογγυλό, με πλούσιο φρούτο, τραγανή οξύτητα και ούτε ίχνος βαρελιού. Για αυτά φταίνε τα νεαρά αμπέλια ηλικίας 13 ετών, το υψόμετρο 1700 μέτρων (στη Σάλτα της Αργεντινής) και η ωρίμαση σε δεξαμενή. Σας το λέω και εννοώ την κάθε λέξη: με το που θα το δοκιμάσετε θα τσεκάρετε ξανά και ξανά την τιμή, για τέτοιο value for money μιλάμε.
Δοκιμάστε ψαρονέφρι με σάλτσα κόκκινου κρασιού και δεντρολίβανο και ένα ποτήρι Τσιγκέλω. Εδώ δεν έχουμε βαρέλι αλλά πήλινους χειροποίητους αμφορείς, όπου ωριμάζει το κρασί για λίγους μήνες.
7. Τσιγκέλω Κτήμα Ρούβαλη Αν ακόμα δεν έχετε βάλει την ξηρή Μαυροδάφνη στη ζωή σας τότε πραγματικά χάνετε. Εκτός από τις πολύ πληθωρικές και πικάντικες εκδοχές υπάρχει και μια πολύ φίνα και τσαχπίνα, η Τσιγκέλω του Ρούβαλη (Τσιγκέλω ονομάζεται ο ποιοτικότερος κλώνος της Μαυροδάφνης). Εδώ δεν έχουμε βαρέλι αλλά πήλινους χειροποίητους αμφορείς, όπου ωριμάζει το κρασί για λίγους μήνες. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τον τυπικό χαρακτήρα της ποικιλίας και τονίζει τη βοτανική και θηλυκή πλευρά της. Εγώ με ένα ψαρονέφρι με σάλτσα κόκκινου κρασιού και δεντρολίβανο και ένα ποτήρι Τσιγκέλω θα χρωμάτιζα τα Monday Blues μου, εσείς;
Το Cabernet Sauvignon Κτήμα Μέγα Σπήλαιο πάει παρέα με ένα Denver steak. Ολα τα κρασιά του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, κοινώς παίρνεις πολλά αλλά δίνεις λίγα.
8. Cabernet Sauvignon Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Το Cabernet το σωστό το πρόστυχο, με το βαρελάκι του, την εκχύλιση του, τις ωραίες τανίνες του και τον πιπεράτο χαρακτήρα του και όλα αυτά σε τιμή έκπληξη. Γενικά θα σας πω πως όλα τα κρασιά του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, κοινώς παίρνεις πολλά αλλά δίνεις λίγα. Επειδή θέλουμε να κάνουμε και οικονομία για τα Hangisi Manolo της «ορκωμοσίας» του Diploma WSET αλλά παράλληλα δε θέλουμε και να στερηθούμε ένα ποτήρι Cab, παρέα με ένα Denver steak από το La Meat Maison, το Cabernet Sauvignon Κτήμα Μέγα Σπήλαιο φαντάζει όαση. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Βάλτε δίπλα στο Malbec ένα Red Neck από το Burger Joint και τα ξαναλέμε. Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό και σαρκώδες αλλά παράλληλα πολύ ισορροπημένο!
9. Malbec Serie A Bodega Zuccardi Αυτό είναι ένα Malbec πύραυλος. Tα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες σε υψόμετρο 1100 μέτρων, από την περιοχή Uco Valley. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και μέρος του παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 8 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό και σαρκώδες αλλά παράλληλα πολύ ισορροπημένο! Επιπλέον, για να καταλάβετε πως μιλάμε για κρασί υπερ-όπλο να σας πω πως έχει πάρει και 92 pts από τον James Suckling και 91pts από τον Robert Parker. Δεν πειστήκατε; Βάλτε δίπλα του ένα Red Neck από το Burger Joint και τα ξαναλέμε.
Συνδυάστε τη Νάουσα του Κτήματος Κελεσίδη με λουκάνικα αγριογούρουνου σπετζοφάι ή ένα παστίτσιο με μαδητό κρεατάκι. Πρόκειται για ένα Ξινόμαυρο από το grand cru της Νάουσας, το Γιαννακοχώρι.
10. Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ πιθανόν να σκέφτεστε «αμάν ρε κορίτσι μου μας έχεις πήξει στα φίνα και τα ντελικάτα, εμείς που γουστάρουμε αγριάδες τι θα πιούμε;». Έλα παιδιά μη σκάτε, Νάουσα Κελεσίδη θα πιείτε και θα τρελαθείτε. Πρόκειται για ένα Ξινόμαυρο από το grand cru της Νάουσας, το Γιαννακοχώρι, που συνδυάζει τη ρουστίκ πλευρά του Ξινόμαυρου με το πλούσιο κόκκινο φρούτο, το δέρμα και το διακριτικό βαρέλι. Επειδή με τις τανίνες δεν αστειεύεται βάλτε δίπλα αίμα, για παράδειγμα λουκάνικα αγριογούρουνου σπετζοφάι ή ένα παστίτσιο με μαδητό κρεατάκι και όχι κιμά. Έπος.
Το Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός «λατρεύει» τα μαγειρευτά όπως ένα μοσχαράκι παστιτσάδα ή αγριογούρουνο με δαμάσκηνα. Το Κτήμα Μερκούρη αποτελείται από το πρωτότυπο χαρμάνι Μαυροδάφνης – Refosco.
11. Κτήμα Μερκούρη ερυθρός Ακούστε πως έχει το πράγμα εδώ. Όταν βρίσκομαι στη μέση του πουθενά και δεν έχω μαζί μου κρασιά ή όταν κάποιος φίλος με ρωτάει τι κρασί να πάρει από το Super Market για το τραπέζι πάντα μα πάντα διαλέγω το Κτήμα Μερκούρη. Οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν εκεί, αυτό σας το υπογράφω. Το Κτήμα Μερκούρη αποτελείται από το πρωτότυπο χαρμάνι Μαυροδάφνης – Refosco. Ο πικάντικος χαρακτήρας των δυο ποικιλιών τονίζεται από τη 12μηνη παραμονή σε γαλλικό βαρέλι και το αποτέλεσμα θα αρέσει και σε αυτούς που προτιμούν τα βελούδινα κρασιά και σε εκείνους που αγαπούν τα έντονα κόκκινα. Βρίσκεται ακριβώς στη μέση και λατρεύει τα μαγειρευτά όπως ένα μοσχαράκι παστιτσάδα ή αγριογούρουνο με δαμάσκηνα.
Ο Νεαρός Τσαπουρνάκος είναι το ιδανικό κρασί για τσιμπολόγημα με την παρέα, κουβέντα και συμπάθεια. Ο Τσαπουρνάκος από το Βελβεντό Κοζάνης, στη φρέσκια και νεαρή εκδοχή του.
12. Νεαρός Τσαπουρνάκος Κτήμα Βογιατζή Ο βάτραχος που έγινε πρίγκιπας, ο Τσαπουρνάκος από το Βελβεντό Κοζάνης, στη φρέσκια και νεαρή εκδοχή του, είναι το τέλειο κρασί για να σβήσετε μετά από μια κουραστική μέρα, που δε θέλετε να πολυσκεφτείτε και να αναλύσετε βαρέλια (δεν έχει), αρώματα, τανίνες κτλ, θέλετε απλά να πιείτε και απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί. Το καθαρό κόκκινο φρούτο του, ο ανθικός χαρακτήρας, η καραμέλα βουτύρου και οι νότες κρέατος το καθιστούν ιδανικό κρασί για τσιμπολόγημα με την παρέα, κουβέντα και συμπάθεια ή και για σόλο καταστάσεις συνοδεία ταινίας.
Η Νεμέα Αϊβαλή είναι από τις πιο καλοφτιαγμένες και τίμιες που κυκλοφορούν. Ο Αϊβαλής μπορεί να είναι διάσημος για τα πλούσια και premium Αγιωργίτικά του αλλά δείχνει πως έχει τη μαεστρία να παίζει μπάλα και στα πιο οικονομικά.
13. Νεμέα Αιβαλή Η «ταπεινή» Νεμέα του Χρήστου Αϊβαλή μόνο ταπεινή δεν είναι. Ο μαρμελαδένιος χαρακτήρας, τα μωβ λουλούδια, η βανίλια και η σοκολάτα την κάνουν σχεδόν εθιστική, κανείς δε μπορεί να σταματήσει στο ένα ποτήρι. Ο Αϊβαλής μπορεί να είναι διάσημος για τα πλούσια και premium Αγιωργίτικά του αλλά δείχνει πως έχει τη μαεστρία να παίζει μπάλα και στα πιο οικονομικά. Η ποιότητα και η εκφραστικότητα δε λείπει από κανένα του κρασί και για μένα η Νεμέα του είναι από τις πιο καλοφτιαγμένες και τίμιες που κυκλοφορούν.
To Chateau Pegau Cotes du Rhone σε αυτή την τιμή απλά δεν έχει αντίπαλο. Δε γινόταν να λείπει από μια λίστα με τίτλο “best 15 under 15” αυτή η υπερκρασάρα του Ροδανού.
14. Chateau Pegau Cotes du Rhone Cuvee Maclura Λοιπόν εδώ παίζω με τα όρια μιας και το Maclura είναι οριακά στη λίστα (+- 50 λεπτά είναι, ανάλογα το ράφι). Ακόμα και έτσι όμως δε γινόταν να λείπει από μια λίστα με τίτλο “best 15 under 15” αυτή η υπερκρασάρα του Ροδανού. Έχουμε και λέμε: το χαρμάνι αποτελείται από Grenache, Syrah, Mourvèdre και Cinsault και το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες (έμφαση στο terroir), σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Έτσι έχουμε καθαρό φρούτο, πιπεράτο χαρακτήρα, βιολέτες και μια τζούρα δέρμα για την αλητεία. Εγώ το αγαπώ αυτό το κρασί και θεωρώ πως σε αυτή την τιμή απλά δεν έχει αντίπαλο.
To Rioja La Vendimia Alvaro Palacios μπορεί να συνοδεύσει ένα σάντουιτς με παστράμι, μαρμελάδα κρεμμύδι και gruyere. Ένα κρασί με εκρηκτικό φρουτώδη χαρακτήρα, βελούδινες αλλά όχι αόρατες τανίνες και διακριτικά μπαχάρια.
15. Rioja La Vendimia Alvaro Palacios Όπου βλέπετε Palacios να μπαίνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο άνθρωπος είναι μάγος, τι να λέμε τώρα! Tempranillo και Garnacha σε ίση αναλογία και 5μηνη παλαίωση σε μεγάλα, παλιά δρύινα βαρέλια δίνουν ένα κρασί με εκρηκτικό φρουτώδη χαρακτήρα, βελούδινες αλλά όχι αόρατες τανίνες και διακριτικά μπαχάρια. Φυσικά και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με διάφορα πιάτα κρεατικών αλλά εγώ ψοφάω να παίρνω καλό προζυμένιο ψωμί και να κάνω ανοιχτά σάντουιτς με παστράμι, μαρμελάδα κρεμμύδι και gruyere. Κοινώς φάτε,είναι Χειμώνας …
Πηγή : Andro