Τα ρεβίθια έχουν μπει σε όλα τα ελληνικά σπίτια προ αμνημονεύτων χρόνων μα τον τελευταίο καιρό μπήκανε και στα γκουρμέ πιάτα ως ειδική υπερτραφή.
Τα ρεβίθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια). Γίνονται, επίσης, θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες Β, Κ, Ε, και C.
Ακολουθώντας τη μόδα των καιρών και προσθέτοντας φαντασία, σας δίνω σήμερα δύο εκδοχές για πρώτο πιάτο σε τραπέζι ως σούπα βελουτέ ή για κανονικό μεσημβρινό γεύμα σε σούπα. Η επιλογή δική σας.
Υλικά:
1 Συσκευασία ρεβίθια
2 τρία μέτρια κρεμμύδια
3 1 καρότο
4 ½ πιπεριά Φλωρίνης
5 2- 3 φυλλαράκια Δάφνης
6 2 -3 κλωναράκια δεντρολίβανο
7 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
8 150 γρμ ελαιόλαδο
9 150 γρμ. Μπέικον
10 κρουτόν
11 αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
-Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
-Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια
-Κόβουμε σε κυβάκια καρότο, πιπεριά και πλένουμε δεντρολίβανο, δάφνη και ρίγανη (εγώ τα έκοψα από τον μπαξέ μου και μοσχοβόλησε η κουζίνα μου).
-Ετοιμάζουμε το μπέικον για τσιγάρισμα.
-Στην χύτρα ταχύτητος βάζω τα ρεβίθια αφού τα έχω ξεπλύνει από το αλατόνερο καλά, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και τα σκεπάζω με χλιαρό νερό.
-Προσθέτω το ελαιόλαδο και αν σας φανεί λίγο μην το προσθέσετε στην χύτρα αλλά στο έτοιμο πιάτο για περισσότερη νοστιμιά.
-Αλατοπιπερώνω και ρυθμίζω το χρονόμετρο στα 45 λεπτά, κλείνω τη χύτρα και … περιμένω το αποτέλεσμα. Περιμένοντας το αποτέλεσμα σοτάρω ψιλοκομμένο το μπέικον.
-Βγάζω τη μερίδα για την βελουτέ σούπα (πρώτο πιάτο ή για τα παιδιά που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα όσπρια) και με τη ράβδο το κάνω βελουτέ (το μπλεντάρω).
-Σερβίρω την βελουτέ σούπα με τσιγαριστό μπέικον και κρουτόν που έφτιαξα από ψωμί του τοστ στην φρυγανιέρα και το έκοψα κυβάκια.
-Για τους λάτρεις των όσπριον και για τους vegan απλή ρεβιθάδα με μπόλικο λεμόνι και….
… Καλή μας όρεξη!