Ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της γειτονικής τουρκικής κουζίνας. Η ονομασία σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το θρύλο, ένας ιμάμης όταν άκουσε για το κόστος των υλικών και για το ελαιόλαδο που χρειαζόταν για την προετοιμασία του φαγητού, έχασε τις αισθήσεις του. (πηγή βικιπαίδεια).
Εγώ που αγαπώ τις μελιτζάνες γιατί ανήκουν στο top10 στην αντιοξειδωτική ικανότητα ανάμεσα σε 120 διαφορετικά λαχανικά παγκοσμίως. Η θέση αυτή της αξίζει για τον συνδυασμό των μοναδικών θρεπτικών της στοιχείων.
Θρεπτικά Συστατικά • στα 100g • σε μια κούπα (82g)
Θερμίδες • 25kcal • 20,5kcal
Νερό • 92.3g • 75.7g
Υδατάνθρακες • 5.88g • 4.82g
Λίπος • 0.18g • 0.148g
Πρωτεΐνες • 0.98g • 0.804g
Φυτικές ίνες • 3g • 2.46g
Ασβέστιο • 9g • 7.38g
Σίδηρος • 0.23mg • 0.189mg
Μαγνήσιο • 14mg • 11.5mg
Φώσφορος • 24mg • 19.7mg
Kάλιο • 229mg • 188mg
Νάτριο • 2mg • 1.64mg
Βιταμίνη C • 2.2mg • 1.8mg
Φολικό Οξύ • 22μg • 18μg
Άλλαξα λίγο την κλασική συνταγή της γειτονικής μας χώρας προσθέτοντας τυρί που κάνει το πιάτο μας πιο πικάντικο.
Υλικά:
5 τσακώνικες μελιτζάνες
2 πατάτες μέτριες
1/4 σκληρό τυρί
20-25 ντοματάκια βελανίδια
2 – 3 κρεμμύδια
2 – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 – 4 δόντια σκόρδο
1 πράσο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κλωναράκια δυόσμο
200 γρμ. ελαιόλαδο
Οδηγίες μαγειρέματος:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180* Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις χαράζουμε βαθιά σε δύο σημεία παράλληλα κατά μήκος. Τις βουτάμε σε αλατόνερο για 30 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα και τις αραδιάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί με τις χαρακιές προς τα πάνω. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 45′.
Γέμιση: Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την ζάχαρη και τα σοτάρουμε μέχρι να μελώσουν. Έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο, τα ντοματάκια κομμένα στα δύο και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί. Βράζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 25′ περίπου. Μόλις αποσύρουμε το φαγητό από το μάτι πασπαλίζουμε με μαϊντανό και δυόσμο.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες απ’ το φούρνο. Πατάμε με πιρούνι την κάθε μελιτζάνα στη μέση να ανοίξει σαν βαρκούλα και αφαιρούμε την μεσαία φλούδα με προσοχή.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με την σάλτσα το εσωτερικό της και βάζουμε τις φέτες κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, αν θέλετε να βάλετε φέτα θα την προσθέσετε μόλις γίνει το φαγητό και θα την βάλετε για 10 λεπτά στο φούρνο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30′ στους 180*
Το φαγητό είναι έτοιμο. Στην γειτονική χώρα το συνοδεύουν με ρύζι και γιαούρτη αυτό το αφήνω στην δική σας επιλογή.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη