Αρχική / -----Ροή θεμάτων / Ρεβιθάδα με κουρκουμά και άλλες 3 συνταγές, ιδανικές για το χειμερινό τραπέζι…


Ρεβιθάδα με κουρκουμά και άλλες 3 συνταγές, ιδανικές για το χειμερινό τραπέζι…

Αυτή την εποχή αγαπάμε το “μαμαδίστικο” και comforting φαγητό. Η Γωγώ Παπαδιονυσίου, γνωστή στους fans της μαγειρικής και ως Mamatsita, σέβεται και εκτιμά την εποχικότητα των υλικών και των συνταγών. Οι παρακάτω συνταγές είναι από το βιβλίο της Μαγειρεύω εποχές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και αποτελούν 4 ιδανικές επιλογές για τις κρύες μέρες.

Σαλάτα λάχανο με βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Υλικά 

½ μικρό λευκό λάχανο
½ μικρό κόκκινο λάχανο
2 καρότα
1 πορτοκάλι σε φέτες
2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικό)

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΈΣΙΝΓΚ

2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
4 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση 

Ψιλοκόβω το λευκό και το κόκκινο λάχανο.
Τρίβω τα καρότα στον τρίφτη.
Τα τοποθετώ όλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και τα ανακατεύω καλά.
Τοποθετώ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι και ανακινώ καλά.
Ρίχνω το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύω να πάει παντού. Προσθέτω στη σαλάτα τις φέτες πορτοκαλιού. Πασπαλίζω με το σουσάμι, το οποίο έχω καβουρντίσει ελαφρά σε ένα αντικολλητικό σκεύος (προαιρετικό).




Κρεμμυδόσουπα

Υλικά 

3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κομμάτι βούτυρο (15-20 γρ)
3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
3 μεγάλα λευκά γλυκά κρεμμύδια
2 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο ζωμός κρέατος ζεστός
Αλάτι, πιπέρι
¼ φλ. κόκκινο κρασί
Φέτες ψωμιού κομμένες σε 1,5 εκ. περίπου
1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα
½ φλ. τριμμένο τσένταρ

Εκτέλεση

Κόβω τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το βούτυρο να λιώσει και σοτάρω τα κρεμμύδια για 7 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτω το ζωμό κρέατος, αλάτι, πιπέρι και το κρασί. Ανακατεύω, σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω τη σούπα για 15 περίπου λεπτά.
Πριν από το σερβίρισμα μοιράζω τη σούπα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ.
Στο μεταξύ, έχω φρυγανίσει τις φέτες ψωμιού είτε βάζοντάς τες για 2 λεπτά
στη φρυγανιέρα είτε για 1 λεπτό σε δυνατό γκριλ. Σε ένα πιάτο ανακατεύω τη μοτσαρέλα και το τσένταρ.
Τοποθετώ από μία φέτα φρυγανισμένου ψωμιού σε κάθε μπολ σούπας και πασπαλίζω ψωμί και σούπα με τα τυριά. Ψήνω στο γκριλ για 1-2 λεπτά, μέχρι τα τυριά να αποκτήσουν μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα.




Ρεβιθάδα με κουρκουμά

Υλικά 

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Βάζω αποβραδίς τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν.
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζω και τα τοποθετώ σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό
όσο να σκεπάζονται και τα βράζω για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να αρχίζουν να
μαλακώνουν. Στη συνέχεια στραγγίζω τα ρεβίθια αλλά κρατώ το μισό από το νερό
του πρώτου βρασμού. Σε μια κατσαρόλα σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτω τα ρεβίθια, όλα τα υπόλοιπα υλικά, το νερό του βρασμού που έχω κρατήσει και συμπληρώνω και με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Βράζω το φαγητό για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Συμπληρώνω νερό αν χρειαστεί, πάντα ζεστό.




Αχλάδια ψητά με σταφίδες

Υλικά

10 γρ. βούτυρο
4 αχλάδια
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
2 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. σταφίδες
1/4 φλ. μέλι

Εκτέλεση 

Βουτυρώνω καλά το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσω. Κόβω τα αχλάδια στη μέση (δεν τα ξεφλουδίζω) και αφαιρώ τα κουκούτσια με ένα κουταλάκι. Τα τοποθετώ στο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Τα πασπαλίζω με την κανέλα και γεμίζω το σημείο που αφαίρεσα τα κουκούτσια με καρύδια και σταφίδες. Ότι περισσέψει από καρύδια και σταφίδες το ρίχνω στο πυρίμαχο σκεύος.
Ρίχνω από πάνω το μέλι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν. Στα 15 λεπτά ανοίγω τον φούρνο και ραντίζω τα αχλάδια με το σιρόπι τους.

Πηγή: salpe

Check Also

Τουλάχιστον 1 δισ. άνθρωποι πιστεύουν ακόμη στη μαγεία, στις κατάρες και στο «κακό μάτι»

Η πίστη στις διάφορες μαγικές πρακτικές είναι απρόσμενα εξαπλωμένη παγκοσμίως, αν και με μεγάλες αποκλίσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *