Αρχική / -----Ροή θεμάτων / Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εγώ;


Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εγώ;

Ένας σοφός είπε κάποτε ότι ένα εγώ είναι σαν βαρέλι που δεν έχει πάτο. Δεν μπορείτε να γεμίσετε ένα τέτοιο βαρέλι. Πρέπει κανείς να είναι προσεχτικός, όταν προσπαθεί να γεμίσει ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο. Οι πραγματικοί φίλοι δε σας κολακεύουν, αλλά σας βλέπουν όπως είστε.  1. Ένα εγώ απαιτεί πράγματα, προσπαθεί να επιβάλλει τη θέλησή του ή επιβάλλει με τη βία πράγματα. Μια ψυχή ποτέ δεν επιβάλλει, αν και παρακινεί και προκαλεί με το παράδειγμα και την ομορφιά. Ένα εγώ επιβάλει τον εαυτό του για να αποκτήσει θέση και να εκμεταλλευθεί ανθρώπους.
  2. Ένα εγώ είναι εγωιστικό. Μια ψυχή μοιράζεται• ένα εγώ εργάζεται για τον εαυτό του. Ακόμα κι αν φαίνεται να
    μοιράζεται, το κίνητρο του είναι εγωιστικό. Όλες του οι πράξεις καθορίζονται από την ιδιοτέλεια.
  3. Ένα εγώ είναι εύθικτο. Αισθάνεται πληγωμένο. Καθετί που του πηγαίνει κόντρα το πληγώνει. Αυτοί που έχουν εγώ, δεν μπορούν να έχουν βαθύ ύπνο. Είναι γεμάτοι φόβο και είναι οξύθυμοι.
  4. Ένα εγώ προσπαθεί να δίνει διαταγές, χωρίς να είναι σε μια τέτοια θέση. Στις ομάδες, στις εκκλησίες και στους κοινωνικούς οργανισμούς τα εγώ είναι πάντα οι πρώτοι που θα χώσουν τη μύτη τους στις δουλειές των άλλων – πάντα προσπαθούν να θρέψουν τον εαυτό τους με την ουσία της προσοχής.
  5. Ένα εγώ αισθάνεται ότι είναι πολύ σημαντικό. Αισθάνεται ότι οι άνθρωποι το προσέχουν ή το ακολουθούν. Προσπαθεί να δείχνει τον εαυτό του σαν σημαντικό, έτσι ώστε οι άνθρωποι να το τρέφουν.

 6. Ένα εγώ θέλει να εγκωμιάζεται. Αυτή είναι μια αρρώστια που αυτοδιαιωνίζεται με το να απαιτεί και να περιμένει περισσότερα εγκώμια. Αν αυτά δε δίνονται, προσπαθεί να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του με πολλούς τρόπους που σας πληγώνουν. Από τη στιγμή που θα παινέψετε ένα εγώ, πρέπει να αυξάνεται τη δόση του εγκωμίου για να είστε ασφαλής από αυτό! Αυτοί που απαιτούν εγκώμια, δημιουργούν τελικά μίσος μέσα σας γι’ αυτούς.

7. Ένα εγώ νομίζει ότι το καθετί θα αποτύχει, χωρίς την παρουσία του ή τη συμμετοχή του.

8. Ένα εγώ προσπαθεί να χειραγωγεί και να εκμεταλλεύεται ανθρώπους.

9. Ένα εγώ είναι υλιστικό, άπληστο και μισητό, ακόμα και στα χαμόγελα και στις προσφορές του.

10. Ένα εγώ είναι μνησίκακο.

11. Ένα εγώ επιδείχνεται και του αρέσει να το κάνει.

12. Ένα εγώ προσπαθεί να βρει τα λάθη ή τις αποτυχίες των άλλων για να αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του.

Από κείμενο του Τορκόμ ΣαραϊνταριάνCheck Also

Καλύτερα να τον λέμε Υδρο-χάος….

Οι άντρες Υδροχόοι είναι γεννημένοι ηγέτες. Έχουν το χάρισμα και την γοητεία να παρασύρουν κόσμο, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *