Υπάρχει τρόπος να τρώτε για να διατηρήσετε τη μνήμη σας και να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Συγκεκριμένα υπάρχει μία τροφή που πρέπει να περιορίσετε αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με διατροφολόγους.
Η Νο1 καθημερινή συνήθεια για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να αποτελεί τη πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, συμβάλλοντας στο 60% έως 70% των περιστατικών.
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου άνοιας είναι ένα θετικό βήμα για την υγεία του εγκεφάλου. Ενώ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο που να προκαλεί άνοια, οι καραμέλες με ζάχαρη (ζαχαρωτά) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που συνιστάται να περιοριστούν σε μια διατροφή για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.
Η Νο1 διατροφική συνήθεια που αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νευρολόγο
«Οι ζαχαρούχες καραμέλες δεν είναι καλές για τον εγκέφαλό σας», λέει η η Maggie Moon, M.S., RD, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The MIND Diet. Επικαλείται μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε υπερβολική ποσότητα υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο άνοιας. «Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη ζάχαρη από καραμέλες, καθώς και άλλα γλυκά όπως αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα ροφήματα καφέ και αναψυκτικά», λέει η ειδικός.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να εμφανιστεί και στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη μνήμη.
Φυσικά, όλα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. «Η έρευνα έχει δείξει ότι μια διατροφή που είναι συνεχώς υψηλή σε επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο», λέει η Laura M. Ali, M.S., RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “MIND Diet for Two”. «Αυτές οι πλάκες διαταράσσουν το σύστημα επικοινωνίας στον εγκέφαλό μας. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν περισσότερες από αυτές τις πλάκες».
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ali, μια μελέτη έδειξε ότι κάθε 10 γραμμάρια ζάχαρης που καταναλώνονται την ημέρα (ισοδύναμο με 2½ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή 8 ζαχαρούχες καραμέλες) συνδέονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 1,3% έως 1,4%. Άτομα με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης είχαν 19% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
πηγή: enikos.gr