Αρχική / ----------SLIDER / Μαργαρίτα γεμιστή ή αλλιώς ψωμοτύρι…


Μαργαρίτα γεμιστή ή αλλιώς ψωμοτύρι…

Για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Η δική μου μαμά δεν ήταν της κουζίνας. Όχι πως δεν μαγείρευε καλά, άπιαστη ήταν, κάτι ψητά του φούρνου, ντολμάδες αυγολέμονο, κάτι κοκκινιστά με μακαρόνια, ένα στιφάδο όνειρο,

 

κάτι χαλβάδες μα, μέχρι εκεί, τα κλασικά. Ήταν βλέπετε εργαζόμενη και δεν είχε χρόνο να εντρύφηση στην γκουρμέ κουζίνα. Αν κάτι το ζήλευα, προκειμένου να μην που το στερήσει, πηγαίναμε ή στο «Ιντεάλ» ή στο «Κεντρικό» ή καμιά φορά στου «Φασούλα» της πλατείας Κλαυθμώνος και το απολαμβάναμε.
Αυτό όμως που δεν έλειπε από την παιδική μου ηλικία ήταν το δεκατιανό ή το κουλούρι με το τυράκι από το καροτσάκι του κουλουρτζή, ή φρέσκο φραντζολάκι με τυράκι για το σχολείο.

 




Μεγαλώνοντας, το δεκατιανό το κράτησα και με τα χρόνια το… εξέλιξα, γιατί ξέχασα να σας πω πως σε αυτόν και μόνο τον τομέα, δεν έμοιασα καθόλου στη μαμά μου….
Έτσι λοιπόν, το δεκατιανό ψωμοτύρι, το εξέλιξα και σας το προτείνω ως το πιο υγιεινό σνακ για το σχολείο των παιδιών και φυσικά το δικό σας….

Μαργαρίτα γεμιστή.

Υλικά:

550 γραμμ. Αλεύρι Σκληρό
1 αυγό
200 γραμμ. Γάλα
100 γραμμ. Νερό
100 γραμμ. Αραβοσιτέλαιο
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.γ. γλυκάνισο
λίγο βούτυρο για άλειμμα του στρογγυλού ταψιού.
150 γραμμ. Τυρί της αρεσκείας σας.



Εκτέλεση:

Πρώτη μας δουλειά είναι να συγκεντρώσουμε όλα μας τα υλικά στον πάγκο. Χτυπάμε ή στο μπλέντερ ή στο γουδί τη ζάχαρη με τον γλυκάνισο και την μαστίχα. Κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι για να είναι αφράτη η ζύμη. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτα την λιώνουμε με χοντρό πιρούνι, εάν βάλουμε κάποιο σκληρό τυρί το τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε γυάλινο μπολ κατά προτίμηση ρίχνουμε χλιαρό το γάλα, το νερό και την μαγιά, τα ανακατεύουμε με μια μαρίζ και αφού διαλυθεί η μαγιά, ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο, το ασπράδι του αυγού, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι. Συνεχίζουμε με το χέρι ρίχνοντας τα κοπανισμένα μπαχαρικά. Αφού γίνει μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στο χέρι την σκεπάζουμε με ραπ και με μια χοντρή πετσέτα τουλάχιστον για 50 ή 60 λεπτά. Για της τυχερές που έχετε το σκεύος της Tupperware  για το φούσκωμα θα χρειαστείτε λιγότερη ώρα.
Αφού η ζύμη διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, την «χαϊδεύετε» απαλά να ξεφουσκώσει, ρίχνετε λίγο αλεύρι στον πάγκο σας και δημιουργείτε μια φραντζόλα. Την χωρίζεται σε 6 κομμάτια και  ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα περίπου 16 εκατοστά.
Ρίχνεται στο κέντρο το 1/6 του τυριού (εγώ σήμερα χρησιμοποίησα φέτα) και με απαλές κινήσεις το στρογγυλοποιείτε σαν μπαλίτσα. Βουτυρώνετε το ταψί και τοποθετείτε τα κομμάτια στο σχήμα μαργαρίτας ένα στο κέντρο και πέντε γύρω γύρω.
Διαλύετε τον κρόκο του αυγού με λίγο νεράκι και αλείβεται την επιφάνεια με το πινέλο. Εάν θέλετε μπορείτε να ραντίσετε με σουσάμι.
Είναι εύκολη και απλή συνταγή απλά εγώ που είμαι πολυλογού το είδα σαν…. αφήγημα!
Καλή σας όρεξη.



Check Also

«17 κλωστές» -Πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου….

Το MEGA «ζωντανεύει» στη μικρή οθόνη μία από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *