Αρχική / ----------SLIDER / Η γέμιση της γαλοπούλας…


Η γέμιση της γαλοπούλας…

Μια και αναφερθήκαμε στο έθιμο της γαλοπούλας ας δούμε και πως γίνεται η γέμιση. Φυσικά, για μικρότερες οικογένειες ή γι αυτούς που δεν τους αρέσει η γαλοπούλα, η γέμιση αυτή ταιριάζει και σε κοτόπουλο ή κόκορα αν και ο κόκορας είναι πάντα καλύτερος κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι….



 

    1. Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.
    2. Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
    3. Αφαιρούμε το γιάντες, το κόκκαλο σε σχήμα V, που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού.
    4. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος – δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.
    5. Γεμίζουμε με τη γέμιση και δένουμε το πουλερικό για να κρατήσει το σχήμα του και τους χυμούς του στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο.
    6. Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε.
    7. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Αν αρχίσει να «αρπάζει» το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
    8. Όταν ψηθεί η γαλοπούλα ή κοτόπουλο με γέμιση, το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα, για να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του που, με το ψήσιμο, βγαίνουν στην επιφάνεια.



  1. Υλικά
  1. ½ φλιτζάνι ρύζι σπυρωτό
  2. 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  3. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  5. 1 φλιτζάνι προβρασμένα καθαρισμένα κάστανα
  6. 1 φλιτζανάκι καβουρδισμένα κουκουνάρια
  7. 1 κουταλιά μύρτιλα
  8. 1 μήλο καθαρισμένο
  9. ½ φλιτζάνι ρόδι
  10. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  11. 1 φλιτζάνι κονιάκ
  12. 1 κουταλάκι φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  13. Λίγη κανέλα
  14. Αλάτι, πιπέρι
  15. Εκτέλεση
  16. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τον κιμά (σπάζοντας τον με μία ξύλινη κουτάλα). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  17. Το αφήνουμε 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ρίγανη, τον άνηθο, συνεχίζουμε με τα κουκουνάρια, τα κάστανα κομμένα στη μέση, τα μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τη σταφίδα και το ρόδι.
  18. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 3-4 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και στη συνέχεια γεμίζουμε με αυτή τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο



Check Also

Πώς να απαντήσετε στην κακία: 10 τρόποι να χειριστείτε έναν αγενή….

Εάν έχετε βγει στον δρόμο με το αυτοκίνητο τις ώρες αιχμής ή έχετε μπει σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-----------------------------------------

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

-----------------------------------------