Αρχική / ----------SLIDER / Για την Γαλλία Ratatouille για εμάς Τουρλού…


Για την Γαλλία Ratatouille για εμάς Τουρλού…

Για τα…. μαγκάκια, τουρλού τουρλού μανιφατούρα…

Το Ratatouille (ρατατούι)είναι ένα γαλλικό πιάτο με ψητά λαχανικά με καταγωγή από τη Νίκαια (ratatouille niçoise). Μοιάζει πολύ με το ελληνικό μπριάμ με ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια, πιπεριές κ.α.

Ρατατούι ή όπως συνηθίζουμε να λέμε περιγραφικά, «γαλλικό μπριάμ ή τουρλού». Το πιάτο προέρχεται από την Νίκαια της Γαλλίας και παίρνει το όνομά του από την σύνθεση των γαλλικών ρημάτων “ratouiller” και “tatouiller” που σημαίνουν ανακινώ κι ανακατεύω “ratatouille(r)”. Το πιάτο είναι ένα είδος λαδερού στο φούρνο, αποτελείται από μεσογειακά λαχανικά και μυρωδικά κι ετοιμάζεται σε διάφορες παραλλαγές.
Αν λοιπόν παραλείψουμε τον τρόπο που τοποθετούμε τα λαχανικά και ακολουθήσουμε τον γαλλικό ίσως η γεύση να είναι πιο ισορροπημένη, εγώ το ακολούθησα και το υιοθέτησα….



ΥΛΙΚΑ:
Σάλτσα:
• 2 μεγάλες ντομάτες, αποφλοιωμένες
• ½ κόκκινη πιπεριά
• ½ κίτρινη πιπεριά
• 2 μεσαία καρότα
• 1 μικρό πράσο, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
• 2 φύλλα δάφνης
• 3 κσ ελαιόλαδο
• ½ κγλ κουρκουμά
• Αλατοπίπερο

Λαχανικά:
• 2 μελιτζάνες, μετρίου μεγέθους
• 2-3 πατάτες, μετρίου μεγέθους
• 2-3 κολοκύθια, μετρίου μεγέθους
• 2 γλυκοπατάτες, μετρίου μεγέθους
• 3 ντομάτες, μετρίου μεγέθους
• 1 κρεμμύδι, μετρίου μεγέθους
• 3 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
• 3 κσ ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το άλειμμα λαχανικών
• αλατοπίπερο

Μυρωδικά:
• Φύλλα ματζουράνας
• ½ κγλ αποξηραμένο θυμάρι
• Φρέσκα φύλλα βασιλικού



Ετοιμασία -Εκτέλεση
1. Ετοιμάζω την σάλτσα κόβοντας όλα τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετώντας τα σε ένα σκεύος. Αλατοπιπερώνω και δίνω βράση με κλειστό καπάκι (9/9). Τα λαχανικά θα αφήσουν τα δικά τους υγρά (κυρίως χάρη στη ντομάτα) και μόλις αρχίσουν να βράζουν κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) και σιγοβράζω για 30’. Αφού μαλακώσουν και τα καρότα (θέλουν τον περισσότερο χρόνο),αφαιρώ τα φύλλα δάφνης κι αλέθω με το ραβδομπλέντερ όλα τα λαχανικά σχηματίζοντας μια παχύρευστη, κόκκινη σάλτσα. Δοκιμάζω τη γεύση και προσαρμόζω ανάλογα. Κρατάω την σάλτσα λαχανικών στην άκρη.

2. Είναι σημαντικό τα λαχανικά να έχουν ίδιο πάχος, εκτός από το κρεμμύδι που φροντίζω να είναι πολύ λεπτά κομμένο. Για να πετύχω όμοιο πάχος στα λαχανικά μπορώ να χρησιμοποιήσω το μαντολίνο. Στην συνέχεια με ένα πινέλο λαδώνω ελαφρά κι αλατοπιπερώνω τις φέτες των λαχανικών, με έμφαση στην μελιτζάνα που το χρειάζεται το λαδάκι της.

3. Σε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνω στον πάτο την σάλτα λαχανικών. Κατόπιν, τοποθετώ τα κομμένα λαχανικά εναλλάξ, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο με την ίδια σειρά για λόγους ομοιομορφίας, δίνοντας σπειροειδές σχήμα. Ενδιάμεσα προσθέτω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με το θυμάρι και την μαντζουράνα. Αλατοπιπερώνω τα λαχανικά λίγο ακόμα.

4. Κλείνω το ταψί με ασημόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 90’. Αργότερα, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40’ ωσότου τα λαχανικά πάρουν χρώμα και πιούν τα υγρά τους. Μόλις βγει το φαγητό από τον φούρνο κόβω με το χέρι τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και γαρνίρω από πάνω. Σερβίρω το ρατατούι ζεστό, κρύο ή χλιαρό μην παραλείποντας να βάλω στο πιάτο από την νοστιμότατη σάλτσα λαχανικών που βρίσκεται στον πάτο. Καλή όρεξη!



Check Also

Οι Άνθρωποι Μπορούν να Απορροφούν Ενέργεια από άλλους Ανθρώπους όπως κάνουν τα Φυτά…

Μία ερευνητική ομάδα βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ έχει κάνει μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που αποδεικνύει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js