Αρχική / ----SLIDER / Φροντίστε τον ύπνο σας……


Φροντίστε τον ύπνο σας……

Ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συσχετίζονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τον όρο «καλό ύπνο», εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής επάρκειας και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. , ώστε να εξσφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την καλή λειτουργία του εντέρου , μια υγιή καρδιά , υγιές σωματικό βάρος και πολλαπλά οφέλη.

Προκειμένου να  δείτε αν σας λείπει ύπνος ,  προτείνουμε  το ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ, το οποίο επινόησε πριν πολλά χρόνια ο δρ Nathaniel Kleitman από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, γνωστός στην ιστορία της ιατρικής ως ο “πατέρας της έρευνας για τον ύπνο”.

Το τεστ με το κουτάλι δηλώνει ότι  εάν σας παίρνει ο ύπνος πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι καλό σημάδι. Ακόμη και τη νύχτα, αν σας παίρνει ο ύπνος αμέσως, αυτό είναι ένα σύμπτωμα στέρησης ύπνου.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ένα ρολόι για τη μέτρηση του χρόνου
  • Ένα μεταλλικό κουτάλι
  • Ένα μεταλλικό δίσκο
Το τεστ με το κουτάλι πρέπει να διεξάγεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1.Κλείστε παντζούρια και κουρτίνες για να γίνει σκοτάδι στο δωμάτιο και στη συνέχεια ξαπλώστε στην άκρη του κρεβατιού.

2.Τοποθετήστε έναν μεταλλικό δίσκο στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι και κρατήστε στο χέρι σας (το οποίο θα αφήσετε να “κρέμεται” δίπλα από το κρεβάτι) ένα μεταλλικό κουτάλι ακριβώς πάνω από τον δίσκο.

3.Ελέγξτε ακριβώς τι ώρα λέει το ρολόι, χαλαρώστε και κλείστε τα μάτια σας όπως ακριβώς όταν κοιμάστε.

4.Όταν αποκοιμηθείτε, θα χαλαρώσει η λαβή στο κουτάλι και αυτό θα πέσει πάνω στο δίσκο, με αποτέλεσμα να ξυπνήσετε από το θόρυβο.  Ελέγξτε και πάλι τι ώρα λέει το ρολόι και υπολογίστε πόσος χρόνος πέρασε.Εάν αποκοιμηθήκατε μέσα σε 5 λεπτά, πιθανότατα έχετε σοβαρή έλλειψη ύπνου.

Αν χρειαστήκατε 10 λεπτά για να κοιμηθείτε, τότε χρειάζεστε λίγο παραπάνω ύπνο κάθε μέρα.

Ωστόσο, αν μείνατε ξύπνιοι για 15 λεπτά ή περισσότερο, τότε δεν έχετε ανάγκη παραπάνω ύπνου.

Βρες την κατάλληλη ώρα για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου δρ. Laura Lefkowitz , «ο εγκέφαλος έχει ένα μοντέλο ύπνου». Αλλά δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο. Έχει να κάνει με κύκλους τους οποίους περνάμε όταν κοιμόμαστε. Σε καθένα υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ύπνος non-REM και έπειτα ο ύπνος REM». Κάθε κύκλος έχει διάρκεια περίπου 90 λεπτά και ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να περνάει 5-6 κύκλους.Το να ξυπνάς στη μέση ενός κύκλου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς κουρασμένος, ενώ το να σηκώνεσαι κάπου ανάμεσα στις διαφορετικές φάσεις θα σε κάνει να ξεκινάς την ημέρα σου με περισσότερη ενέργεια και χαμόγελο, υποστηρίζει η ομάδα πίσω απ’ τον υπολογιστή ύπνου της Web Blinds.

Για το λόγο αυτό παραθέτουμε ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο , το οποίο λέει στο  χρήστη ακριβώς τι ώρα πρέπει να ξαπλώσει, για να κοιμηθεί καλά, ανάλογα με την ώρα που πρέπει να σηκωθεί. Για παράδειγμα αν πρέπει κάποιος να είναι στο πόδι απ’ τις 6:30 το πρωί θα του προτείνει να πάει για ύπνο στις 9:16 ή στις 10:46 και εναλλακτικά στις 12:16 ή στις 1:46.

Απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό ύπνο, αυξάνουμε τις πιθανότητες  να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία. Ας το δοκιμάσουμε..
Πηγή : ugeia

Check Also

Στρατιά διασήμων στις εκλογές – Ποιοι διεκδικούν τον σταυρό μας….

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί με τους πολιτικούς στον …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *