Αρχική / ----------SLIDER / Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι….


Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι….

Με το όνομα χαλβάς βρίσκουμε μια ποικιλία από εντελώς διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Πρώτες ύλες για τους χαλβάδες είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι), ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο). Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).
Σήμερα σας προτείνουμε έναν χαλβά κλασσικό.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Υλικά
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
3 φλιτζάνια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό ή σησαμέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. αμυγδάλου καβουρντισμένα χοντροκομμένα
60 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 σφηνάκι Grand Marnier
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και την φλούδα και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Παράλληλα σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι ανακατεύοντας γρήγορα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρντιστεί και να πάρει ωραίο κανελί χρώμα. Θα χρειαστούν 5-6 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε την κανέλα γιατί, αν την ρίξουμε από την αρχή το σιμιγδάλι σκουραίνει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με προσοχή αργά αργά ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Χρειάζεται προσοχή γιατί το καυτό σιμιγδάλι πετάγεται.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τον χαλβά στην φωτιά και ανακατεύουμε προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, τα γαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ο χαλβάς είναι έτοιμος μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τον βγάζουμε από την φόρμα και σερβίρουμε.Προαιρετικά τον πασπαλίζουμε με επι πλέον κανέλα σκόνη.

Check Also

Παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα από όλη την Ελλάδα…

Στην πασχαλινή κουζίνα της Ελλάδας, τα αρώματα είναι δυνατά και οι γεύσεις ξεχωρίζουν. Τα εορταστικά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *