Τα Χριστούγεννα είναι κοντά και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το γιορτινό τραπέζι.
Υπάρχουν πολλά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά σε όλο τον κόσμο, που φτιάχνονται ειδικά στις γιορτές. Ψάχνοντας για πρωτότυπες συνταγές, πέσαμε πάνω σε ένα γλυκό που μας έρχεται από την Πορτογαλία.
Ονομάζεται Bolo Rei, που σημαίνει «Κέικ του Βασιλιά».Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Είναι light και fluffy και ιδανικό αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό φέτος.
Είναι γευστικό και εύκολο στο ψήσιμο, ενώ είναι πολύ όμορφο αισθητικά!
Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
210 ml ζεστό γάλα
25 gr προζύμι
1 κούπα ζάχαρη
Αλάτι
7 κούπες αλεύρι
1 ? της κούπας βούτυρο
6 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
1/3 της κούπας κρασί porto
Αποξηραμένα φρούτα
Ξηροί καρποί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ με το κρασί.
Ανακάτεψε το γάλα με το προζύμι και άσε το μείγμα για 5-10 σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, τα αυγά και το αλάτι. Στη συνέχεια, ρίξε το μείγμα με το γάλα και το προζύμι και ζύμωσε.
Πρόσθεσε τους ξηρούς καρπούς με το κρασί και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Ζύμωσε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
Πλάσε την ζύμη στρογγυλή μέσα στο μπολ, πασπαλίζοντας με αλεύρι, πριν το κλείνεις με μεμβράνη και ένα πανί.
Άφησέ τη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί στο μέγεθος. Αυτό θα πάρει 1,5 ώρα περίπου.
Στρώσε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ρίξε λίγο αλεύρι.
Βάλε τη ζύμη και σχημάτισε ένα δαχτυλίδι, τοποθετώντας ένα πιάτο ή κούπα στη μέση, δημιουργώντας μια τρύπα.
Άφησε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά με μία ώρα.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Άλειψε το κέικ με μείγμα από κρόκο αυγού και γαρνίρισε με ξηρούς καρπούς, φρούτα και ζάχαρη.
Ψήσε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.
Το κέικ σου είναι ζεστό και έτοιμο!
Καλή απόλαυση! ?