Τα τελευταία χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού μας.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν κάποιος έχει ανεπάρκεια της βιταμίνης D, το ανοσοποιητικό του είναι πεσμένο. Είναι επίσης πιθανό να έχει κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις. Εάν υποψιάζεστε έλλειψη βιταμίνης D, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την αποκατάσταση της, όσο το δυνατόν συντομότερα.
1. Γρίπη
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Cambridge, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με προδιάθεση για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ενώ μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι η χορήγηση της βιταμίνης D, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη τη στιγμή που η βιταμίνη D παράγει 200 έως 300 διαφορετικά αντιμικροβιακά πεπτίδια στο σώμα μας που σκοτώνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.
2. Μυϊκή αδυναμία
Έλλειψη της βιταμίνης D σημαίνει πιο αργή σύσπαση των μυών και πιο αδύναμη μυϊκή κίνηση. Σύμφωνα με τον Michael F. Χόλικ, κορυφαίο εμπειρογνώμονα της βιταμίνης D, η μυϊκή αδυναμία των σκελετικών μυών συνήθως προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης D.
3. Ψωρίαση
Οι δερματολόγοι συχνά παροτρύνουν τους ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, να εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), εν μέρει επειδή προάγει την παραγωγή της βιταμίνης D.
4. Διαβήτης
Μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία και δημοσιεύτηκε στο Lancet.com, έδειξε ότι αφού δόθηκαν σε 10.366 παιδιά, 2000 διεθνείς μονάδες (IU) την ημέρα βιταμίνη D3, από την πρώτη μέρα της ζωής τους 31 χρόνια μετά σε όλα τα παιδιά, ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 1 μειώθηκε κατά 80%.
5. Άσθμα
Η Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία έδειξε ότι οι κρίσεις άσθματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν σημαντικά σε όσα από αυτά έλαβαν ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D των 1200 IU την ημέρα.
6. Περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι μια από τις συνηθέστερες στοματικές νόσους, παγκοσμίως και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θνησιμότητας των δοντιών του ανθρώπου, αλλά και κασκοσμίας του στόματος. Από εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε πειραματόζωα έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D διαθέτει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Από κλινικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει την προδιάθεση για φλεγμονή των ούλων μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.
7. Καρδιαγγειακή νόσος
Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Αυτό το δείχνει και η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε νοσοκόμες και διαπίστωσε ότι μεταξύ των γυναικών με χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D το 67% είχε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης.
8. Κατάθλιψη
Ο συσχετισμός μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών υπήρξε αντικείμενο μελέτης πολλών προγενέστερων μελετών εδώ και πολλά έτη και τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ουσιαστικά αυτή την πρόταση. Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στη σύνδεση του ιππόκαμπου, αλλά και άλλων σημείων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, με τους υποδοχείς της βιταμίνης D, με αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα της D να επιδρούν αρνητικά στη λειτουργία των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.
9. Καρκίνος
Περισσότερες από 800 επιστημονικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καρκίνου. Έτσι, τώρα υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η διατήρηση των σωστών επιπέδων βιταμίνης D είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία από τον καρκίνο. Πολλές έρευνες επίσης δείχνουν ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη, τη λευχαιμία και τα λεμφώματα.
10. Είστε άνω των 50 ετών
Όσο περνάνε τα χρόνια, το δέρμα αδυνατεί να παράξει τις ίδιες ποσότητες βιταμίνης D και τα νεφρά με τη σειρά τους δεν είναι το ίδιο παραγωγικά, όσον αφορά στη μετατροπή της βιταμίνης σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Επιπλέον, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας περνούν περισσότερο χρόνο εντός σπιτιού, κάτι που ρίχνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους.
Πηγή: Shape