Ένα ταψί μυρωδάτα γεμιστά μυρίζει καλοκαίρι όσο λίγα εδέσματα. Είναι κι ένα πιάτο που το προτιμούν οι vegan. Είναι το πλέον “μαμαδίστικο” φαγητό που θέλεις δεν θέλεις σου φέρνει τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία.
Τα γεμιστά τρώγονται κρύα, τρώγονται ζεστά, φτιάχνονται σε ποσότητα ικανή να σε κρατήσει χορτασμένο για μέρες και είναι λαχταριστά, αποτελώντας το πιάτο – σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Εγώ φυσικά τα θέλω κρύα, την…… επόμενη μέρα κατά προτίμηση. Πώς θα τα φτιάξεις όμως τέλεια;
Ο Δεκάλογος της Επιτυχίας Διαλέγουμε πάντα ώριμα λαχανικά. Κράτα την σφιχτή ντομάτα για τη σαλάτα. Γεμιστά φτιάχνουμε με ρύζι Καρολίνα για τους λάτρεις του σπυρωτού ή νυχάκι, αν τα προτιμάτε πιο μελωμένα. Βάζεις κιμά στα γεμιστά; Αν βάζεις πρόσεξε, πάντα μείγμα μοσχάρι-χοιρινό και πάντα καλό σωτάρισμα να βγάλει όλη τη γεύση. Τα γεμιστά θέλουν μπόλικο κρεμμύδι για τη γλύκα, και ένα μείγμα μαϊντανού, άνηθου, δυόσμου για το άρωμα. Στην ντομάτα, βάζουμε 1 κ.γ. ζάχαρη πριν γεμίσουμε με ρύζι. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά. Αν δεν καεί το καπάκι, δεν κάναμε δουλειά. Αν θες να κάνεις δίαιτα, διάλεξες λάθος φαΐ. Τα γεμιστά θέλουν πολύ λάδι. Είσαι από αυτούς που δεν τρώνε χθεσινό φαγητό; Κάνε κάτι άλλο, τα γεμιστά τα φτιάχνεις σήμερα, για να τα φας αύριο όπως εγώ. Μικρός έτρωγες μόνο την ντομάτα, και σου’μεινε; Βάλε και δυο πιπεριές στο ταψί, καμιά μελιτζάνα και για... ξεκάρφωμα σε μια γωνίτσα μια χούφτα μπάμιες, το τέλειο. Αν το ταψί δεν είναι… ασφυκτικά γεμάτο, τα γεμιστά θα ανοίξουν. «Ορφανά» γεμιστά με σμυρνεϊκο άρωμα
Υλικά (για 10-12 άτομα): 12 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες, 12 μικρομεσαίες ντομάτες, 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled (κάθε ζευγάρι γεμιστών χρειάζεται 2/10 του φλυτζανιού ρύζι. Στα 5 ζευγάρια, άρα χρειάζεται 1 φλυτζάνι, 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm, 800 γρ. σάλτσα ντομάτας (2 κουτιά χυμό/ζουμί), 140 γρ. πελτέ ντομάτας (2 συσκευασίες των 70 γρ.), 60 γρ. μαύρη σταφίδα, 50 γρ. κουκουνάρι, 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό ματσάκι), 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, 1 κ.σ. δυόσμο ξερό, 80 γρ. τριμμένο κασέρι, 2 κ.γ. ζάχαρη, 200 ml. ελαιόλαδο, 50 ml. νερό, 1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε τις ντομάτες και πιπεριές που θα χρησιμοποιήσουμε και κόβουμε στις πιπεριές το κοτσάνι στη ρίζα του. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι περνώντας το απ’ το μούλτι ή τον τρίφτη. Τρίβουμε το κασέρι χοντρό, στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ. Τα οργανώνουμε σε μπολ και τα έχουμε έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί. Προετοιμάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές. Κόβουμε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσουμε μέχρι το τέλος και τρίβουμε και πετάμε τους σπόρους. Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά.
Συνεχίζουμε με τις ντομάτες. Κόβουμε το καπάκι με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας το καμπύλο εργαλείο που βγάζει ριγωτές φλούδες απ’ το βούτυρο (ή κουτάλι αν δεν έχετε το εργαλείο αυτό) αφαιρούμε την σάρκα τους, αφήνοντας σχετικά λεπτά τοιχώματα στις ντομάτες. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το συγκεκριμένο εργαλείο. Μαζεύουμε όλα τα εσωτερικά σε ξεχωριστό μπολ.
Με πιρούνι κάνουμε 2 φορές τρύπα στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές και τις ντομάτες, για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας και να μένουν ζουμερές. Τοποθετούμε τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται. Σε τρίφτη, τρίβουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσαμε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο για τις ντομάτες. Στο τέλος, όταν έχουν ψιλοκοπεί και τα δύο, τα συνδυάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μπολ αυτό προσθέτετε τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπολτό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.
Για τη γέμιση: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, με τη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά και όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν να τσιγαρίζονται, προσθέτουμε και το κουκουνάρι. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν συνολικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μυρωδικών και σταφίδας, και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει το ζουμί να παίρνει βράση, ρίχνουμε περίπου 2 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. ξερό δυόσμο και ανακατεύουμε.
Στα 4-5 λεπτά, το πολύ ζουμί θα μειώνεται και το ρύζι θα το απορροφά, επομένως κλείνουμε τη φωτιά και αφού μετακινήσουμε το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει πλέον θερμότητα, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να πάει παντού και η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Ξεκινάμε το γέμισμα. Βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζουμε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσουμε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν διασταλεί το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν μας περισσέψει λίγο ρύζι, το ρίχνουμε ανάμεσά τους. Βάζουμε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίχνουμε ελάχιστο ντοματοπολτό (απ΄ τη δεύτερη κονσέρβα), τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.
Ρίχνουμε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπολτό και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά μας είναι έτοιμα για τον φούρνο. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλουμε, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους.
Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και τ’ αφήνουμε να «ηρεμήσουν» τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε.