Τα ψάρια είναι κρέας που αγαπάμε να τρώμε όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλύτερο, μάλιστα, είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε τα πιο ακριβά από αυτά για να τα εντάξουμε στο οικογενειακό μενού ως νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Δείτε πώς να μαγειρέψετε τα πιο “ταπεινά” αλλά εξαιρετικά θρεπτικά ψάρια σε …γκουρμέ εκδοχές.
Σαρδέλα γεμιστή ψημένη μέσα αμπελόφυλλο ή σε συκόφυλλο
Υλικά:
1 ματσάκι αμπελόφυλλα ή φύλλα συκιάς, πλυμένα
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες και φιλεταρισμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 σκελίδες σκόρδου
1/2 φλ. μαντζουράνα, τα φυλλαράκια
4-5 κ.σ. ξινομυζήθρα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάτε τα φύλλα για 2-3 λεπτά. Χτυπάτε στο μπλέντερ ή στο multi τα μισά φιλέτα με το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη μαντζουράνα και την ξινομυζήθρα μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Ανοίγετε τα υπόλοιπα φιλέτα σαρδέλας με το εσωτερικό προς τα πάνω και μοιράζετε σε αυτά την αλοιφή. Τα κλείνετε και τα τυλίγετε στα φύλλα συκιάς. Ψήνετε τα “πακετάκια” σε δυνατή σχάρα για περίπου 10 λεπτά.
Tip: Φιλετάρισμα σαρδέλας: Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζετε το πίσω μέρος του ψαριού και κρατώντας το υπόλοιπο τραβάτε το κεφάλι μαζί με τη σπονδυλική στήλη και τα εντόσθια.
Πηγή: tovima