Ιδιαίτερα συχνός είναι ο πόνος στη μέση στα παιδιά σχολικής ηλικίας, και μάλιστα βαίνει αυξανόμενος όσο το παιδί μεγαλώνει: από 1% στην ηλικία των 7 ετών, γίνεται 6% στην ηλικία των 10 ετών και 18% στις ηλικίες 14-16 ετών. Ωστόσο, μόλις το 7% των εφήβων με πόνο στη μέση αναζητούν τη συμβουλή γιατρού.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association Pediatrics (JAMA Pediatrics), οι αιτίες του πόνου στη μέση σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι τις περισσότερες φορές καλοήθεις, οι επιπτώσεις της ωστόσο μπορεί να είναι σημαντικές, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, όπως την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο, τη συμμετοχή στο μάθημα της γυμναστικής ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Η ανάπτυξη του πόνου στη μέση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση πόνου στη μέση και στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, για την εμφάνιση του συγκεκριμένου μυοσκελετικού προβλήματος οι αιτίες είναι πολλές.
Τις περισσότερες φορές, η αιτία του προβλήματος είναι η μυοσκελετική υπερχρήση ή/και ο τραυματισμός. Επίσης, μία πολύ συχνή αιτία είναι η άθληση. Έρευνες έχουν συσχετίσει θετικά το επίπεδο του ανταγωνισμού με τον πόνο στη μέση, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πόνο στη μέση, τόσο με τα υψηλά όσο και με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η αύξηση της ηλικίας, η γρήγορη ανάπτυξη, το ιστορικό πόνου στη μέση και το φύλο (τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στη μέση) εντάσσονται επίσης στους κυριότερους παράγοντες κινδύνου.
Επειδή το μυοσκελετικό σύστημα παιδιών και εφήβων βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού και εκρηκτικών μυικών συσπάσεων, ιδίως κατά τις περιόδους της ταχείας ανάπτυξής των παιδιών. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται στα παιδιά που αθλούνται να αυξάνουν σταδιακά την ένταση του προγράμματος προπόνησής τους. Επιπλέον, κάθε προπονητικό πρόγραμμα θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει μία περίοδο ξεκούρασης, ιδίως για εκείνους που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ένας κανόνας λέει ότι οι νεαροί αθλητές δεν θα πρέπει να αθλούνται ανά εβδομάδα ώρες περισσότερες από την ηλικία τους σε χρόνια.
Σημαντικός είναι τέλος και ο ρόλος των γιατρών. “Είναι σημαντικό οι γιατροί να έχουν μια καλή γνώση της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης και των αιτιολογικών παραγόντων του πόνου της μέσης, στα παιδιά και στους ενήλικες”, τόνισε ο Δρ James MacDonald, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Ο επαγγελματίας υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, θα πρέπει να είναι σε θέση να εξετάσει προσεκτικά το παιδί ώστε να αποκλείσει πιο σοβαρές καταστάσεις- με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τις φλεγμονώδεις αιτίες του πόνου στη μέση, εξετάζοντας την πλάτη για δυσμορφίες και ζητώντας την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων, αν το κρίνει απαραίτητο.