Θα πρέπει να ενθαρρύνετε με τον τρόπο σας το παιδί να παίρνει αποφάσεις με βάση τη δική του κρίση και να μη ζητάει συνεχώς τη γνώμη σας, νιώθοντας μόνιμη ανασφάλεια για τον εαυτό του. Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
- Επιτρέψτε στο παιδί σας να έχει έναν μίνιμουμ έλεγχο της ζωής του. Είναι δεδομένο ότι εκ των πραγμάτων αποφασίζετε για την πλειονότητα των ζητημάτων που το αφορούν, θα πρέπει όμως σε κάποια εξ’αυτών να κινείται με βάση τα δικά του θέλω.
- Αναθέστε του κάποιες δουλειές στο σπίτι στις οποίες έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει, όπως να μαζέψει το δωμάτιό του, να σας βοηθήσει στην κουζίνα και άλλα παρόμοια. Έτσι θα νιώσει ότι είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας των μεγάλων και η αυτοπεποίθησή του θα τονωθεί απίστευτα!
- Να ζητάτε τη γνώμη του όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το ίδιο για να νιώσει πως διαμορφώνει τις εξελίξεις ως ένα βαθμό και δεν αποφασίζετε για τα πάντα μόνοι σας.
- Να αναφέρετε στο παιδί παραδείγματα στα οποία τα κατάφερε θαυμάσια βασιζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Υπερτονίζοντας τέτοια περιστατικά, του δείχνετε ότι μπορεί και πρέπει να γίνει αυτοδύναμο.
- Επιβραβεύστε το όταν προσπαθεί να καταφέρει κάτι κι ας μην φέρει το επιθυμητό για εκείνο αποτέλεσμα. Σημασία έχει να σταθείτε στην προσπάθεια να ανοίξει τα φτερά του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
- Τέλος, μπορείτε να του δείξετε έμμεσα και άλλες εναλλακτικές για τη διαχείριση μιας κατάστασης, αφήνοντας όμως στο παιδί την τελική απόφαση.