Όχι, η αναλογία δεν είναι πάντα «όσο μικρότερος είσαι, τόσο πιο όμορφος δείχνεις». Μυστικά και συμβουλές ομορφιάς για… προχωρημένους.
Δεν είναι δα κανένα μυστικό πως τις πρώτες δεκαετίες της ζωής σου είναι λίγα αυτά που χρειάζεται να κάνεις για να δείχνεις όμορφος/η. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μεγαλώνοντας θα έχεις μόνο το χιούμορ και την εξυπνάδα σου να βασιστείς. Ιδού μερικοί απλούστατοι τρόποι να ομορφαίνεις όσο μεγαλώνεις, σαν το παλιό καλό κρασί.
Κοιμήσου. Κάνει καλό στα πάντα, από την διάθεση μέχρι την υγεία του οργανισμού, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα η λάμψη και η σφριγηλότητα που χαρίζει στο δέρμα. Οκτώ ώρες κάθε βράδυ, κι αν χρειαστεί ας προλάβεις λιγότερα πράγματα μέσα στην ημέρα. Καλύτερα να μείνουν τα πιάτα άπλυτα, παρά να κοιμηθείς μισή ώρα λιγότερη –την οποία μακροπρόθεσμα θα μετανιώσεις.
Γυμνάσου. Αν βαριέσαι το γυμναστήριο (σε καταλαβαίνουμε, είναι βαρετό) γράψου κολυμβητήριο, ξεκίνα μαθήματα χορού, πήγαινε για τρέξιμο, περπάτα, οργάνωσε μεγάλες ποδηλατάδες με την παρέα σου. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντισταθμίσεις τις επιπτώσεις τις καθιστικής ζωής, που αφήνει τα σημάδια της στους γλουτούς όλων μας.
Πρόσεξε τι τρως. Δε λέμε να τη βγάζεις με τρία μαρουλόφυλλα τη μέρα, ούτε να τρως βραστό κοτόπουλο τέσσερις φορές την εβδομάδα. Δεν είναι, όμως, τόσο δύσκολο να περιορίσεις τις παρασπονδίες (σουβλάκια, burger, πίτσες, ένα βουνό τηγανιτές πατάτες με κέτσαπ…) σε μία την εβδομάδα, και να τις αντισταθμίσεις με κάμποσα υγιεινά γεύματα τις επόμενες μέρες.
Πιες νερό. Πέρα απ’ όλα τα καλά που κάνει στον οργανισμό, προλαμβάνει και την αφυδάτωση του δέρματος –η οποία σημαίνει ένα πράγμα: ρυτίδες. Μια ενυδατική κρέμα είναι επίσης καλή ιδέα. Δεν θα λειτουργήσει, όμως, αν δεν πίνεις αρκετό νερό.
Φρόντισε να περνάς καλά. Πέρνα περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια και λιγότερο μπροστά στην τηλεόραση. Κανόνισε να βλέπεις περισσότερο τους ανθρώπους εκείνους που σε κάνουν να γελάς. Αν δεν έχεις ανθρώπους στη ζωή σου που σε κάνουν να γελάς, πήγαινε να δεις ένα stand up comedy. Ή διάβασε Βόνεγκατ.
Μην ασχολείσαι με πρότυπα και καλούπια. Δεν υπάρχει κάποια νοητή γραμμή ανάμεσα, ας πούμε, στα 40-και-δέκα-μηνών και τα 41, την οποία άπαξ και περάσεις πρέπει αυτομάτως να ξεκινήσεις να φέρεσαι/ μιλάς/ ντύνεσαι/ διαλέγεις το βραδινό σου διαφορετικά απ’ ότι έκανες ως τώρα. Αν τα ρούχα που φορούσες πριν από είκοσι χρόνια εξακολουθούν να σου κάνουν και να σου αρέσουν πάνω σου, φόρα τα. Είσαι όσο χρονών αισθάνεσαι, είναι απόλυτα κλισέ, αλλά και απόλυτα σωστό.
Μην αμελείς το ραντεβού στον οδοντίατρο. Κανένα ρούχο- καλλυντικό-θαυματουργό βοτάνι δεν πιάνει μία μπροστά σε ένα αστραφτερό, ειλικρινές και υγιές χαμόγελο στο πόσο όμορφος/η φαίνεσαι.
Μη σταματάς να πειραματίζεσαι. Οι γυναίκες ειδικά το ξέρουν καλά: Όλες εκείνες οι φωτογραφίες στα 20-21, με το υπερβολικό μακιγιάζ και τα άβολα ρούχα, σε κάνουν να τις βλέπεις και να γελάς με οίκτο για τον νεότερο εαυτό σου. Αν δεν είχες περάσει, όμως, από αυτό το στάδιο δεν θα είχες καταλήξει ποτέ στο τι σου πάει και τι όχι, τι σε κάνει να αισθάνεσαι και άρα να είσαι όμορφος/η. Κι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν (θα έπρεπε να) σταματά ποτέ.