Αρχική / ----------SLIDER / Παρέα με τον σκύλο στη θάλασσα: Χρήσιμες συμβουλές……


Παρέα με τον σκύλο στη θάλασσα: Χρήσιμες συμβουλές……

Το παιχνίδι στη θάλασσα παρέα με τον τετράποδο φίλο μας μπορεί να μας προκαλέσει ευεξία αλλά μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες για τον πιστό μας σύντροφο, όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία Ι. Σοφιανού.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κολύμπι καθώς δεν γνωρίζουν ενστικτωδώς να κολυμπούν όλοι οι σκύλοι.
Κάποιες ράτσες είναι εκ φύσεως καλοί κολυμβητές (π.χ. λαμπραντόρ) και άλλες όχι (π.χ. pugs, corgis κ.λπ.),όπως διασαφηνίζει η κτηνίατρος, και ως εκ τούτου καλό είναι να εξοικειώνουμε με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο τον σκύλο με το νερό από μικρή ηλικία. Δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε στον εξαναγκασμό ενός σκύλου που δείχνει απροθυμία να απολαύσει το νερό.Καθόλου αμελητέοι δεν είναι και οι περαιτέρω κίνδυνοι που αφορούν και το κολύμπι  είτε στην θάλασσα, είτε σε λίμνες και ποτάμια ή  ακόμη σε πισίνες. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

 

 Θερμοπληξία
Το τρέξιμο στην άμμο είναι πολύ πιο κουραστικό για τον σκύλο απ’ ό,τι το τρέξιμο στο γρασίδι ή στο χώμα του πάρκου. Μπορεί  να του προκαλέσει εξάντληση  , κάτω από τον καυτό ήλιο και να εξελιχθεί σε θανατηφόρο θερμοπληξία. Συνεπώς ο σκύλος πρέπει να έχει συνεχώς στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό  και σκιά. Σε περίπτωση που εμφανίσει έντονη ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή), δυσφορία και κατάπτωση πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα σε δροσερό περιβάλλον και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν κτηνίατρο. Άμμος
Μερικοί σκύλοι τρώνε επίτηδες άμμο όταν φθάνουν στην παραλία (π.χ. επειδή έτσι γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, έχουν κάποια διατροφική ανεπάρκεια κ.λπ.), ενώ άλλοι την καταπίνουν κατά λάθος. Σε περίπτωση που καταπιεί μεγάλη ποσότητα, μπορεί να υποστεί απόφραξη του εντέρου. Τα ύποπτα συμπτώματα είναι δυσκοιλιότητα, εμετός και πόνος στην κοιλιά. Η απόφραξη του εντέρου είναι επείγον κτηνιατρικό περιστατικό.

 

 Εγκαύματα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ράτσες με κοντό ή με λευκό τρίχωμα και ροζ αυτιά καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον ήλιο και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ηλιακό έγκαυμα αλλά και καρκίνο του δέρματος. Τα πιο ευαίσθητα σημεία για έγκαυμα στον σκύλο είναι η κοιλιά, τα αυτιά, η μύτη  καθώς και τα πέλματα τους κατά την επαφή με την καυτή άμμο. Ως εκ τούτου, τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να παραμένουν στη σκιά. Στα πολύ ανοιχτόχρωμα σκυλιά βάζουμε αντηλιακό προϊόν ειδικό για σκύλους.

 

Θαλασσινό νερό


Το θαλασσινό νερό είναι επιβλαβές για το δέρμα του σκύλου αλλά και για το πεπτικό του σύστημα. Οι πιο επικίνδυνες στιγμές για να γλύψει ο σκύλος νερό από τη θάλασσα είναι όταν μπαίνει και όταν βγαίνει από το νερό. Δυστυχώς, σε ορισμένους σκύλους αρέσει να πίνουν νερό από τη θάλασσα γιατί το βρίσκουν σαν παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση του προσφέρουμε  πόσιμο νερό, για να αποφύγουμε την εκδήλωση εμέτων.

Σαφώς πρέπει να ξεπλένουμε τον σκύλο πάντοτε  γλυκό νερό και ιδιαίτερα τις πατούσες του. Προσοχή, το πλύσιμο με σαμπουάν ειδικό για σκυλιά πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και αν το σκυλί κάνει καθημερινά μπάνιο στη θάλασσα.Αγκίστρια
Μπορεί να καρφωθούν στη μουσούδα, την πατούσα ή τη γλώσσα τους ή ακόμη να το καταπιεί, ειδικά όταν έχει ακόμα πάνω του δόλωμα. Η κατάποση του αγκιστριού μπορεί να προκαλέσει άσχημους τραυματισμούς στο στόμα, τον οισοφάγο ή το στομάχι του.

 

Ωτίτιδα
Το νερό που μπαίνει στα αυτιά του σκύλου στη διάρκεια της κολύμβησης είναι συχνό αίτιο ωτίτιδας, ειδικά στις ράτσες που έχουν προδιάθεση σε αυτή (π.χ. cocker spaniels, poodles). Συνεπώς πρέπει να στεγνώνουμε καλά το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου με πετσέτα και ήπιες κινήσεις.

 

 Ψόφια ψάρια
Πρέπει να είναι υπό την επίβλεψή μας ώστε να μην φάει ψόφια ψάρια που περιέχουν επικίνδυνες τοξίνες ή να έχουν αλλοιωθεί. Επίσης να μην καταπιεί γενικώς οτιδήποτε βρίσκει στην παραλία και ιδιαίτερα τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (π.χ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς) και ίσως του προσφέρουν άλλοι λουόμενοι, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.

 

 Φύκια
Προσοχή συνιστάται στα φύκια  γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρά στο στομάχι του και να διογκωθούν, προκαλώντας επικίνδυνη απόφραξη του οργάνου ή/και του εντέρου. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών (π.χ. κόκκινα φύκια, πρασινο-μπλέ φύκια) παράγουν τοξίνες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τον σκύλο. Ύποπτα συμπτώματα αποτελούν ο έμετος, η διάρροια και η απώλεια όρεξης για φαγητό. Συνεπώς θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο.

 

Η υγιεινή

Οι σκύλοι δεν ουρούν ούτε αφοδεύουν μέσα στο νερό. Ωστόσο είναι πιθανόν Ενστικτωδώς να αναζητήσουν μία γωνιά για να κάνουν την ανάγκη τους. Καλό είναι οι να έχουμε προνοήσει για τη βόλτα του σκύλου  πριν την προσέλευσή τους στην παραλία, καθώς και να έχουμε μαζί μας τα ειδικά σακουλάκια για τις ακαθαρσίες σε περίπτωση ατυχήματος στην ακτή.

  

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του ζώου, στο οποίο αναγράφονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις που έχει κάνει ο σκύλος, ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης ζωοανθρωπονόσων. Οι ζωοανθρωπονόσοι είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως η λεπτοσπείρωση.

  

Πρέπει επίσης να έχουμε μαζί το λουράκι του σκύλου, γιατί έστω και ένας άλλος λουόμενος να ενοχληθεί, πρέπει να κρατήσουμε τον σκύλο δεμένο κοντά μας και μακριά από τη θάλασσα, σύμφωνα με  τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μας επιβληθεί πρόστιμο.Check Also

Nicola Coughlan: Ποια είναι η σταρ του «Bridgerton» που μαγνήτισε τα βλέμματα στο show του Erdem….

Η Nicola Coughlan έγινε παγκοσμίως γνωστή ύστερα από τον ρόλο της ως Penelope Featherington στη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *