Αρχική / ----------SLIDER / Οι λυκοφιλίες μας ανεβάζουν την πίεση


Οι λυκοφιλίες μας ανεβάζουν την πίεση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι λυκοφιλίες δεν κάνουν κακό μόνο στην προσωπική μας ζωή αλλά αυξάνουν και την πίεση
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αρχεία Ιατρικής της Συμπεριφοράς», εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει στην υγεία η συνύπαρξη με φίλους με τους οποίους έχουμε σχέση αγάπης-μίσους.
Όπως έδειξε η έρευνα, ακόμα και το να βρίσκεται κανείς δίπλα σε τέτοια άτομα τείνει να αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση.Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, στην Γιούτα, που εκπόνησαν τη μελέτη, δεν ξέρουν εάν αυτές οι διακυμάνσεις σε παλμούς και πίεση μπορεί να έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εικάζουν, όμως, ότι αν η διάρκεια τέτοιου είδους σχέσεων είναι μεγάλη, σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις
Τα ευρήματά της βασίζονται σε τεστ που έγιναν σε 107 υγιείς, νεαρούς ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να κατονομάσουν 10 φίλους τους και μετά να τους βαθμολογήσουν με μια σειρά ερωτήσεων, σχεδιασμένων να αξιολογήσουν εάν οι φίλοι αυτοί ήταν αληθινοί ή… δίκοπο μαχαίρι.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να πάνε στο εργαστήριό τους μαζί με έναν από τους 10 φίλους τους – είτε έναν ειλικρινή είτε έναν αμφίθυμο.
Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, οι εθελοντές και οι φίλοι τους κάθισαν μαζί σε ένα δωμάτιο για να συζητήσουν, με τους ερευνητές να καταγράφουν την πίεση και τους παλμούς τους.Πριν καν αρχίσουν την συζήτηση, όσοι εθελοντές είχαν μαζί αμφίθυμους φίλους παρουσίαζαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν μαζί τους… φυσιολογικούς φίλους.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς μπορεί να αποτελέσει καλό αντίδοτο στο στρες. Το να έχει, όμως, κανείς τόσο δύσκολους φίλους, φαίνεται πως όχι μόνον δεν καταπραϋνει το στρες, αλλά αποτελεί πηγή πρόσθετης ψυχικής επιβάρυνσης.
Τι μπορεί συνεπώς να κάνει κανείς; Να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με άλλους φίλους του, συνιστούν οι επιστήμονες.
Πηγή: Reuters

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js