Αρχική / ----------SLIDER / Οι 4 πιο συχνές οικονομικές απάτες στο internet, για να μην πιάνεσαι κορόιδο


Οι 4 πιο συχνές οικονομικές απάτες στο internet, για να μην πιάνεσαι κορόιδο

1. Υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών
Πώς μπορεί κάποιος να την πατήσει:
Συμπληρώνει τα στοιχεία της κάρτας του σε μια ιστοσελίδα για να αγοράσει κάτι. Όμως η σελίδα αυτή δεν είναι ασφαλής. Έτσι στη συνέχεια διαπιστώνει ότι η κάρτα του έχει χρεώσεις που δεν τις έχει κάνει ο ίδιος. Έχουν κλέψει τα στοιχεία της κάρτας του και τη χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά του.Πώς μπορεί να την αποφύγει:
Κάνοντας αγορές με κάρτα μόνο σε ιστοσελίδες που ξεκινούν από https:// και εγγυώνται την ασφάλεια των συναλλαγών, με κάποιο αναγνωρισμένο σύστημα ασφαλείας, όπως τα VeriSign και PayPal.
2. Phishing
Πώς μπορεί κάποιος να την πατήσει:
Λαμβάνει email που τον παραπέμπει σε σελίδα τράπεζας που μοιάζει πραγματική. Εκεί, δήθεν για επιβεβαίωση στοιχείων, του ζητούν να γράψει κάποια τραπεζικά δεδομένα του, π.χ. τον αριθμό και το PIN της κάρτας του ή τον τραπεζικό λογαριασμό του, τον κωδικό πρόσβασης στο e-banking του. Με το που δίνει τα στοιχεία, οι απατεώνες χρεώνουν την κάρτα του ή αποκτούν πρόσβαση στο λογαριασμό του.
Πώς μπορεί να την αποφύγει:
Οι τράπεζες δεν κάνουν ποτέ επιβεβαίωση στοιχείων με email ή online. Επομένως, δεν πρέπει να κάνει κλικ στο link που έχει το email που έλαβε και να δώσει κανένα στοιχείο στη σελίδα παραπομπής. Μπορεί να κρατήσει όμως το email αυτό και να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα για την απόπειρα phishing.
3. Ισπανικό λόττο
Πώς μπορεί κάποιος να την πατήσει:
Λαμβάνει email που τον ενημερώνει ότι κέρδισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό ή λοταρία. Για να αποταμιεύσει αυτά τα χρήματα και να πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, του ζητούν να καταβάλει κάποιο ποσό. Το καταβάλει, αλλά δεν λαμβάνει ποτέ τα χρήματα που υποτίθεται ότι κέρδισε.
Πώς μπορεί να την αποφύγει:
Εάν σου ζητούν να καταβάλεις λίγα χρήματα για να πάρεις πολύ περισσότερα, να είσαι σίγουρος ότι θα σε πιάσουν κορόιδο. Ιδίως εάν δεν θυμάσαι πότε έλαβες μέρος σε τέτοιο διαγωνισμό ή λοταρία. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να σβήσει αμέσως το email που έλαβε και μην κάνει κανένα κλικ στα link που περιέχει. Είναι πολύ πιθανό ότι ενεργοποιούν κάποιον ιό ή κακόβολο λογισμικό, που θα βλάψει τον υπολογιστή του.4. Νιγηριανή απάτη
Πώς μπορεί κάποιος να την πατήσει:
Λαμβάνει ένα email που τον ενημερώνει ότι είναι αποδέκτης μιας μεγάλης κληρονομιάς ή τον καλεί να γίνει συνεργάτης σε ξένη εταιρεία που χρειάζεται να μεταφέρει κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό. Για να του καταθέσουν τα χρήματα ή να μεταφέρουν το κεφάλαιο αυτό, του ζητούν τα στοιχεία του λογαριασμού του. Με το που δίνει τα στοιχεία, αποκτούν πρόσβαση στο λογαριασμό του και μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς.
Πώς μπορεί να την αποφύγει:
Δεν πρέπει κανείς ποτέ να δίνει τα προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία του. Δεν χαρίζονται έτσι χρήματα. Είναι μια παλιά και καλοστημένη απάτη. Τα mail αυτά πρέπει να σβήνονται αμέσως και μην γίνεται κανένα κλικ στα link που περιέχουν. Είναι πολύ πιθανό ότι ενεργοποιούν κάποιον ιό ή κακόβολο λογισμικό, που θα βλάψει τον υπολογιστή του.

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js