Καλό αποκαλόκαιρο. Έτσι σκέφτηκα και μια που γιορτάζαμε την όμορφη πανσέληνο, πήγαμε σε γνωστό παραθαλάσσιο κεντράκι για να απολαύσουμε τη λάμψη του φεγγαριού.
Τελειώνοντας το δείπνο μας, το ευγενέστατο γκαρσόνι τοποθέτησε μπροστά μου ένα πιατάκι με γλυκό του κουταλιού και ένα σφηνάκι μαστίχα.
Φυσικά απόλαυσα το σφηνάκι μα, επιθεωρώντας το γλυκό ένιωσα μια απορία,
-τι γλυκό είναι κύριε;
-δοκιμάστε το και θα σας πω
Το δοκίμασα και εξεπλάγην, ήταν υπέροχο μα, πάλι δεν κατάλαβα τι ήταν
-Καρπούζι κυρία μου
-Καρπούζι, πρώτη φορά μαθαίνω πως αυτό το καλοκαιρινό φρούτο γίνεται τόσο εξαιρετικό γλυκό
– Εάν έρθετε χειμώνα στην Μονεμβασία θα σας το σερβίρουμε μαζί με το τσάι σας…
Τώρα εσείς με ξέρετε. Αν δεν έβρισκα τη συνταγή να την μοιραστώ μαζί σας δεν θα ησύχαζα.
Θα το φτιάξω το Σάββατο…
Καρπούζι φλούδα γλυκό του κουταλιού
Υλικά
1. 1 κιλό φλούδα καρπουζιού το λευκό μέρος με λίγη κόκκινη σάρκα
2. 700 γρ ζάχαρη
3. 2 λεμόνια το χυμό τους
4. 2 φλιτζάνια νερό
5. 2 φύλλα αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
6. Αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τις φλούδες σε φέτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να καλύπτονται και το χυμό από 1 1/2 λεμόνι. Αφήνουμε 2 ώρες.
2. Μετά ξεπλένω καλά τις φλούδες και τις βάζω σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Βράζω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας.
3. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να σταθεί για 24 ώρες.
4. Την επόμενη βράζω πάλι σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτω αρμπαρόριζα, χυμό μισό λεμονιού (για συντηρητικό) και αμύγδαλα και βράζω για 1-2 λεπτά.
5. Τοποθετώ σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή μας επιτυχία ….