Αρχική / ----------SLIDER / H ιστορία της σοκολάτας και τα πολύτιμα οφέλη της στην υγεία


H ιστορία της σοκολάτας και τα πολύτιμα οφέλη της στην υγεία

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου από ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη, που οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους.
Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Είναι δέντρο ύφους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.
Οι καρποί του, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο.
Ανάλογα με την επεξεργασία, το ποσοστό του κακάο μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά. Έτσι, έχουμε τη σοκολάτα υψηλής (70-85%), μέτριας (60-69%) και μικρής (45-59%) περιεκτικότητας σε κακάο. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
Η σοκολάτα περιέχει ευεργετικά συστατικά στον οργανισμό, τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά.
Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.
Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες. Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα  απαραίτητο στοιχείο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου και στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι τόσο σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων και με αντιοξειδωτική δράση.
Είδη σοκολάτας
Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή πικρή):Φτιάχνεται από βούτυρο -κακάο, λίγη ζάχαρη και κακαόμαζα.
Κουβερτούρα:Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και το ποσοστό του κακάο που περιέχει, δεν ξεπερνάει το 35-40%.
Σοκολάτα γάλακτος:Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα, όπως η βανίλια. Συνήθως η λευκή σοκολάτα δεν κατατάσσεται ως σοκολάτα, γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο.
Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Η σοκολάτα παρουσιάζει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες στην υγεία μας, με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αντιοξειδωτική δράση
Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδή και κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από την εσωτερική και εξωτερική ζημία από την κυτταρική και αγγειακή φθορά, εξαιτίας της οξείδωσης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.
Καταπολεμά το στρες
Η σοκολάτα είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό(μαύρη σοκολάτα με κακάο πάνω από 85%.), καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση 35γρ σοκολάτας σε καθημερινή βάση μπορεί να βελτιώσει της διάθεση, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Ακόμα, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση και την κατάθλιψη.
Κατά του βήχα
Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας θεοβρωμίνης, στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν τον βήχα, έναντι άλλων φαρμάκων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ουσία έχει και διουρητική δράση, ενώ προκαλεί αγγειοδιαστολή και βρογχοδιαστολή. Επιπλέον, η θεοβρωμίνης βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου και διεγείρει το νου.
Αντιμετωπίζει τη διάρροια
Τα φλαβονοειδή του κακάο, ρυθμίζουν την έκκριση των υγρών στο μικρό έντερο, ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματά της διάρροιας. Όσο περισσότερα είναι τα φλαβονοειδή από το κακάο(μαύρη σοκολάτα), τόσο πιο άμεσα ανακουφίζει τον οργανισμό.
Ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα
Ιταλική έρευνα του 2005, έδειξε πως η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, αντιμετωπίζοντας έτσι το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Τα φλαβονοειδή, και σε αυτή την περίπτωση, αυξάνουν στην παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του καταπολεμά την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά τον οργανισμό στη σωστή διαχείρισή της.
Η μαύρη σοκολάτα ακόμα, στην εκδοχή της χωρίς ζάχαρη, προτείνεται και στους διαβητικούς, καθώς βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός της δείκτης δεν θα προκαλέσει επικίνδυνη απότομη αύξηση του ζαχάρου στον οργανισμό.
Προσφέρει ενέργεια
Η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες, ταχείας απορρόφησης και προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα, καθώς και μυϊκή τόνωση
Μειώνει την πίεση:
Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.
Απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και λέγονται φλαβονοειδή, προστατεύουν το αίμα από τους θρόμβους που με τη σειρά τους προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάλογα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου έδειξε πως 62 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα ρίχνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού, κατά 17%.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.
Μειώνει την κακή χοληστερόλη
Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.
Ρυθμίζει τη διάθεση
Η συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση, χαρίζουν ευφορία και έχουν  αγχολυτική δράση.
Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, προκαλεί το αίσθημα πληρότητας και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει πως η μαύρη σοκολάτα(70-85% κακάο) βοηθάει στη μείωση της λαιμαργίας, ενώ τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, δίνουν ακόμα περισσότερη ώθηση στο μεταβολισμό.
Φροντίζει την επιδερμίδα
Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας προστατέυουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση. Τα φλαβονοειδή, επίσης προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο στη μαύρη σοκολάτα φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες που μας παρέχει η σοκολάτα αφορούν κυρίως τις σοκολάτες με αυξημένη περιέκτικότητα σε κακάο. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά  παρέχει και στον  οργανισμό μας.
Τέλος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε μέτρο στην κατανάλωση σοκολάτας, διότι μπορεί να παρέχει πολλά σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, όμως, η υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όπως όπως είναι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, φθορά στα δόντια, ακμή, αλλεργίες κ.α.
Η μεγάλη ποσότητα σοκολάτας ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, διάρροια, άγχος, ευερεθιστότητα, νευρικότητα και αφυδάτωση.  Η περιεκτικότητά της σε οξαλικά οξέα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους νεφρούς. Ακόμα, η φυσική χημική ουσία τυραμίνη και η ζάχαρη μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ημικρανίας. Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να φέρει μη επιθυμητά αποτελέσματα και να απορρυθμίσει το σωματικό βάρος μας.
Πηγή – likewoman

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js