Αρχική / ----SLIDER / Φετίχ,  λέμε τώρα….


Φετίχ,  λέμε τώρα….

Φετιχισμός ονομάζεται η τάση “θεοποίησης” ορισμένων αντικειμένων, η απόδοση υπερφυσικών δυνάμεων σε αυτά, απρόσιτης αλλά επιβαλόμενης στον άνθρωπο. Στις πρωτόγονες θρησκείες το φετίχ αποτελούσε ένα αντικείμενο λατρείας. Αρχικά η λέξη προήλθε από το πορτογαλικό feitico (φεϊτίσο = μαγγανεία) και από τα Λατινικά, factitius ή facere, που σημαίνει “για να κάνει”.

  

Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Ντε Μπρος στη Γαλλική Ακαδημία το 1760. Η επίπτωση που είχε το αντικείμενο δημιουργήθηκε καλλιτεχνικά από το υπερφυσικό και λατρεύτηκε σαν έμμονη ιδέα λόγω των μαγικών του δυνάμεων δηλαδή σαν ένα τυχερό φυλακτό. Η έλξη θα μπορούσε να είναι σεξουαλική ή μη-σεξουαλική, και το αντικείμενο, άψυχο ή έμψυχο. Σύμφωνα με τον Steele (1996), η αρχική έννοια ήταν είτε θρησκευτική είτε ανθρωπολογική. Μέχρι το δέκατο ένατο αιώνα, ο όρος ήταν για να αναφερθεί σε οτιδήποτε, κάτι το οποίο ήταν παράλογα λατρεμένο. Ο Γάλλος ψυχολόγος, Alfred Binet, ήταν ο πρώτος για να περιγράψει το φετίχ στον ψυχολογικό παράγοντα, το 1887.
Από τη Βικιπαίδεια

  

Αφού, διαβάσαμε τον όρο της λέξεως φετίχ, σκεφτήκαμε πως όλοι έχουμε τα δικά μας φετίχ είτε στον σεξουαλικό τομέα είτε σε «μαγικά» αγγίγματα που είναι τα προσωπικά μας, κρυφά μυστικά. Άλλες έχουν τα τζιν. Χιλιάδες τζιν σωριάζονται σε ντουλάπες, ακόμα και αν δεν μας μπαίνουν πια, τα κρατάμε σαν μέσον μέτρησης αν χάσαμε τα κιλά που έχουμε πάρει.

Άλλες έχουν τις κολόνιες, ράφια που σφύζουν από μικρά και μεγάλα μπουκαλάκια, και περιέχουν εξωτικές μυρωδιές που σε ταξιδεύουν.

 

Άλλες πάλι έχουν το «κόλλημα» των παπουτσιών.  Πέδιλα, ψηλά ή  χαμηλά τακούνια, μποτάκια κάθε είδους και, οι απόλυτες γόβες. Εκεί, κάθε γυναίκα, τα δίνει όλα!

Ας πούμε για τα παπούτσια, που μας προσδιορίζουν την προσωπική ευτυχία μας.

Παρεξηγημένα τα κάτω άκρα, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι οι πρωταγωνιστές της κομψότητας. Δεν ξέρω κανένα άνθρωπο να μην κρυφοκοιτάζει, πολλές φορές με ζήλια, τα παπούτσια, κρίνοντας την ποιότητα του κάθε ανθρώπου. Οι, Manolo Blahnik, Christian Louboutin, Alexander McQueen, Jimmy Choo, Prada και πολλοί ακόμα σχεδιαστές παπουτσιών, μας έχουν σαγηνεύσει με της πρωτοποριακές δημιουργίες τους, κάνοντας όνειρο ζωής την απόκτηση ενός ζευγαριού εκλεπτυσμένων παπουτσιών.

Check Also

Πόσα χρόνια έκρυβε η Αλίκη;, βρέθηκε η ταυτότητα της

Στο πολυσυζητημένο θέμα της πραγματικής ηλικίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σαφή απάντηση δίνει η ταυτότητά της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *