Νισάφι…. Αν δεν κάνουμε ΤΩΡΑ που είναι Φθινόπωρο την περίφημη μηλόπιτα της γιαγιάς μας, ή της πεθεράς μας, ή αυτή που μας έδωσε τη συνταγή η αμερικάνα φιλενάδα; Εγώ, εγώ θα σας δώσω συνταγή παραδοσιακή (μεταξύ μας , στο ίντερνετ τη διάβασα)…
ΜΥΡΩΔΑΤΟ CAKE ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΡΟΥΜΙ
Χτυπάμε στο mixer με το φτερό 150 γρ. ζάχαρη με 75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.
-Αρωματίζουμε με 2 κοφτά κ.γλ. τριμμένα μπαχαρικά όπως ginger, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κ.λπ. (ένα, δύο ή περισσότερα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός).
-Προσθέτουμε επίσης 1 γερή πρέζα αλάτι. Αντικαθιστούμε στο mixer το φτερό με το σύρμα και προσθέτουμε ένα ένα 3 αυγά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα. Μετά τα αυγά προσθέτουμε 150 ml κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. ρούμι (ή κονιάκ, ουίσκι, Calvados? το Calvados είναι ένα εξαιρετικό Γαλλικό απόσταγμα μήλου).
-Ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Τέλος, κοσκινίζουμε 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ½ φακελάκι ξηρής μαγιάς και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα σε 3 δόσεις, χτυπώντας πάντα με το σύρμα, όχι όμως πολύ, ίσα ίσα να αναμιχθούν. Το μίγμα είναι αρκετά αραιό, σαν παχύρρευστος χυλός.
-Το ρίχνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, διαστάσεων περίπου 20 εκ. χ 30 εκ., που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα (να μην είναι πολύ μεγαλύτερο, ούτε πολύ μικρότερο γιατί οι διαστάσεις επηρεάζουν το πάχος του γλυκού, που το θέλουμε σχετικά λεπτό για να γευόμαστε περισσότερο μήλο).
-Ισιώνουμε με σπάτουλα. Καθαρίζουμε 2 μήλα και τα κόβουμε σε 8 κυδωνάτες φέτες (τα Pink Lady μήλα από τη Νάουσα ήταν εξαιρετική επιλογή, γιατί είναι σφιχτά, ζουμερά και όχι πολύ γλυκά). Τις τοποθετούμε στοιχισμένες στην επιφάνεια της ζύμης, βυθίζοντάς τες μέχρι τον πάτο.
-Αλείφουμε τις άκρες που εξέχουν με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με εξ’ ίσου ελάχιστη καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45΄. Αυτό το cake τρώγεται ιδανικά χλιαρό. Εννοείται πως ταιριάζει άψογα με παγωτό ή ελαφριά chantilly.