Nέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη διάθεσή μας και την ικανοποίησή μας από τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε logout για πάντα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επαναπροσδιορίσετε τη συμπεριφορά σας on-line και να κάνετε πού και πού ένα διάλειμμα από το Facebook, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cyberpsychology, Behavior and Social Networking.
Στο άρθρο με τίτλο “Το πείραμα του Facebook: H αυξάνει τα επίπεδα ευεξίας”, ο Morten Tromholt, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης περιγράφει ένα πείραμα στο οποίο έλαβαν αρχικά μέρος περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες –στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακολυθήσουν μία από τις δύο συνθήκες: ή ν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Facebook ως συνήθως ή να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν για μία εβδομάδα. Και διαπίστωσε τις αρνητικές επιδράσεις της χρήσης του Facebook στην ευεξία των συμμετεχόντων, όπως αυτή εκφραζόταν στα συναισθήματά τους και στην ικανοποίησή τους από τη ζωή.
Έπειτα από μια εβδομάδα χωρίς Facebook, η ομάδα που δεν το χρησιμοποιούσε εμφάνισε σημαντική βελτίωση στην ευημερία του- αυτό ήταν άμεση συνάρτηση του χρόνου που περνούσαν στα κοινωνικά δίκτυα και από το κατά πόσο ήταν παθητικοί παρατηρητές των όσων έβλεπαν εκεί ή είχαν την τάση να ζηλεύουν τους διαδικτυακούς τους φίλους.
“Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μελέτες, η έρευνα έδειξε ότι οι επισκέψεις στο facebook μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα. Η φωτεινή πλευρά των μελετών, ωστόσο, είναι ότι η σύνδεση με τους στενούς μας φίλους, είτε αυτή γίνεται από κοντά είτε από το Facebook, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση ευημερίας μας”, τόνισε η αρχισυντάκτρια του Ινστιτούτου Διαδραστικών Μέσων, του Σαν Ντιέγκο, της Καλιφόρνια και του Ιατρικού Ινστιτούτου Εικονικής Πραγματικότητας Brenda K. Wiederhold, PhD, MBA, BCB, BCN.
Check Also
Οι έξι πρωταγωνίστριες της φετινής σεζόν σε νέες σειρές…
Ηθοποιοί με πολλά χιλιόμετρα σε θεατρικές και τηλεοπτικές διαδρομές αλλά και νεότερες που χρόνο με …