Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ratatouille του Μπραντ Μπερντ, ο Ρεμί, ένας καλοφαγάς ποντικός, ονειρεύεται να γίνει μεγάλος και τρανός σεφ στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού, το Γκουστώ. Επειδή όμως δεν έχει θέση στην κουζίνα, πείθει τον Λινγκουίνι, έναν νεαρό μάγειρα να τον βοηθήσει. Κρύβεται κάτω από το καπέλο του και μαγειρεύει αριστουργηματικά πιάτα, με αποκορύφωμα το υπέροχο ρατατούι (γαλλικό μπριάμ), που ξετρελαίνει τον αυστηρό κριτικό γεύσης Ego.
Άλλο ένα πιάτο από εκείνα που είναι πολύ-πολύ εύκολα και απλά στην ετοιμασία τους αλλά πολύ-πολύ νόστιμα σαν αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, ένα πιάτο και για τους άνδρες! Μέσα σε λίγα λεπτά (πόσο να χρειασθούμε για να κόψουμε τα λαχανικά μας;) είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο. Η cianfotta (θα τη βρούμε και σαν “cianbotta”) είναι η ναπολιτάνικη εκδοχή του γαλλικού “ratatouille”. Ή του ελληνικού “τουρλού. Είναι δηλαδή ένα ισορροπημένο μείγμα διάφορων λαχανικών που μαγειρεύονται όλα μαζί, συνήθως σε κατσαρόλα, αλλά κάποιες φορές και στο φούρνο. Ακριβώς όπως και το τουρλού.
Δυσκολία πιάτου: Ελάχιστη, για άνδρες επίδοξους μαγείρους. Κόστος πιάτου: πολύ χαμηλό. Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 . Χρόνος ψησίματος: 70 λεπτά
Υλικά 8 μερίδες
1 κιλό πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
850 γρ μελιτζάνες φλάσκες
850 πατάτες
350 γρ ντομάτες μέτριες σε μέγεθος
3 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο (3 κ.σ.)
2 κ.σ. χοντροκομμένος βασιλικός
1 τσιμπιά ρίγανη (αποξηραμένη)
5-6 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε αρχικά στη μέση και κατόπιν σε μετρίως λεπτές φέτες (στο 1/2 εκατοστό) τα κρεμμύδια.Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
Τα αδειάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ, ικανό να τα χωρέσει άνετα όλα και να μπορέσουμε να τα ανακατέψουμε όλα αυτά μαζί με το ελαιόλαδο. Τα αλατοπιπερόνουμε ανάλογα με το γούστο μας.
Απλώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και όλων των λαχανικών σε κάθετες σειρές ενός μεγαλούτσικου πυρίμαχου σκεύους (pyrex).
Χοντροκόβουμε το βασιλικό, χοντροκόβουμε και τον μαϊντανό πάντα με το χέρι και ποτέ με μαχαίρι γιατί πικρίζει και μία σκελίδα σκόρδο, αυτή με το μαχαίρι, ψιλοκομμένη.
Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το καλύψουμε και με μία λαδόκολλα. Αυτή μπαίνει για να μην έρχεται το αλουμινόχαρτο σε άμεση επαφή με το φαγητό.
Βάζουμε το pyrex στο φούρνο και μαγειρεύουμε το φαγητό έτσι σκεπασμένο, για περίπου 50 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, στους 190 βαθμούς στη λειτουργία “αέρα”.
Μετά από τα πρώτα 50 λεπτά βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και, προσεκτικά γιατί από κάτω καιροφυλακτούν …καυτοί υδρατμοί, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα.
Ξαναβάζουμε το pyrex στο φούρνο, ξεσκέπαστο τώρα πια, γυρίζουμε τη λειτουργία στις “αντιστάσεις” και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία των 190 βαθμών για άλλα 20 λεπτά. Μετά από αυτόν το χρόνο τα λαχανικά θα είναι ωραία τραγανά. Εάν τα προτιμάτε πιο μαλακά, αυξήστε τον χρόνο της πρώτης φάσης στα 60 λεπτά και μειώστε εκείνον της δεύτερη στα 12.
Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο (ιδιαίτερα εάν πετύχετε τη σωστή ποσότητα αλατιού και πιπεριού) τόσο όταν είναι ζεστό (όχι καυτό, αφήστε το 5 λεπτά να μπορείτε να …ακουμπάτε τις πατάτες και τις μελιτζάνες), όσο και όταν κρυώσει. Ίσως περισσότερο μάλιστα όταν κρυώσει…
Έχετε ένα πολύ νόστιμο υγιεινό πιάτο. Αλλά μπορείτε να τα αξιοποιήσετε και σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων, σαν μία λαχταριστή γαρνιτούρα.