Αρχική / -----Ροή θεμάτων / Χορτοφαγική διατροφή: Η λύση στην παλινδρόμηση;


Χορτοφαγική διατροφή: Η λύση στην παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί το σύμπτωμα πολλών παθολογικών καταστάσεων. Από πιο απλές καταστάσεις όπως η διαφραγματοκήλη, μέχρι το έλκος, αλλά και τα επιπλέον κιλά. Πρόκειται για την «ανάποδη» πορεία των οξέων του στομάχου, όταν η βαλβίδα που σφραγίζει το όργανο της πέψης χαλαρώσει.

Τι περιλαμβάνει η συνήθης αντιμετώπιση της παλινδρόμησης;

Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης βρίσκεται μία ομάδα φαρμάκων με το όνομα Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων. Τα τελευταία δρουν μεταβάλλοντας την οξύτητα του στομάχου, προλαβαίνοντας τη «χαλάρωση» της βαλβίδας. Η αποτελεσματικότητά τους, καθώς και η συμμόρφωση των ασθενών θεωρείται ικανοποιητική. Την ίδια όμως στιγμή, δεν λείπουν και εκείνα τα άτομα με παλινδρόμηση τα οποία δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Η ομάδα αυτή το ασθενών δίνει το «κίνητρο» στους ειδικούς για την ανεύρεση εναλλακτικών μορφών ανακούφισης ή θεραπείας της πάθησης.


Η χορτοφαγία δίνει τη λύση;

Σε μία πολύ πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA),  ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση κλήθηκαν να «αποδείξουν» τον πρωταγωνιστικό θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων και η άλλη ακολούθησε μία αυστηρά Μεσογειακή ή χορτοφαγική διατροφή. Και στις δύο περιπτώσεις δόθηκαν οι γενικές συμβουλές για την καθημερινή διαχείριση της νόσου. Μετά από έξι εβδομάδες, ασθενείς και ειδικοί κατάφεραν να φανερώσουν πως η φαρμακευτική αγωγή δεν υπερτερούσε της χορτοφαγικής διατροφής. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούσε. Οι υποθέσεις για το «μηχανισμό δράσης» των φρούτων και των λαχανικών βασίζονται σε δύο δεδομένα:

  • Στην απώλεια βάρους που συνοδεύει τη χορτοφαγία.
  • Στην υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε θρεπτικά συστατικά που «σβήνουν» τη φλεγμονή.

Πώς να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τα αποτελέσματα της έρευνας;

Οι ειδικοί προτείνουν να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση σε τροφές που έρχονται από τη «γη», χωρίς όμως να αγνοείτε τη σημασία των υπόλοιπων διατροφικών συστάσεων που επιβάλλει η περίσταση.

  • Ελαττώστε τα λιπαρά ή καυτερά γεύματα
  • Προτιμήστε τις μικρές ποσότητες.
  • Αποφύγετε όξινες τροφές όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή.
  • Ξανασκεφτείτε τη σοκολάτα, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.

Κυρίως όμως αναγνωρίστε ποιες τροφές ή γεύματα προκαλούν τα δικά σας συμπτώματα και περιορίστε τα από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

 

 

  1. Προϊόντα Herbalife είναι η βασική μου εργασία και ξέρω πολλά χρόνια απο online καταστήματα με Ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με προϊόντα Herbalife πραγματική η διατροφηκή συνήθεια είναι το άλφα και το ωμέγα για μια καλύτερη ζωή..

Check Also

Τα 4 ζώδια που είναι γεννημένοι ηγέτες ….

Τα ζώδια που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και είναι γεννημένοι ηγέτες είναι τέσσερα. Eίναι παθιασμένα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *