Αρχική / -------Ροή θεμάτων / ΑΘΗΝΑ ΜΗΛΙΑΡΑ: Πως να αποκτήσουμε χαρούμενη διάθεση όταν δεν υπάρχει….


ΑΘΗΝΑ ΜΗΛΙΑΡΑ: Πως να αποκτήσουμε χαρούμενη διάθεση όταν δεν υπάρχει….

Πόσες φορές νιώθουμε ότι μας πιέζουν καταστάσεις, το καθημερινό τρέξιμο, σκέψεις και προβλήματα που έχουμε στο μυαλό μας! Θέλουμε να ξεφύγουμε αλλά δε ξέρουμε να υπάρχει κάτι μαγικό αλλά και απλό που να μας δώσει αυτή την δυνατότητα για αλλαγή διάθεσης.

Θα σας πω μια ιστορία όπου κάτι απλό και μαγικό, κατάφερε να το πραγματοποιήσει.
Η ιστορία συμβαίνει στο μετρό του Παρισιού, όπου βρέθηκα σε κάποιες διακοπές μου.

-“Είμαι μέσα στο τρένο, και μελετώ τον χάρτη για την διαδρομή.
Σε κάποια στάση, οι πόρτες ανοίγουν και μπαίνει μέσα ένας κύριος με ένα όμορφο βιολεντσέλο. Το ακουμπάει στο πάτωμα και το βαγόνι πλημμυρίζει από μελωδία. Οι νότες του αγγίζουν την ψυχή μου. Έχει τόσο ιδιαίτερο ήχο, είναι και η συγκίνηση από ένα τέτοιο ταξίδι! Τα μάτια μου υγραίνονται και βυθίζομαι σε συναισθήματα.

Τη στιγμή διακόπτει το κλάμα της κοπέλας που κάθεται δίπλα μου.
Συνέρχομαι από τις σκέψεις μου και αρχίζω να ψάχνω για χαρτομάντηλο. Το παίρνει κοιτώντας με σαν να μου λέει ευχαριστώ μένοντας στην μελαγχολική της διάθεση, μη μπορώντας να κρατήσει τα δάκρυά της.

Ξαναχάνομαι μέσα μου, χωρίς να γνωρίζω συνειδητά το λόγο.
Η γυναίκα απέναντι έμεινε σκεπτική, ίσως να μην έχει αντιληφθεί τη δική μας ευαισθησία.
Οι πόρτες ανοίγουν και η κοπέλα δίπλα μου κατεβαίνει. Στην επόμενη στάση κατεβαίνω κι εγώ γεμάτη συγκίνηση που στην πραγματικότητα ούτε εγώ ήξερα από που προήλθε.
Η μουσική με ταξίδεψε σε βαθειές μνήμες υποσυνείδητου-ασυνείδητου. Ούτε θυμάμαι ποιό τραγούδι ήταν αλλά έχω έντονη τη διαδρομή στον μυστικό και άγνωστο κόσμο της συναισθηματικής μου μνήμης. Κάτι ανάλογο προφανώς συνέβει και στην κοπέλα που ήταν μαζί μου στο μετρό.
Μπορεί ο ρυθμός και η μελωδία να μας πάνε εκεί που μόνοι μας δεν τολμάμε. Μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες που τις κρατάμε κλειστές, ίσως γιατί δεν ξέρουμε πως να τις διαχειριστούμε.
Μελωδικοί ήχοι είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν να αγγίξουμε και να θεραπεύσουμε μικρά και μεγάλα θέματα που μας απασχολούν μέσα από ειδικές ασκήσεις και με την καθοδήγηση και βοήθεια κάποιου ειδικού.
Φυσικά υπάρχουν μέθοδοι και τεχνικές που δουλεύουν ακριβώς με αυτό το αντικείμενο. Συνδυαστικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψυχοκινητικές ασκήσεις με μουσικά ερεθίσματα που απελευθερώνουν το σώμα και δημιουργούν νέες θετικές καταγραφές στην μυϊκή μνήμη, δημιουργώντας μια αισιόδοξη διάθεση.
Προτείνω να ξεκινήσουμε με κάτι ασφαλές. Μια άσκηση που χρησιμοποιώ πάντα στην ομάδα μου.
Ένα τραγούδι χαρούμενο είναι ότι χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε ή να αυξήσουμε το εσωτερικό μας …χαμόγελο. Ένα τραγούδι που μπορεί να μας ξυπνήσει νότες ευτυχίας από το συρτάρι του μυαλού μας.
Happy του Pharrell Williams.

Κι ας αφήσουμε τον ρυθμό να κινήσει το σώμα μας. Με αργές κινήσεις χωρίς πίεση, η μελωδία περνάει στο σώμα και το οδηγεί σε μικρά και μεγάλα ρυθμικά βήματα, μέχρι αυτά να γίνουν ο δικός μας χορός! Οι μυς του προσώπου θα χαλαρώσουν και σύντομα θα παρασυρθούμε στον ρυθμό της χαράς.
Είναι μια αποτοξινωτική άσκηση που με βεβαιότητα θα μας απελευθερώσει όμορφα συναισθήματα και …χτύπα τα χέρια σου αν νιώθεις ότι θέλεις να είσαι ευτυχισμένος!

Αθηνά Μηλιαρά, σύμβουλος ψυχολογικής υποστήριξης των ΔΡώΜΕΝΑ, Εργαστηρίου Δημιουργικής Έκφρασης.
Εσπερίδων 8, Κ. Χαλάνδρι, τηλ. 6941407372

Check Also

11 κλειδιά για να είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα μετά από 40….

Για μερικούς ανθρώπους η μέση ηλικία είναι μια λεπτή στιγμή στη ζωή του, η οποία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js