Αρχική / ----------SLIDER / Αρωματικά φυτά στην ζαρντινιέρα….


Αρωματικά φυτά στην ζαρντινιέρα….

Τα αρωματικά φυτά στον κήπο αξίζουν τη δική τους θέση ιδιαίτερα σε μία μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα. Πέρα από την καλλωπιστική τους αξία και τα υπέροχα αρώματα τους, πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και άλλα σαν βότανα. Ιδανική θέση για τα αρωματικά φυτά είναι κάποιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου κοντά στην κουζίνα.

Εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος τότε τα φυτά αναπτύσσονται σε γλάστρες κοντά στην κουζίνα όπως τα έχω βάλει εγώ που δεν έχω την πολυτέλεια του κήπου.



Αρωματικά φυτά σε γλάστρα.

Βασιλικός
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας, το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου. Αρωματίζει διάφορα ψητά, σαλάτες, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κλπ. ενώ ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα (π.χ. ιδίως κατά το καλοκαίρι, μια σαλάτα ντομάτας μαζί με φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού αποτελεί μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία). Στην ιταλική κουζίνα, η σάλτσα ζυμαρικών πέστο (pesto), μια πράσινη σάλτσα ελαίου και βοτάνου, έχει ως βάση της τον βασιλικό.

 

Δυόσμος
Εκτός όμως από την προσθήκη του σε στοματικά διαλύματα, καλλυντικά, φάρμακα, αναψυκτικά, σάλτσες και άλλα προϊόντα, ο δυόσμος έχει πραγματικά αναρίθμητες χρήσεις στην κουζίνα μας και μπορεί να συνοδεύσει το κρέας, μία κρύα σαλάτα, να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό μαριναρίσματος, αλλά και να προστεθεί ως η τελευταία πινελιά σε διάφορα cocktails.



Ρίγανη (Origanum vulgare)
Ίσως το πιο διαδεδομένο φρύγανο της ελληνικής υπαίθρου. Αποτελεί επίσης βασικό αρωματικό της ελληνικής κουζίνας. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη με βασική προϋπόθεση την καλή αποστράγγιση.

 

Θυμάρι (Thymus vulgaris)
Αρωματικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό, στη μαγειρική συνοδεύει λευκά και κόκκινα κρέατα. Με το χαμηλό του ύψος και τη συμπαγή του εμφάνιση είναι ιδανικό για γλάστρες.

 

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)


Αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό το φασκόμηλο χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίσει σάλτσες, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ακόμα και όσπρια.



Αρμπαρόριζα (Pelargonium graveolens)
Ποώδες φυτό με ιδιαίτερα αρωματικό φύλλωμα. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται κυρίως σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ. Σε κατάλληλη γλάστρα  εκτός από τη ντελικάτη εμφάνισή της, η αρμπαρόριζα χαρίζει και τα διακριτικά μοβ άνθη της την άνοιξη.

Λεμονόχορτο


Το λεμονόχορτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Μπορείτε να το χρησιμοποιείται σε νόστιμα φαγητά, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και είναι μια πολύ γνωστή θεραπεία για πολλές ασθένειες.


Check Also

Ιδέες για πασχαλινά δώρα για μικρούς και μεγάλους….

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Που σημαίνει πως πρέπει να προ νοούμε για …