Αρχική / ----------SLIDER / Από κορίτσι, γυναίκα: οι αλλαγές στο σώμα κατά την εφηβεία


Από κορίτσι, γυναίκα: οι αλλαγές στο σώμα κατά την εφηβεία

Σταθείτε στο πλάι της κόρης σας καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της κατά την εφηβεία συχνά θα την κάνουν να σαστίζει…
Οι έφηβοι βιώνουν διάφορες ανώδυνες αλλαγές μέσα από τις οποίες αποκτούν συνείδηση του εαυτού τους. Όταν όμως εμφανίζεται κάτι πιο περίπλοκο – όπως η σεξουαλική υγεία – τα πράγματα δυσκολεύουν και τους γεμίζουν με άγχος. Οι δικές σας αναμνήσεις αυτής της περιόδου ίσως έχουν ξεθωριάσει, ωστόσο αξίζει να κατανοήσετε σε βάθος τη διαδικασία ανάπτυξης στην εφηβεία ώστε να σταθείτε πλάι στην κόρη σας όταν εκείνη σας χρειάζεται.
Το στήθος μεγαλώνει
Τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης του στήθους μπορεί να εμφανιστούν όταν η κόρη σας βρίσκεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Ωστόσο, η συνολική διαδικασία ανάπτυξης του στήθους χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ αλλαγές στο στήθος παρατηρούνται και σε άλλες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, όπως κατά την εγκυμοσύνη ή στη μεγάλη αύξηση ή απώλεια βάρους.
Η ηλικία κατά την οποία εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι και συνδέεται με την εμφάνιση άλλων χαρακτηριστικών αλλαγών της εφηβείας. Αν ένα κορίτσι δεν έχει καθόλου στήθος μέχρι την ηλικία των 12 ετών, αυτό δεν σημαίνει ότι το στήθος της δεν θα αναπτυχθεί στη συνέχεια. Μπορεί μάλιστα να αποκτήσει πιο πλούσιο στήθος από άλλα κορίτσια των οποίων το στήθος αναπτύχθηκε πολύ νωρίτερα.
Όταν γεννιόμαστε, οι θηλές και το μισοανεπτυγμένο σύστημα των γαλακτοφόρων πόρων έχουν ήδη σχηματιστεί, ωστόσο η ανάπτυξη του στήθους στην εφηβεία πυροδοτείται από την έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Στην αρχή, οι θηλές προεξέχουν ελαφρά καθώς οι γαλακτοφόροι πόροι που βρίσκονται ακριβώς από πίσω αρχίζουν να αναπτύσσονται.
Στη συνέχεια, αρχίζει να αναπτύσσεται η θηλαία άλως, δηλαδή η επίπεδη κυκλική περιοχή που περιβάλλει τη θηλή. Βαθμιαία, το στήθος διογκώνεται λόγω της εναπόθεσης λίπους. Τα πρώτα χρόνια το στήθος είναι πιο μυτερό, αλλά μέχρι το τέλος της εφηβείας θα έχει αποκτήσει πιο στρογγυλεμένη όψη.

Ποικίλες αντιδράσεις
Το ζήτημα του στήθους κατά τα πρώτα χρόνια είναι πολύ λεπτό. Τα κορίτσια που παλιότερα χοροπηδούσαν αμέριμνα, τώρα ίσως προσέχουν να μην χτυπήσουν κατά λάθος σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή του σώματός τους. Φερθείτε διακριτικά και αντιμετωπίστε την επιφυλακτικότητα της κόρης σας με σοβαρότητα. Αν δεν σας μιλήσει γι’ αυτό, μην την εκθέσετε και μην δώσετε στο ζήτημα μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όση χρειάζεται.
Η αύξηση του στήθους, στην αρχή, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή ιδίως αν τα κορίτσια φοράνε φαρδιά ρούχα. Ωστόσο, μερικά κορίτσια έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της αλλαγής που συντελείται, ιδίως στην αρχή, ενώ άλλα πιέζουν τις μητέρες τους για να τους αγοράσουν το πρώτο τους σουτιέν.
Αν η κόρη σας προτιμά να υποκρίνεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, βοηθήστε την με τακτ ώστε να κάνει τις σωστές ενδυματολογικές επιλογές. Οι πολύ στενές μπλούζες ή τα πολύ φαρδιά τοπ είναι εξίσου κακές επιλογές. Ενθαρρύνετε την κόρη σας να επιλέγει βαμβακερά υφάσματα επειδή θα την κάνουν να αισθάνεται πιο άνετα, ειδικά όταν ιδρώνει.
Αν δυσκολεύεται να αγοράσει σουτιέν, διαβεβαιώστε την ότι σε πολλά καταστήματα, οι πωλήτριες είναι ειδικευμένες στα εφηβικά σουτιέν. Επιλέξτε τη λύση ενός βαμβακερού σουτιέν-τοπ, αντί για ένα μεγαλίστικο γυναικείο εσώρουχο. Το καλό είναι ότι πολλά εφηβικά σουτιέν έχουν υπέροχα χρώματα και μοιάζουν περισσότερο με μαγιό, οπότε κάνουν τη μετάβαση πιο εύκολη.
Αν η κόρη σας εξακολουθεί να αναβάλλει την αγορά ενός σουτιέν, εξηγήστε της ένα χρυσό κανόνα με χιουμοριστικό τρόπο – αν τοποθετήσεις ένα μολύβι κάτω από το στήθος και αυτό παραμείνει στη θέση του, έχει έρθει η ώρα για σουτιέν! Έπειτα, αφήστε τη να έρθει εκείνη σ’ εσάς αφού αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι καιρός να μπει στον κόσμο του στηθόδεσμου.
Πηγή: epithimies

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js