Αρχική / ----------SLIDER / Τι να κάνω όταν το παιδί μου κλέβει;


Τι να κάνω όταν το παιδί μου κλέβει;

Το παιδί σας μελετά επιμελώς, σας βοηθάει να μαζέψετε το τραπέζι, συμμετέχει ακόμα και στις δουλειές το Σαββατοκύριακο.
Είναι δυνατόν αυτό το ίδιο παιδί να κλέβει;
Πριν αντιδράσετε, ας πούμε λίγα πράγματα για τους λόγους που ένα παιδί κλέβει και που θα βρείτε βοήθεια.



Γιατί κλέβουν τα παιδιά;
Παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν για διάφορους λόγους:
• Τα μικρά παιδιά μπορεί να πάρουν κάτι χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουμε για να το αγοράσουμε.
• Στη σχολική ηλικία τα παιδιά γνωρίζουν ότι αγοράζουμε κάτι με χρήματα αλλά δεν έχουν διδαχθεί αυτοέλεγχο.
• Στην προ εφηβεία και την εφηβεία τα παιδιά ξέρουν ότι είναι λάθος να κλέβουν, αλλά ίσως η αδρεναλίνη του απαγορευμένου τους κάνει να αψηφούν το σωστό. Κάποια μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να γλιτώσουν τις επιπτώσεις και άλλα κλέβουν θεωρώντας ότι είναι κάτι επαναστατικό.
Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι ο θυμός και η ανάγκη για περισσότερη προσοχή.Η συμπεριφορά τους μπορεί να αντανακλά το άγχος που ενδεχομένως βιώνουν στο σπίτι, στο σχολείο, στην παρέα τους. Για κάποια παιδιά η κλοπή είναι η κραυγή τους για βοήθεια επειδή κάποιος τα κακομεταχειρίζεται.
Κάποιες φορές τα παιδιά κλέβουν ακριβά πράγματα για να «φτιάξουν» την εικόνα τους αλλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι γονείς πρέπει να εξετάσουν τη ρίζα της συμπεριφοράς του παιδιού και και να αντιμετωπίσουν το βαθύτερο πρόβλημα με το σωστό τρόπο.



Τι πρέπει να κάνω;
Η πρώτη σας αντίδραση όταν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας κλέβει ή προσπαθεί να το κάνει, εξαρτάται από το αν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.
Στα μικρά παιδιά, βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι η κλοπή είναι λάθος, γιατί όταν παίρνουμε κάτι χωρίς να ρωτήσουμε ή χωρίς να πληρώσουμε γι αυτό, κάνουμε κακό σε κάποιον άλλο. Αν ένα νήπιο πάρει μια καραμέλα, οι γονείς μπορούν να το βοηθήσουν να την επιστρέψει. Αν την έχει ήδη φάει, οι γονείς μπορούν να επιστρέψουν στο κατάστημα με το παιδί, να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει γι αυτήν.
Με τα παιδιά στη σχολική ηλικία, είναι επίσης σημαντικό να επιστρέψουν αυτό που πήραν. Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να κλέβουν. Αλλά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν καλύτερα τις επιπτώσεις.



Για παράδειγμα: Αν ένα παιδί έρθει στο σπίτι με ένα βραχιολάκι άλλου παιδιού και είστε σίγουροι ότι δεν το έχει ζητήσει, πρέπει να του μιλήσετε για το πώς θα ένιωθε το ίδιο αν κάποιο άλλο παιδί έπαιρνε κάτι δικό του χωρίς να το ρωτήσει. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να ζητήσει συγγνώμη από το άλλο παιδί, να του εξηγήσει τι συνέβη και να υποσχεθεί τι δεν θα το ξανακάνει. ΑΝ το παιδάκι σας δεν αντιλαμβάνεται το λάθος του, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο.
Όταν οι έφηβοι κλέβουν, πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, αν ένας έφηβος κλέψει κάτι και αναγκαστεί να το επιστρέψει και να ζητήσει συγγνώμη, η ντροπή που θα νιώσει αντιμετωπίζοντας το λάθος του θα είναι ένα μάθημα ζωής γι αυτόν.

Η σωματική τιμωρία δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να προκαλέσει θυμό και να ενθαρρύνει περισσότερο τη λάθος συμπεριφορά.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών πρέπει να γνωρίζουν ότι η κλοπή δεν είναι αποδεκτή και ότι έχει σοβαρές συνέπειες για τα ίδια αλλά και για τους άλλους, είτε αυτοί είναι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι είτε είναι καταστηματάρχες.
Αν το παιδί κλέψει χρήματα από τους γονείς, δώστε στο παιδί την ευκαιρία να τα επιστρέψει αναθέτοντάς του εργασίες, όπως δουλειές στο σπίτι. Είναι σημαντικό να μην βάζετε τα παιδιά σας σε πειρασμό αφήνοντας χρήματα σε σημεία όπου μπορεί να τα «πιάσετε στα πράσα» να κλέβουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη μεταξύ γονέων και παιδιών.
Αν το παιδί σας συνεχίζει να κλέβει…



Σε αυτήν την περίπτωση σκεφτείτε σοβαρά να πάρετε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό. Συνεχείς λανθασμένες συμπεριφορές μπορεί να υποδηλώνουν μεγαλύτερα προβλήματα
Το ένα τρίτο των νεαρών ατόμων που έχουν εντοπιστεί να κλέβουν λένε ότι είναι δύσκολο γι αυτά να το σταματήσουν. Άρα είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να καταλάβουν ότι η κλοπή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά με πολύ σοβαρές συνέπειες αν δεν σταματήσουν.
Ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν:
• Παιδοψυχολόγος
• Σχολικός ψυχολόγος
• Οικογενειακός γιατρός

“Υπάρχει πάντα στην παιδική μας ηλικία μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον.”
Graham Green, Βρετανός συγγραφέας



Check Also

Πότε έχουμε Νέα Σελήνη το 2025;

Μάθε τώρα τις ημερομηνίες, ώρες και τα ζώδια που κάθε μήνα θα έχουμε Νέα Σελήνη …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js