Αρχική / Σχέσεις / Δεν έχεις διάθεση για σεξ; Λόγοι υπάρχουν πολλοί…


Δεν έχεις διάθεση για σεξ; Λόγοι υπάρχουν πολλοί…

SEX-B

Αν δεν έχεις διάθεση για σεξ και νομίζεις ότι φταίει το …μυαλό σου ή ο σύντροφός σου, η Sheryl Kingsberg, ψυχολόγος, PhD, ειδικευμένη στα θέματα σεξ επισημαίνει ότι η αιτία δεν είναι τόσο απλή. Άλλωστε, μία στις τρεις γυναίκες παραπονιούνται για μειωμένη διάθεση για σεξ!
Η μειωμένη διάθεση για σεξ είναι και σύνδρομο!
Πάρα πολλές γυναίκες παραπονιούνται για έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα χαμηλά ορμονικά επίπεδα, το άγχος για τη δουλειά και βέβαια διάφορα διαπροσωπικά θέματα που επιδρούν στη σχέση με τον σύντροφό σου. Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας ιατρικά είναι γνωστή ως σύνδρομο υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) και είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες κάθε ηλικίας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 18 και 59 ετών υποφέρει από μειωμένη διάθεση για σεξ.
Δεν υπάρχει φυσιολογική και μη φυσιολογική διάθεση για σεξ
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν υπάρχει «φυσιολογική συχνότητα» για το σεξ και οι προτιμήσεις και η ερωτική διάθεση μπορούν να αλλάξουν σε δεδομένες περιόδους, αναφέρει η μαιευτήρας γυναικολόγος Jan Shifren, MD, βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Αν ο ρυθμός που συνευρίσκεστε ερωτικά με το σύντροφό σου είναι εντάξει για σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Οι πιο συχνές αιτίες για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας:
Διαπροσωπικά θέματα: Τα σεξουαλικά προβλήματα του συντρόφου, η έλλειψη συναισθηματικής ικανοποίησης μέσα στη σχέση, η γέννηση ενός παιδιού μπορούν όλα να οδηγήσουν σε έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
Εξωτερικά αίτια: Το άγχος στη δουλειά και την καθημερινότητα, οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας ακόμη και η εικόνα που προωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εικόνα της «ιδανικής» γυναίκας, μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα ανεπάρκειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και βέβαια μετά από αυτά, που διάθεση για σεξ…
Χαμηλά ορμονικά επίπεδα: Συνήθως για την έλλειψη ερωτικής διάθεσης κατηγορείται το χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει την ερωτική διάθεση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στις γυναίκες βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδό τους κατά την δεκαετία των 20 και στις επόμενες δεκαετίες μειώνονται σταδιακά μέχρι την εμμηνόπαυση, όπου πέφτουν σημαντικά.
Λήψη φαρμάκων: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, χάπια για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και αντισυλληπτικά μπορεί να μειώσουν την δάθεση για σεξ, καθώς μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου ή επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.
Υπάρχει θεραπεία για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας;
Στις γυναίκες, η ερωτική διέγερση ξεκινά από έναν συνδυασμό εγκεφαλικών και σωματικών παραγόντων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεραστούν με ένα γαλάζιο χαπάκι όπως στους άντρες! «Η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι πολυπαραγοντική και αρκετά περίπλοκη», αναφέρει η Sheryl Kingsberg. «Παρότι θα θέλαμε να απλοποιήσουμε το θέμα και να προσφέρουμε μία εύκολη θεραπεία, με μερικά χάπια ή μια δυο ενέσεις, δυστυχώς η ερωτική διάθεση στις γυναίκες δεν τονώνεται με αυτούς τους τρόπους». Ωστόσο οι θεραπείες με χορήγηση φαρμάκων που διεγείρουν την λίμπιντο έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει μελέτες από ειδικούς. Τα συμπεράσματα είναι θετικά και τώρα πια μπορείς σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σου, και την ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό αν χρειάζεται, να βοηθηθείς και να επιστρέψει η ερωτική επιθυμία στη ζωή σου.
Πηγή:heloladies

Check Also

Πώς να βγάλεις άκρη με κάποιον που δεν θέλει να σε ακούσει…

Είναι ότι χειρότερο να νιώθεις ότι μιλάς σε κάποιον που δεν σε ακούει; Ίσως. Και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *