Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / -9 συχνές ερωτήσεις στο γυναικολόγο


-9 συχνές ερωτήσεις στο γυναικολόγο

GYNAIKOL-S

Μην ντρέπεσαι! Οι ερωτήσεις στο γυναικολόγο σου επιτρέπεται να είναι προχωρημένες, προσωπικές ακόμα και φαινομενικά ανόητες. Για να μην νιώθεις ότι μόνο το δικό σου το μυαλό γεννά περίεργες απορίες, δύο γυναίκες γυναικολόγοι μοιράζονται μαζί μας τις αμήχανες, ασυνήθιστες και αυθόρμητες ανησυχίες των ασθενών τους. Κάποιες μπορεί να είναι και δικές σου…
Μπορεί ο γιατρός να καταλάβει πότε έκανα τελευταία φορά σεξ;
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο γυναικολόγο. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι «μπορεί να το καταλάβει, εφόσον αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανες πριν βγεις από το σπίτι», λέει η Lauren Streicher, MD, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην ιατρική σχολή Feinberg του  Πανεπιστημίου Northwestern. Τα «αποδεικτικά στοιχεία» μένουν μέσα σου για 12 ώρες, γεγονός που καθιστά σωστή πρόκληση για τον γιατρό την ορθή ανάγνωση των αποτελεσμάτων, αφού το εκσπερματικό υγρό – όπως και το σπερματοκτόνο, τα λιπαντικά και οι κρέμες – αλλοιώνουν την κολπική χλωρίδα. Αν πρέπει να κάνεις τεστ Παπανικολάου, ενημέρωσε τον γιατρό αν είχες σεξουαλικές επαφές ώστε να ξέρει τί να περιμένει. Αν, πάλι, η επίσκεψη γίνεται λόγω ασυνήθιστων κολπικών εκκρίσεων ή οσμών, καλύτερα να απέχεις από το σεξ για περίπου 12 ώρες ή να κανονίσεις ένα άλλο ραντεβού. «Σε περίπτωση που ντρέπεσαι γιατί έχεις καιρό να κάνεις σεξ, τα καλά νέα είναι ότι ο γιατρός δεν θα είναι σε θέση να το καταλάβει εκτός κι αν αποφασίσεις να του το πεις εσύ», λέει η Streicher .
Πόσο σχολαστικά πρέπει να καθαρίσω την περιοχή πριν από το τεστ Παπ ή την εξέταση για να μην θεωρηθεί υπερβολικό;
Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις στο γυναικολόγο, που θέλει ο ειδικός να δέχεται για να μπορεί να δώσει οδηγίες. «Βασικά, το έντονο τρίψιμο, σαπούνισμα ή σκούπισμα του κόλπου μπορεί να απομακρύνει ή να συγκαλύψει τα τραχηλικά κύτταρα που χρειάζεται να συλλέξει ο γιατρός για την εξέταση», λέει η Streicher  (το ίδιο ισχύει για τις κολπικές πλύσεις, αλλά μάλλον αυτό το γνώριζες ήδη). Κι αν σκοπεύεις να μιλήσεις στον γιατρό για εκκρίσεις ή οσμές, τότε η κάλυψη των συμπτωμάτων θα καταστήσει δυσκολότερη τη διάγνωση και τη θεραπεία. Δεν αποκλείεται ακόμα και να επιδεινώσει το πρόβλημα, όπως στην περίπτωση μιας ασθενούς της Streicher που χρησιμοποίησε τελευταία στιγμή ένα υγρό μαντηλάκι που βρήκε στον χώρο αναμονής για να καθαριστεί, με αποτέλεσμα να υποφέρει μετά από κάψιμο εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης αλκοόλ. Η ειδικός καθησυχάζει λέγοντας ότι «κανένας μαιευτήρας-γυναικολόγος δεν κρίνει ποτέ τις ασθενείς με κριτήριο την κατάστασή τους και δεν θα τις έκανε ποτέ να αισθανθούν άσχημα για οποιοδήποτε πρόβλημα. Εξάλλου, το πιο πιθανό είναι να έχουν ξαναδεί το πρόβλημά σου (ή και χειρότερα) στο παρελθόν».
Μπορεί να είσαι αλλεργική στο σεξ;
Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο;
Όσο πιο διαδεδομένος είναι ένας μύθος, τόσο πιο συχνές είναι οι ερωτήσεις στο γυναικολόγο, κι αυτό ακριβώς συμβαίνει με αυτή την απορία. Η Streicher διαβεβαιώνει ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθόλου, απλώς είναι πιο πιθανό να τους ξεφύγει στην ψηλάφηση ένα μικρό εξόγκωμα που θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. Με λίγα λόγια, μπορεί το μέγεθος του στήθους να μην επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά μια γυναίκα που φοράει σουτιέν ΕΕΕ δεν παύει να έχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό μιας μάζας 1εκ. από μια γυναίκα με cup Α». Η Streicher συμβουλεύει όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου νούμερου σουτιέν, να ακολουθούν τις συστάσεις για τις εξετάσεις που προβλέπονται για την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό τους.
Μπορεί μια γυναίκα να είναι αλλεργική στο σεξ;
Η κολπική φαγούρα ή το οίδημα μετά το σεξ οφείλεται συνήθως στην αντίδραση του οργανισμού στο λάτεξ των προφυλακτικών, στα λιπαντικά ή στα σπερματοκτόνα. Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό γυναικών αναπτύσσουν μια αλλεργία στις πρωτεΐνες του σπέρματος, λέει η Lissa Rankin, MD, συγγραφέας του What’s Up Down There?: Questions You’d Only Ask Your Gynecologist If She Was Your Best Friend. Προτού εγκαταλείψεις τα προφυλακτικά ή το σεξ γενικά, κάνε μια στάση στον αλλεργιολόγο για να ανακαλύψεις τί προκαλεί τα συμπτώματα.
Η κατανάλωση γιαουρτιού θεραπεύει τις μυκητιάσεις;
Όχι, σύμφωνα με την Rankin, αφού «το απλό γιαούρτι δεν περιέχει επαρκείς γαλακτοβάκιλλους για να κάνουν τη διαφορά. Αν μάλιστα, πρόκειται για γιαούρτι με γεύσεις, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η αντιμετώπιση της μόλυνσης μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερη». Αυτό που μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει είναι ένα γιαούρτι με προβιοτικά. Πάντως, «αντί να αγοράσεις δύο-δύο τις οικογενειακές συσκευασίες γιαουρτιού, είναι προτιμότερο να πάρεις κάποιο ημερήσιο συμπλήρωμα με προβιοτικά», συστήνει η Rankin. Παρόλα αυτά, επειδή αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο γυναικολόγο, η Rankin επισημαίνει πως η καλύτερη θεραπεία κατά της μυκητίασης είναι ένα αντιμυκητιακό υπόθετο (ευρείας κατανάλωσης ή συνταγογραφούμενο).
Μπορεί κάτι να «χαθεί» μέσα στον κόλπο σου;
Είναι ασφαλής η ταυτόχρονη χρήση δύο ταμπόν;
Βεβαίως, καθησυχάζει η Streicher, εφόσον φροντίσεις να τα τοποθετήσεις δίπλα-δίπλα. Πολύ απλά, αν βάλεις το ένα μετά το άλλο κινδυνεύεις να σπρώξεις το πρώτο πολύ βαθιά με αποτέλεσμα να το βγάλεις έπειτα με δυσκολία.
Μπορεί ένα αντικείμενο να ‘χαθεί’ μέσα στον κόλπο;
Και οι δύο γιατροί μας είπαν ότι αυτή δεν είναι μόνο μια από τις συχνές ερωτήσεις στο γυναικολόγο, αλλά και από τις συχνές αιτίες επίσκεψης στο ιατρείο τους, όπου βλέπουν  πανικοβλημένες ασθενείς που «έχασαν» κάποιο αντικείμενο μέσα στον κόλπο τους και δεν μπόρεσαν να το ξαναβρούν. Τα καλά νέα είναι ότι ο κόλπος μοιάζει με κλειστό πουγκί, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένα προφυλακτικό, ταμπόν, δονούμενο δαχτυλίδι, διάφραγμα ή απλικατέρ εισχωρήσει μέσα του, δεν γίνεται να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος ή να εξαφανιστεί μέσα στα κολπικά τοιχώματα. Σε περίπτωση, πάλι, που δεν το αισθάνεσαι στην αφή, ενδέχεται να έχει μείνει εγκλωβισμένο στις πτυχές των πλευρών του τραχήλου, λέει η Rankin, οπότε ο γιατρός θα το βγάλει για σένα. Συχνά, ο λόγος που η ασθενής δεν μπορεί να βρει το χαμένο αντικείμενο (και δεν μπορεί να το αισθανθεί) είναι γιατί έχει ήδη γλιστρήσει έξω. Αν έχεις αμφιβολίες, κάλεσε τον γιατρό σου.
Ποιος είναι ο μέσος όρος των διαστάσεων των γυναικείων χειλιών;
Αυτή είναι μία από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς ερωτήσεις στο γυναικολόγο. Και η απάντηση είναι πως τα γυναικεία χείλη στα γεννητικά όργανα, όπως και οι γυναικείοι κόλποι είναι τόσο πολλοί και τόσο διαφορετικοί όσες και οι χιονονιφάδες (δεν το ήξερες;). Έτσι, λοιπόν, καθησυχάζουν διαρκώς τις ασθενείς τους ότι οι διαστάσεις των μικρών χειλιών δεν έχουν σημασία εκτός κι αν είναι τόσο μακριά που προκαλούν σωματική δυσφορία κατά το σεξ, τα αθλήματα ή τις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Οι δύο ειδικοί παραδέχτηκαν δυσανασχετώντας ότι οι ερευνητές πράγματι συγκέντρωσαν στοιχεία επί του θέματος και μια μελέτη του 1902 έδειξε ότι τα μικρά χείλη κυμαίνονται μεταξύ 1,91εκ. και 5,92εκ., με το 87% να έχει μήκος 1,91 εκ.
Πηγή :heloladies

Check Also

Όλγα Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας»

Στην γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων αναφέρεται με ανακοίνωση της η αντιπρόεδρος …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *