Υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιδιά στο φαγητό. Να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι που έχετε ιδιαίτερα επιλεκτικό ή ανόρεχτο παιδί. Πώς, όμως, μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν ένα τέτοιο ζήτημα;
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν!
10 συμβουλές για δύσκολα παιδιά
1-Τα περισσότερα παιδιά τρώνε ζυμαρικά, κρέας και γάλα με ευχαρίστηση. Αποφεύγουν, ίσως, τα λαχανικά. Μπορούν, όμως, να πάρουν τις φυτικές ίνες που χρειάζονται από το μαύρο ψωμί, και τις βιταμίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά.
2-Μην κάνετε καβγάδες για το φαγητό, μην τα δωροδοκείτε και μην τα πιέζετε. Αποφύγετε εντάσεις την ώρα του φαγητού.
3-Κάντε το φαγητό διασκέδαση. Κόψτε τα φρούτα, το τυρί, τα σάντουιτς σε διάφορα σχήματα. Αγοράστε ένα μικρό δικό τους τραπέζι κι αφήστε να φάνε εκεί.
Κάντε το φαγητό διασκέδαση!
4-Μην επιμένετε να «καθαρίσουν» το πιάτο τους, αν δε θέλουν.
Αφήστε τα να σηκωθούν από το τραπέζι, όταν τελειώσουν. Την επόμενη φορά σερβίρετέ τους μικρότερη ποσότητα.
5-Ακόμα και μια μονότονη διατροφή, με περιορισμένο αριθμό φαγητών μπορεί να είναι υγιεινή, αν καλύπτει και τις έξι ομάδες συστατικών:
υδατάνθρακες,
πρωτεΐνες,
λίπη και έλαια,
βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία,
νερό,
φυτικές ίνες.
6-Μην τους δίνετε τροφές με πολλά λίπη και ζάχαρη, πριν από το φαγητό ή αντί γι’ αυτό, επειδή δεν τρώνε.
7-Τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν καινούργια υγιεινά φαγητά, αν τους προσφερθούν σε μικρές ποσότητες στην αρχή των γευμάτων, όταν ακόμη είναι πεινασμένα.
8-Αν τα βάλετε να συμμετάσχουν στην προετοιμασία, π.χ. να κόψουν τη σαλάτα, είναι περισσότερο διατεθειμένα να τη δοκιμάσουν στη συνέχεια.
9-Πολλά παιδιά δεν έχουν τη διάθεση να προσαρμοστούν στον κανόνα των τριών γευμάτων την ημέρα. Τρώνε, όμως, ανάμεσα στα γεύματα, υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, αν τους τις προσφέρετε.
10-Όλα θα γίνουν πιο εύκολα, αν τους δώσετε το καλό παράδειγμα.
Ένας καλός γονέας, χίλιοι παιδαγωγοί.