Gps Garmin Προσφορές
Αρχική / ----SLIDER / Τσακωμοί και έλλειψη επικοινωνίας: Οι τρεις συμβουλές για να σώσετε την σχέση σας


Τσακωμοί και έλλειψη επικοινωνίας: Οι τρεις συμβουλές για να σώσετε την σχέση σας

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε μία σχέση, για τους δικούς τους λόγους αλλά υπάρχουν και εκείνοι που ξέρουν πως ο χωρισμός είναι θέμα χρόνου και το μόνο που μένει είναι να πέσει η τελευταία σταγόνα και να ξεχειλίσει το ποτήρι.
Όλα τα προβλήματα πηγάζουν από την δυσλειτουργική επικοινωνία που έχει το ζευγάρι το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα, και εν τέλει εκδηλώνονται μέσα από σιωπή, ψυχικό πόνο, παρεξηγήσεις, ψευδή συμπεράσματα και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Παράλληλα η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί σε έναν κόσμο όπου η εμπορευματοποίηση του σεξ είναι αχαλίνωτη και έτσι διαχωρίζεται αυτόματα η σεξουαλική ικανοποίηση από την συναισθηματική σύνδεση.Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να εξισωθεί η φυσική επαφή με την σεξουαλική δραστηριότητα και να προκύπτει ένας ανθρώπινος χαρακτήρας που μέσα στην σχέση του είναι επιφανειακός και δεν μπορεί να έχει μία αυθεντική οικειότητα. Ουσιαστικά είναι σαν να υπάρχει ένας βιολογικός προγραμματισμός που δεν καθιστά εφικτή την ύπαρξη οικειότητας, χωρίς να επακολουθήσει σεξουαλική πράξη.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, και πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σύγχρονη ψυχολογία έχει εδώ και χρόνια τονίσει τη σημαντικότητα της αγκαλιάς και του αγγίγματος. Οι μελέτες μάλιστα δείχνουν πως τα μικρά παιδιά που στερούνται αυτές τις πράξεις οικειότητας δεν εξελίσσουν στο έπακρο το δυναμικό τους.
Οι ενήλικες χρειάζονται τη σωματική επαφή για να νιώσουν ασφάλεια, σύνδεση, αγάπη κι επιβεβαίωση. Τι γίνεται, όμως, όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων αποφεύγει τη σωματική επαφή, είτε γιατί δεν επιθυμεί την εξέλιξή της σε σεξουαλική είτε επειδή έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί, ή υποφέρει από κάποιο άλλο σοβαρό τραύμα.
Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι η ισορροπημένη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο συντρόφους, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ασφάλεια, ώστε να εκφράσουν αυτά που έχει ανάγκη ο ένας από τον άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να εκφράσει κάποιος τις πιο ιδιαίτερες και προσωπικές του ανάγκες.
Πολλές φορές το άτομο βρίσκεται σε μια σχέση χωρίς τα απαραίτητα εφόδια και νιώθει ότι του λείπει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να ξεκινήσει αυτού του είδους τις συζητήσεις. Οι σύντροφοι, λοιπόν, πρέπει να μπουν σε μια οργανική επεξεργασία, σαν να μαθαίνουν να χορεύουν έναν χορό, ο οποίος είναι μοναδικός και ιδιαίτερος για κάθε ζευγάρι.Η διακεκριμένη Αμερικανίδα ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υποστηρίζει πως η οικειότητα εγκαθιστάτε εκεί όπου απουσιάζει ο θυμός καθώς σε αυτό τον χώρο μπορεί να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση. Κατά συνέπεια είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κάποιος το πώς νιώθει ο σύντροφος του, μιλώντας και ακούγοντας τον προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για την συμπεριφορά του.
Θεωρεί, δηλαδή, πως είναι η ενσυναίσθηση αυτή που θα βοηθήσει το άτομο να δει ξεκάθαρα τον εαυτό του μέσα από τον άλλο, ανοίγοντας έτσι ένα κανάλι αυθεντικής οικειότητας μέσα στη σχέση. Η Γκόρντον, μάλιστα, θεωρεί ότι είναι οι βαθιά ριζωμένες προσδοκίες που έχουν τα άτομα από τους συντρόφους τους, οι οποίες απειλούν και δυσχεραίνουν τις συντροφικές σχέσεις, και προτείνει κάποιους απλούς κανόνες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα:
1. Αν περιμένει κάποιος ο σύντροφός του να κατανοήσει τι έχει ανάγκη ο ίδιος, τότε θα πρέπει να του το πει. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει τι πραγματικά έχει ανάγκη.
2. Δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει από τον σύντροφό του να είναι ευαίσθητος και να καταλαβαίνει πώς αισθάνεται ο ίδιος για κάτι, εάν δεν έχει προσπαθήσει πρώτα να μιλήσει για τα συναισθήματά του.
3. Αν κάποιος δυσανασχετεί ή δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συμπεριφορά του συντρόφου του μπορεί να ρωτήσει, να διερευνήσει, να συζητήσει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προβεί σε βιαστικά, αυθαίρετα συμπεράσματα.
Οπότε το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας αυθεντικής οικειότητας της σχέσης είναι η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ικανότητας των συντρόφων να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μάθει ο εκάστοτε άνθρωπος πως μπορεί να είναι μόνος του.
Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνος δεν σημαίνει απομονωμένος, αλλά ουσιαστικά είναι να νιώθει ο άλλος καλά με τον εαυτό του. Οι σύντροφοι πρέπει να μάθουν να χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και να αποδεσμεύονται από προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές, οι οποίες δεν μπορούν να εκφραστούν σε μία δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση.
Επιπλέον, κάποιες φορές είναι πολύ βοηθητικό να θυμάται κάποιος τα στοιχεία που τον οδήγησαν σε αυτήν τη σχέση, ώστε να επανεκτιμήσει την αξία της. Η ουσία των συντροφικών σχέσεων βρίσκεται στην φράση του Αμερικανού φιλοσόφου Σαμ Κιν: «Δεν βρίσκεις την αγάπη ψάχνοντας το τέλειο, αλλά όταν μπορέσεις να δεις την τελειότητα σε έναν ατελή, κανονικό άνθρωπο».
Πηγή : reader

Check Also

Ο Ανδρέας Φουστάνος για την 34χρονη Ιωάννα – «Ό,τι εικόνα είχε πρέπει να την ξεχάσει»

“Τον καταστρέφεις τον άνθρωπο αυτόν, όταν του ρίξεις ένα χημικό επάνω του”, λέει ο Ανδρέας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *