Αρχική / ----------SLIDER / Το σαβουάρ βιβρ της παραλίας….


Το σαβουάρ βιβρ της παραλίας….

Θέλει και η παραλία τούς κανόνες καλής συμπεριφοράς… Γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να περάσουμε καλά, να απολαύσουμε με ασφάλεια την θάλασσα και τον ήλιο, να χαρούμε την καλοκαιρινή ανεμελιά. Εκτός κι αν προσέξουμε την συμπεριφορά μας, όχι μόνο σε ότι αφορά στην καθαριότητα των ακτών και της θάλασσας, αλλά και στην «συγκατοίκηση» μας στις αμμουδιές.

Καθαρές ακτές για όλους μας

Το γνωστό σε όλους μας μήνυμα «Καθαρές Θάλασσες και Ακτές» παραμένει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι για τα περισσότερα από τα απορρίμματα που ρίχνουμε στη θάλασσα χρειάζονται πολλά χρόνια ώστε να αποσυντεθούν, όπως για παράδειγμα:



  • ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια
  • μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 10 έως 20 χρόνια
  • ένα φίλτρο τσιγάρου χρειάζεται 1 έως 5 χρόνια
  • ένα κουτί κονσέρβας χρειάζεται 50 χρόνια
  • μια φλούδα πορτοκαλιού 2-5 εβδομάδες
  • μια μόνο χαρτοπετσέτα χρειάζεται 2 έως 4 εβδομάδες

Οι μηχανισμοί που έχει η θαλάσσια φύση για τον αυτοκαθαρισμό της δεν είναι τόσο γρήγοροι, ώστε να «εξαφανίσουν» σε μικρό χρονικό διάστημα τα απορρίμματα. Κάθε μέρα 10.000 ψάρια χάνονται στη Μεσόγειο εξαιτίας του πλαστικού που μεταφέρεται στη θάλασσα από τις ακτές. Κάθε χρόνο 1.000.000 θαλασσοπούλια χάνονται σε όλο τον κόσμο.

Για να διατηρήσουμε, λοιπόν, θάλασσα και ακτές καθαρά, θα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει προστασία περιβάλλοντος και να ακολουθούμε 4 βασικούς κανόνες:



  1. Περισυλλέγουμε όλα τα σκουπίδια μας σε σακούλα που φέρνουμε από το σπίτι μας και μετά πετάμε σε κάδους απορριμμάτων.
  2. Δεν πετάμε στην άμμο αποτσίγαρα αλλά μόνο σε αυτοσχέδια σταχτοδοχεία.
  3. Με μία ευγενική παρατήρηση στον διπλανό μας όταν ρυπαίνει, μπορούμε να τον ενημερώσουμε για την «οικολογική» συμπεριφορά στις παραλίες.
  4. Είναι υποχρέωση μας να καταγγέλλουμε πλοία ή σκάφη αναψυχής (μικρά ή μεγάλα) που ρυπαίνουν. Ενημερώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Λιμενικό ή την Αστυνομία.

 

Σεβασμός στην πανίδα και στη χλωρίδα
Εκτός από καθαριότητα, φροντίζουμε και για την προστασία της … θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.

    1. Δεν ενοχλούμε τα μικρά ζώα (θαλάσσιες χελώνες, κ.α) που ζουν κάτω από την άμμο ή στις ακρογιαλιές.
    2. Δεν περισυλλέγουμε φύκια, όστρακα, κοχύλια, κοράλλια, αχινούς, αστερίες, κ.λ.π. Αποτελούν τον κήπο του βυθού και της ακρογιαλιάς που όλοι θέλουμε να θαυμάζουμε.
    3. Δεν χαράζουμε κορμούς δέντρων, δεν ξεριζώνουμε φυτά και αρμυρίκια, δεν καταστρέφουμε τις ρίζες τους και δεν τα ψεκάζουμε με σπρέι ή χρωστικές ουσίες. Οι παραλίες χωρίς αυτά δεν μπορούν να «αναπνεύσουν».
    4. Δεν ανάβουμε φωτιές στις παραλίες -μπορεί να δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη για όλους.



Σωστή συμπεριφορά και ασφάλεια
Η ξεγνοιασιά στις παραλίες και το ευχάριστο κολύμπι στην θάλασσα απαιτούν ευγένεια, διακριτικότητα και μεγάλη προσοχή.

  • Τοποθετούμε την ψάθα και την ομπρέλα μας σε αρκετή απόσταση από τους διπλανούς λουόμενους, ώστε να μην ενοχλούμε.
  • Προσέχουμε να μην προκαλούμε ηχορύπανση με μουσική στην διαπασών και φωνές. Η ηρεμία των λουομένων είναι δικαίωμα τους.
  • Τα σκυλιά απαγορεύονται στις πλαζ με κόσμο. Αν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο το τετράποδο μας, αναζητάμε ερημικές παραλίες.
  • Παίζουμε ρακέτες, μπιτς βόλεϊ και άλλα παιχνίδια της άμμου μακριά από ψάθες και ομπρέλες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω συνωστισμού, τότε απλώς δεν παίζουμε.
  • Δεν κάνουμε θαλάσσια σπορ (sea jet, σκι κ.α.) κοντά σε κολυμβητές, παρά μόνο σε οριοθετημένες με σημαδούρες θαλάσσιες περιοχές.
  • Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, δεν κολυμπάμε πέρα απ’ αυτές.
  • Ψαρεύουμε με ψαροντούφεκο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μ. από αγκυροβολημένα πλοία, λιμενικά έργα, δίχτυα, λουόμενους, περιοχές διέλευσης πλοίων και ποτέ την νύχτα.

Τέλος, πρέπει να έχουμε στο νου μας πάντοτε ότι αν βρεθούμε σε κίνδυνο εμείς ή κάποιος άλλος μέσα ή έξω από τη θάλασσα, πρέπει να καλέσουμε αμέσως για βοήθεια τον ναυαγοσώστη της οργανωμένης παραλίας, ή την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή, ή το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην επείγουσα απευθείας γραμμή 108. 

Σε περίπτωση που δεν έχει σήμα το κινητό μας τηλέφωνο, τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό SOS 112 που είναι πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης εκτάκτου ανάγκης.
Πηγή: loveboys

 

Check Also

Τα πιο παράξενα πράγματα που έχουν απαγορευτεί στον κόσμο….

Αλλού δεν επιτρέπεται το τρέξιμο και αλλού το μάσημα της τσίχλας! Περίεργοι νόμοι, παράλογες απαγορεύσεις. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *