Αρχική / ----------SLIDER / Τα μάθατε για το νερό;


Τα μάθατε για το νερό;

«Να πίνεις πολύ νερό», είναι μια φράση που όλοι έχουμε ακούσει, πράγμα το οποίο είναι πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι το 70% του σώματος μας είναι από νερό και ότι ζούμε σε ένα πλανήτη που το 70% αυτού αποτελείται επίσης από νερό. Το νερό λοιπόν, είναι μεγάλη υπόθεση και ένα θέμα που έχει μελετηθεί και αναλυθεί πλήρως. Είναι πλέον τόσα πολλά αυτά που ξέρουμε για το νερό που ίσως να έχουμε χάσει το μέτρημα από τα πολλά οφέλη του. Ας πάρουμε τα πράγματα με σειρά για να δούμε πόσο νερό πρέπει τελικά να πίνουμε, ποιες είναι οι λειτουργίες του νερού και ποια τα οφέλη του στον οργανισμό μας.
Κατανάλωση νερού

Το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού ημερησίως μέσω της αναπνοής μας, των ούρων μας, των κοπράνων και του δέρματος. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Βέβαια, η πρόσληψη νερού έχει να κάνει πρωτίστως με τον σωματότυπο. Για να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε ημερησίως ακολουθήστε τα εξής βήματα:

– Πολλαπλασιάστε το βάρος σας με έναν από τους παρακάτω αριθμούς, σύμφωνα με την ηλικία σας.
Αν είσαι μικρότερος από 30, πολλαπλασίασε με το 40.
Αν είσαι μεταξύ 30 και 55, πολλαπλασίασε με το 35.
Αν είσαι μεγαλύτερος από 55, πολλαπλασίασε με το 30.

– Έπειτα, διαιρέστε τον αριθμό που βρήκατε με το 28,3.

– Ο αριθμός που προέκυψε μετά από όλες αυτές τις πράξεις είναι η ποσότητα νερού που πρέπει να πίνεις καθημερινά σε ουγκιές (1 ουγκιά= 29,5ml).

Για την γυμναστική που κάνετε:

– Διαιρέστε τα λεπτά που κάνετε γυμναστική δια 30.

– Πολλαπλασιάστε αυτό τον αριθμό με το 12.

– Προσθέστε αυτό τον αριθμό στο σύνολο που βγάλατε για τον σωματότυπό σας και έχετε την ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά τόσο για την φυσική σας υγεία όσο και για την γυμναστική που έχετε κάνει.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το να πίνουμε νερό κάποιες συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του στο σώμα μας, πιο συγκεκριμένα:

– 2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εσωτερικών μας οργάνων.

– 1 ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, βοηθά στη χώνεψη.

– 1 ποτήρι νερό πριν κάνουμε μπάνιο, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

– 1 ποτήρι νερό πριν κοιμηθούμε, βοηθά στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων ή εμφραγμάτων. Επίσης, το νερό πριν τον ύπνο βοηθά την πρόληψη νυχτερινής κράμπας στα πόδια. Οι μύες των ποδιών αναζητούν ενυδάτωση όταν συσπώνται και μας ξυπνούν με αφόρητο πόνο.

 

 
Σημαντικές λειτουργίες

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα, είναι ο διαλύτης της ζωής. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, που είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλων των ζωντανών οργανισμών. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος. Το νερό είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της οσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αίματος, που με τη σειρά του είναι ο σημαντικότερος μεταφορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους, καθώς και άχρηστων προϊόντων μεταβολισμού από τα κύτταρα προς τα όργανα, όπως οι πνεύμονες και οι νεφροί για να απεκκριθούν από το σώμα. Τέλος, το νερό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των αισθήσεων. Τα ακουστικά κύματα μεταφέρονται μέσω υγρού που βρίσκεται στο έσω αυτί. Το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στη διαδικασία αντανάκλασης του φωτός για τη σωστή όραση. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές και οι ουσίες πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

 

Τα οφέλη του νερού

Συμβάλλει στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Ένα ποτήρι νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε με ενέργεια και καλή διάθεση τις αγαπημένες πρωινές και απογευματινές σας συνήθειες που κάνουν τη ζωή σας καλύτερη. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι μια από τις βασικές ιδιότητες του νερού είναι πως μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των αθλητικών σας αποδόσεων. Κατά τη διάρκεια της άθλησης αποβάλλονται από το σώμα σας μεγάλες ποσότητες υγρών, μέσω του ιδρώτα, για αυτό κάθε φορά που προπονείστε πρέπει να διασφαλίζετε ότι ο οργανισμός σας θα παραμένει ενυδατωμένος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτόν τον τρόπο θα δείτε την αθλητική σας απόδοση να ενισχύεται. Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η απόδοση των αθλητών μειώνεται όταν χάνουν μόλις το 2% του βάρους του σώματός τους σε υγρά.Προσφέρει διαύγεια και δημιουργικότητα στην εργασία. Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά το νερό απαραίτητο στην καθημερινότητά σας σχετίζεται με τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει όσον αφορά στις εργασιακές σας επιδόσεις. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, το νερό προσφέρει διαύγεια και την ίδια ώρα μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα του ανθρώπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το 80%. Έτσι, λοιπόν, η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά σας και να σας προσφέρει την επιπλέον διαύγεια που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα μπορούν να διασφαλίσουν ότι και ο εγκέφαλός σας θα παραμείνει ενυδατωμένος.

Βοηθά στη συγκέντρωση. Η κατανάλωση νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, όταν ο άνθρωπος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες νερού σε καθημερινό επίπεδο, τότε επηρεάζεται η ικανότητα του εγκεφάλου του να συγκεντρώνεται. Όταν, λοιπόν, χρειάζεται να μελετήσετε ή να επικεντρωθείτε σε μια ιδιαίτερα σημαντική εργασία, έχει μεγάλη σημασία να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Βοηθά στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση νερού μάς δίνει μια αίσθηση πληρότητας ανάμεσα στα γεύματα. Μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό όταν πεινάσουμε απρόσμενα. Αν περιμένουμε λίγα λεπτά θα διαπιστώσουμε ότι πιθανότερα ήμασταν διψασμένοι και όχι πεινασμένοι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε αρκετές θερμίδες. Μικρή έρευνα που παρουσιάστηκε στην American Chemical Society έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού μεταξύ των γευμάτων προκαλεί μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 75 έως 90 θερμίδες σε κάθε γεύμα. Αν τρώμε τρία γεύματα την ημέρα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να γλυτώσουμε έως και 270 θερμίδες ημερησίως!Κάνει καλό στην καρδιά. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε καθημερινή βάση μειώνει κατά 41% τον κίνδυνο της εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Δίνει ενέργεια. Η έλλειψη νερού από τον οργανισμό και το σώμα μας, προκαλεί αφυδάτωση. Αυτό έχει ως συνέπεια να αισθανόμαστε κόπωση, εξασθένηση και αδυναμία. Να θυμάστε ότι κάθε φορά που νιώθετε ότι διψάτε έχετε ήδη αφυδατωθεί οπότε φροντίστε να πίνετε νερό πριν φθάσετε σε αυτό το σημείο.

Κάνει καλό στο δέρμα. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και αυτό φυσικά, έχει θετική επίδραση και στο δέρμα μας. Αν ξεκινήσετε να πίνετε μια σημαντική ποσότητα νερού καθημερινά, σε μια βδομάδα μόνο, η λάμψη στο πρόσωπό σας θα αντανακλά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο δέρμα σας.

 

Είναι αντιοξειδωτικό. Το νερό, εκτός των άλλων, καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες και απορρίμματα, προσφέροντας στον οργανισμό μας μια αποτοξίνωση από τις βλαβερές ουσίες.

Το νερό που θεωρούμε τόσο δεδομένο, κάνει όλα αυτά τα καλά. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω και αξιοποιήσουμε το νερό στο έπακρο θα έχουμε μια καλύτερη ζωή, με σώμα και πνεύμα πιο δυνατά.
Πηγή: GreeksChannelCheck Also

Ο Απόλυτος Gadget Κουμπαράς που μετράει τα χρήματα….

Αποταμιεύστε όλα σας τα νομίσματα στον Απόλυτο Gadget Κουμπαρά! Ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού δεν θα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *