Αρχική / ----------SLIDER / Τα ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά…..


Τα ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά…..

Τι έδειξε απογραφή του ΕΜΠ που παρουσίασε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα • Εντοπίστηκαν πάνω από χίλια «κουφάρια», ένα τεράστιο αναξιοποίητο απόθεμα, με έντονα τα χνάρια της βιομηχανικής και πολιτισμικής ιστορίας του τόπου.Περισσότερα από 1.000 είναι τα ερειπωμένα κτίρια στον Πειραιά, σ’ ένα σύνολο 28.000 κτιρίων, η πλειονότητά τους βρίσκεται στην περιοχή Καστέλλας-Προφήτη Ηλία-Ευαγγελίστριας και το 7% αυτών είναι ερείπια. Ακολουθούν το κέντρο και τα Μανιάτικα-Αγία Σοφία-Αγιος Δημήτριος με ένα ποσοστό 4%, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι αυτά σε Νέο Φάληρο-Καμίνια με 3% και στην Πειραϊκή με 2%.

Αυτά έδειξε η απογραφή του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα οποία ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα. Σύμφωνα με την απογραφή του ΕΜΠ, σε απόλυτο αριθμό τα πράγματα για το Νέο Φάληρο και τα Καμίνια μπορεί να είναι καλά, αλλά σε πραγματικά γεωμετρικά μεγέθη είναι άσχημα. Εκεί βρίσκονται οι ερειπωμένοι «γίγαντες» της βιομηχανίας: ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΧΡΩΠΕΙ, Ηβη, Κεράνης, Γεωργή-Νικολετόπουλου, Εργοστάσιο ΣΠΑΠ, Ρετσίνα.Στην Καστέλλα εντυπωσιακά είναι τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά: Οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, Εκπαιδευτήριο Μπαχλιτζανάκη, Οικία Μαυρομιχάλη, Οικία Αξελού, όπως και οι κομψές ξεχασμένες επαύλεις του Νέου Φαλήρου και το στοιχειωμένο γιαπί του κληροδοτήματος Ζαχαρίου.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά τα κτίρια -περισσότερα από 100 και τα μεγαλύτερα όλων- ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς.

Μικροϊδιοκτησίες και πολλοί κληρονόμοι

Η εντύπωση ότι για την ερήμωση ευθύνονται οι μικροϊδιοκτήτες και οι πολλοί κληρονόμοι, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφορά κυρίως μικρά ακίνητα στις γειτονιές, ωστόσο το σοβαρό παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, του Δήμου Πειραιά, των τραπεζών και του real estate, σύμφωνα με την παράταξη «Πειραιάς για Όλους», αφού εκεί υπάρχει επιλογή μη αξιοποίησης και όχι αδυναμία.

Τέλος, ένας μύθος είναι επίσης τα διατηρητέα και οι δεσμεύσεις της αρχαιολογίας. Από την απογραφή προκύπτει ότι λίγο περισσότερα από τα μισά (το 51%) βρίσκονται εκτός των ορίων της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά, άρα καμία αρχαιολογία δεν εμποδίζει την επισκευή τους. Από το σύνολο, το 90% δεν είναι κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, είναι απλώς ερείπια.

«Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απόλυτη απουσία στρατηγικής για τα ακίνητα. Έλλειψη σχεδίου απεγκλωβισμού των κτιρίων από τις βασικές αιτίες της ερήμωσης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέματος με αμοιβαίο οικονομικό όφελος για τους ιδιώτες, το Δημόσιο και τον δήμο και με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Διότι μιλάμε για ένα σύνολο 1.000 κτιρίων, που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα – όσα σχεδόν υπόσχεται το διαβόητο έργο του Ελληνικού. Με τη διαφορά ότι εδώ τα τετραγωνικά υπάρχουν, δεν είναι φούσκα, είναι μέσα στην πόλη, επικίνδυνα, απρόσιτα, πληγές για τις γειτονιές, για τους μεγάλους δρόμους, για το θαλάσσιο μέτωπο, για τους κατοίκους, για την εικόνα του Πειραιά», επισημαίνει ο «Πειραιάς για Ολους».
Πηγή :efsynCheck Also

Σχολεία: Πότε κλείνουν για τα Χριστούγεννα……

Τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, για τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *