Αρχική / ----------SLIDER / Οικογενειακό εορταστικό τραπέζι…


Οικογενειακό εορταστικό τραπέζι…

Έθιμα που πρέπει να ακολουθούμε πιστά για να τα περάσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Έθιμα που περιέχουν αγάπη, νοιάξιμο και οικογένεια, περιέχουν όμως και στιγμές που μας χαλάνε λίγο, όσο πατάει η γάτα, τη διάθεση γιατί η κουνιάδα δεν τρώει χοιρινό, ο ανιψιός είναι vegan, ο οικονομικός παράγοντας δεν επιτρέπει και πολλά ανοίγματα και, τι θα ετοιμάσουμε για να εντυπωσιάσουμε και να είναι όλοι ευχαριστημένοι; Ιδού η απορία που ίσως σας την λύσω με τις ιδέες μου. Μην νομίζεται πως είμαι ο φωτεινός παντογνώστης απλά, κρατάω τα έθιμα και μαζί τις συμβουλές της γιαγιά μου.



Θα ξεκινήσω με την κλασσική συνταγή.
Γαλοπούλα γεμιστή για τους λάτρεις της παράδοσης.

Υλικά
Γαλοπούλα περίπου 2 – 3 κιλά.
Αγελαδινό βούτυρο 3 – 4 κουταλιές της σούπας
Φυσικό Χυμό από 1 πορτοκάλι
Μέλι 1 κουταλιά της σούπας
Αλάτι
Πιπέρι

Για την γέμιση
Μοσχαρίσιος κιμάς (σπάλα) 1/2 κιλό
1 Κρεμμύδι
1 πράσο
1 φλιτζάνι Κονιάκ ή μαυροδάφνη
1 κούπα τσαγιού ρύζι
8 Δαμάσκηνα
6 Βερίκοκα 10
8 κάστανα ψητά
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρι τσιγαρισμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ταψί
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι μαυροδάφνη
1/2 ποτήρι νερό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση σε βαθύ τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα, την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, αλείφουμε το εσωτερικό της κοιλιάς με λίγο βούτυρο, την γεμίζουμε με την έτοιμη γέμιση και σφραγίζουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με φέτες πορτοκάλι.
Την αλείφουμε με λαδωμένα χέρια.
Την δένουμε με σπάγκο ή με πλαστικά πιαστράκια και την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και ιδανικά να ακουμπάει πάνω σε σχάρα.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος την “ποτίζουμε” στην επιφάνεια με το ζουμί του ταψιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά περίπου να ροδίσει.




Εναλλακτικό κλασικό πιάτο

Ρολό κοτόπουλο

Υλικά
1 ρολό κοτόπουλο προτιμώ Αγγελάκης εξ ου και η συνταγή από τον Αγγελάκη.
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά αλεύρι
400 γρ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Χυμό από ½ λεμόνι
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
1 ρόδι καθαρισμένο

Για τον πουρέ πατάτας-κάστανο:
400 γρ. κάστανα βρασμένα
500 γρ. πατάτες καθαρισμένες
1 μικρό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 γρ. γάλα
70 γρ. βούτυρο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μελώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνεται καθόλου και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμόνι, την μαύρη ζάχαρη, τα κλαδάκια δενδρολίβανου, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να βράσει μέχρι να ξεκινήσει να δένει και το τοποθετείτε σε ένα πυρέξ μαζί με το ρολό κοτόπουλο και καλύπτεται με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 210ο C, στον αέρα, για 65-70 λεπτά, τα πρώτα 35-40 λεπτά σκεπασμένο και για τα υπόλοιπα λεπτά ξεσκεπάζετε το ρολό. Στα τελευταία 15 λεπτά αποσύρετε το πυρέξ από τον φούρνο, προσθέτετε το μισό ρόδι και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το ρολό κοτόπουλο.

Όση ώρα ψήνετε το ρολό κοτόπουλο, για τον πουρέ, τοποθετείτε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε τις πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους.
Σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τοποθετείτε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα κάστανα, χοντροσπασμένα.
Τοποθετείτε το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι, σε τρεις δόσεις, σε ένα multi μαζί μαζί με το γάλα και τα χτυπάτε μέχρι να πάρουν την υφή πουρέ.
Σουρώνετε τις πατάτες, τις τοποθετείτε πάλι στην κατσαρόλα προσθέτετε τον πουρέ κάστανο, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα πρες πουρέ τα πιέζετε μέχρι να πάρουν οι πατάτες την υφή πουρέ και να αναμιχθούν με το κάστανο, συμπληρώνοντας λίγη κρέμα γάλακτος, αλάτι ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αν χρειάζεται.
Όταν το ρολό κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνεται λίγο να σταθεί και το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με τον πουρέ κάστανο και λίγη από την σάλτσα από το πυρέξ από πάνω.

 

Κλασσικό πιάτο
Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

1 κιλό χοιρινό από σπάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
700 γραμμάρια περίπου σέλινα χοντρά ή σελινόριζα
4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτρια πατάτα
1 μεγάλο καρότο
1 ματσάκι άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το αυγολέμονο:
2 μικρά αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το χοιρινό και αφαιρούμε τυχόν μεγάλα κομμάτια λίπους που έχει επάνω. Το βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας βάζουμε μαζί το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο σοτάρουμε προσθέτοντας το αλατοπίπερο.
Μόλις σοταριστούν καλά προσθέτουμε νεράκι να μισοσκεπάσει το κρέας κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Χρησιμοποιούμε τα χοντρά αλλά τρυφερά φύλλα από τα σέλινα τα κόβουμε χοντρά κομμάτια όμως και τη σελινόριζα. Βάζουμε μαζί τα κρεμμυδάκια σε χοντρά κομμάτια, την πατάτα και το καρότο σε κυβάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Αφού έχουμε αποσύρει τη χύτρα στο 20λεπτο, ανοίγουμε προσεκτικά, ρίχνουμε μέσα και τα λαχανικά και βράζουμε για 15 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας.

Αφού γίνει το φαγητό κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα πιάτο και χτυπάμε με ένα πιρούνι σε μια ελαφριά μαρέγκα. Ρίχνουμε μέσα και τους κρόκους και χτυπάμε λίγο ακόμη να ενωθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε με μια κουτάλα σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα στο μείγμα του αυγού χτυπώντας συνεχώς.

Αδειάζουμε το πιάτο στην κατσαρόλα και την κουνάμε γρήγορα να ανακατευτεί και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε ξανά στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

 

Για να μην δυσαρεστηθούν οι vegan δυο συνταγές με νοστιμιές

Πάστα με μανιτάρια στο φούρνο

Υλικά για 4 άτομα:

500 γρ. βίδες ή άλλο ζυμαρικό, εγώ διάλεξα παπαρδέλες
500 γρ. πορτομπέλο σε φέτες
12 κοκκάρια (κρεμμύδια στιφάδου)
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο σε ροδέλες
250 γρ. ντομάτα σε κομματάκια κονσέρβα
1 φλ. κόκκινο κρασί
3 κ.σ. πελτές ντομάτας
5+1 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
μαϊντανός για σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente
σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι προσθέτουμε τα μανιτάρια, σβήνουμε με το κρασί .
Σε ένα νεροπότηρο διαλύουμε τον πελτέ σε ζουμί από το ζυμαρικό που βράσαμε, βάζουμε όλα τα υλικά σε πυρέξ και γκραντινάρουμε για 20-30 λεπτά στο φούρνο.
Σερβίροντας γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό




 

Κολοκυθάκια γεμιστά με πλιγούρι και μανιτάρια

Τα γεμιστά είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Θα τα φτιάξουμε λοιπόν αυτή τη φορά σε μία χορτοφαγική παραλλαγή που έχει τη δική της ξεχωριστή νοστιμιά.

Υλικά
4 κολοκύθια μεγάλα ή στρογγυλά
200γρ. μανιτάρια της αρεσκείας σας ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι πλιγούρι μουλιασμένο για μισή ώρα σε καυτό νερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, και το πράσινο μέρος
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά ψιλοκομμένα σε μπολ και γεμίζουμε τα κολοκύθια.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε σκεπασμένα ελέγχοντας το νερό και συμπληρώνοντας έως ότου βράσουν καλά τα κολοκύθια.
Αφού βράσουν, ετοιμάζουμε τη σάλτσα από το κορν φλάουερ και το λεμόνι, τα περιχύνουμε, τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας ως την ώρα που θα σερβίρουμε.

Χρόνια Πολλά, καλή όρεξη και του χρόνου με υγεία…


Check Also

Πότε έχουμε Νέα Σελήνη το 2025;

Μάθε τώρα τις ημερομηνίες, ώρες και τα ζώδια που κάθε μήνα θα έχουμε Νέα Σελήνη …

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js