Βελτίωσε τις γνώσεις σου στη μαγειρική, ενημερώσου και εντυπωσίασε!
-Ποιο λάδι κάνει τα τηγανητά πιο τραγανά;
Όσο περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά και λιγότερα πολυακόρεστα περιέχει στη σύνθεσή του ένα λάδι τόσο πιο τραγανό γευστικό αποτέλεσμα δίνει. Με βάση τον τυπικό αυτό κανόνα τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα είναι πρωτίστως το ραφιναρισμένα (επεξεργασμένα) ελαιόλαδα και κραμβέλαια και δευτερευόντως τα ραφιναρισμένα φιστικέλαια και σησαμέλαια.
-Χρειάζεται μαρινάρισμα το μοσχαρίσιο φιλέτο;
Το φιλέτο είναι εκ φύσεως τρυφερό κρέας, γιατί προέρχεται από το εσωτερικό μέρος της σπονδυλικής στήλης και της οσφυϊκής χώρας του μοσχαριού και δεν χρειάζεται μαρινάρισμα παρά μόνο σωστό ψήσιμο, όχι υπερβολικό.
-«Είναι ίδια ποσότητα τα 100 ml με τα 100 g;»
Τα ml είναι μονάδα μέτρησης όγκου, ενώ τα g μονάδα μέτρησης μάζας (βάρους). Επομένως, με εξαίρεση το νερό, η ποσότητα δεν είναι ίδια, π.χ. τα 10 ml λαδιού αντιστοιχούν σε 7,5 g.
-«Έχει καλή και κακή πλευρά το αλουμινόχαρτο;»
Αν και αρκετές νοικοκυρές θεωρούν ως «καλή» πλευρά του αλουμινόχαρτου αυτή που γυαλίζει περισσότερο και ως «κακή» την πιο θαμπή, η αλήθεια είναι ότι όποια πλευρά και να φέρεις σε επαφή με το τρόφιμο δεν θα υπάρχει καμία διαφορά, π.χ. στο ψήσιμο ή στην προφύλαξή του.
-Tι είναι το κρεμόριο;
Το κρεμόριο, γνωστό και ως κρεμοτάρταρο (cream of tartar), είναι ένα όξινο άλας (άλας του τρυγικού οξέος ή τρυγικό κάλιο) που χρησιμοποιείται με τη μορφή σκόνης σε αρκετές μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές χρήσεις. Αν προστεθεί στα λαχανικά κατά το βράσιμό τους, τα βοηθάει να διατηρήσουν το φυσικό χρώμα και την υφή τους. Στην αρτοποιία χρησιμοποιείται μαζί με μαγειρική σόδα για να φουσκώσει ψωμιά και αρτοσκευάσματα, ενώ στη ζαχαροπλαστική σε σακχαρούχα επιδόρπια και γλυκίσματα που χρειάζονται περισσότερο όγκο ή και πιο κρεμώδη υφή, π.χ. μαρέγκα, κέικ, παγωτό, καραμέλα.
-Κάνει το τσιγάρισμα πιο νόστιμο το φαγητό;
Το τσιγάρισμα κάνει το φαγητό πιο βαρύ, όχι πιο νόστιμο. Προτίμησε το ελαφρύ σοτάρισμα ή το άχνισμα.
-Ποιο είναι το γευστικότερο κομμάτι του κρέατος;
Το πιο ζουμερό, τρυφερό και γευστικό τμήμα του ψημένου κρέατος είναι αυτό που βρίσκεται πάνω σε κόκαλο ή πλησιέστερα σε αυτό.
-Πότε ένα dressing σαλάτας χαρακτηρίζεται βινεγκρέτ και πότε λαδόξιδο;
Το dressing (σος, σάλτσα) με ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι και πιπέρι χαρακτηρίζεται ως «βινεγκρέτ» όταν είναι χτυπημένη και ως «λαδόξιδο» όταν τα υλικά της αναμειγνύονται την ώρα που ανακατεύεις τη σαλάτα λαχανικών.
-Τι είναι οι πατάτες αλιμέτ;
Πρόκειται για πατάτες κομμένες σε μέγεθος σπιρτόξυλου, οι οποίες τηγανίζονται μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
-Τι είναι το σεμιφρέντο;
Είναι ένα γλυκό κατάψυξης με κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και αβγά, το οποίο μοιάζει πολύ με το παγωτό παρφέ, αλλά δεν χρειάζεται παγωτομηχανή για την παρασκευή του και γίνεται πιο μαλακό από αυτό.
-Τι είναι τα αβγά σκραμπλ;
Είναι αβγά σπασμένα και ψημένα σιγά σιγά μέσα σε βούτυρο και γάλα ή κρέμα γάλακτος (scramble σημαίνει ανακατεύω, μπερδεύω).
-Τι σημαίνει bei jing kao ya;
Είναι η αυθεντική κινεζική ονομασία της διάσημης πάπιας Πεκίνου, η οποία εκτρέφεται και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο, ενός δημοφιλούς φαγητού και σε πολλές δυτικές χώρες.
-Τι είναι το φλαπ τζακ;
Είναι ένα μπισκότο με νιφάδες βρώμης. Οι νιφάδες βρώμης αναμειγνύονται με βούτυρο και σιρόπι, το μείγμα ψήνεται σε τετράγωνο σκεύος και στη συνέχεια κόβεται σε μπισκότα. Στην Αμερική η ίδια ονομασία αποδίδεται σε πανκέικ που σερβίρονται με βούτυρο και περιχύνονται με σιρόπι σφενδάμου.
-Τι είναι η επίγευση;
Επίγευση είναι η αίσθηση που μένει στο στόμα αφ’ ότου ολοκληρωθεί η κατάποση μιας μπουκιάς ενός τροφίμου ή αλλιώς «η ανάμνηση της γεύσης».
Πηγή :Womenonly
Check Also
Τα κατάλληλα δωράκια για κάθε τύπο πεθεράς….
Από όσο θυμάμαι, οι συζητήσεις στις νεανικές παρέες ήταν του τύπου ” μην πέσεις σε …