Αρχική / ----------SLIDER / Κίνδυνοι Παραλίας για τους τριχωτούς φίλους μας….


Κίνδυνοι Παραλίας για τους τριχωτούς φίλους μας….

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η θάλασσα περιμένει να δροσίσει εμάς αλλά και τους τριχωτούς μας φίλους. Παρόλο που η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι λίγο έως πολύ ασαφής για τον θέμα ‘’σκύλος στην παραλία και τη θάλασσα’’ υπάρχουν μέρη που είναι φιλόξενα για μας και τα σκυλιά μας ή απλώς απομακρυσμένα, στα οποία μπορούμε να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα δίποδοι και τετράποδοι.

Εκδρομή στη θάλασσα λοιπόν αλλά πάντα με ασφάλεια για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ποιοι είναι λοιπόν οι πέντε πιο συχνοί κίνδυνοι στην παραλία με σειρά επικινδυνότητας;

Θερμοπληξία

Ο σοβαρότερος κίνδυνος, μια παθολογική κατάσταση με αναφερόμενα ποσοστά θνησιμότητας που ξεπερνούν το 50%. Ένας σκύλος παθαίνει θερμοπληξία όταν δε μπορεί να αποβάλει τη θερμότητα που προέρχεται, μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό,  από το μεταβολισμό, την κινητική δραστηριότητα και το περιβάλλον (υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά υγρασίας) . Τότε η θερμοκρασία του ζώου ξεπερνά τους 41 ⁰C (φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου:37,5-39,2⁰C) και το ζώο εμφανίζει σταδιακά έντονο λαχάνιασμα, κατάπτωση, συμπτώματα από το νευρικό σύστημα όπως αστάθεια, τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις, κώμαΑφυδάτωση

Η αφυδάτωση προκύπτει όταν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ πρόσληψης και απώλειας ύδατος. Σε συνθήκες ζέστης και υψηλής υγρασίας ο οργανισμός του σκύλου για να διατηρήσει φυσιολογική τη θερμοκρασία του σώματός του, χρησιμοποιεί κυρίως τη διαδικασία της  εξάτμισης. Το φαινόμενο της εξάτμισης γίνεται μέσα από τις πατούσες αλλά κυρίως από το ανοιχτό στόμα και το λαχάνιασμα. Με αυτή τη διαδικασία ο σκύλος χάνει μεγάλες ποσότητες νερού τις οποίες εάν δεν αντικαταστήσει τότε κινδυνεύει με αφυδάτωση. Σημάδια αφυδάτωσης είναι το έντονο λαχάνιασμα, τα ξηρά με κολλώδη σάλια ούλα, το ανελαστικό δέρμα, η ταχυκαρδία, ο  σφυγμός και σε πιο σοβαρά περιστατικά ακόμη και η απώλεια συνείδησης.

Τσίμπημα μέλισσας/σφήκας

Συχνοί επισκέπτες στις παραλίες εκτός από τους λουόμενους είναι οι μέλισσες και οι σφήκες, ειδικά όταν ανοίγουν οι σακούλες με τα ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα. Οι σκύλοι ως περίεργα όντα συνηθίζουν να τις κυνηγούν και να προσπαθούν να τις πιάσουν, να τις καταπίνουν ή απλώς ρουθουνίζοντας στα χόρτα να τις ενοχλούν και να δέχονται επίθεση. Έχουμε λοιπόν τσιμπήματα κυρίως σε πρόσωπο αλλά και σε γλώσσα, στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα. Σε πολλές περιπτώσεις τα τσιμπήματα μπορεί να είναι πολλαπλά. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οίδημα(πρήξιμο) και πόνος στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα. Επικίνδυνο είναι το οίδημα στη γλώσσα που μπορεί να παρακωλύσει  την αναπνοή του ζώου. Σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής- αναφυλακτικής αντίδρασης και σοβαρής τοξίκωσης από το δηλητήριο των εντόμων μπορεί να έχουμε ακόμη και θάνατο του ζώο εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.


Εγκαύματα

Καπέλα, ομπρέλες, αντηλιακά παντός τύπου, σαγιονάρες για την καυτή άμμο είναι μερικά από τα απαραίτητα για την παραλία για μας, για τα σκυλάκια όμως; Πόσες φορές βλέπουμε απρόθυμα ζώα να περπατήσουν επάνω στην άμμο και μετά από καμιά ώρα τα πατουσάκια τους είναι κατακόκκινα και την επόμενη μέρα αρχίζει το ξεφλούδισμα, η φαγούρα και το γλείψιμο. Επίσης στη μουσούδα ,στα άτριχα σημεία του σώματος, σε ξυρισμένα ζώα με ιδιαίτερα λευκό δέρμα παρατηρούνται πολύ συχνά το καλοκαίρι ηλιακά εγκαύματα .Τα εγκαύματα είναι επώδυνα και μπορούν πολύ εύκολα να επιμολυνθούν και έτσι να εξελιχτούν σε σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις.

Γαστρεντερικά προβλήματα παραλίας

Πολλές φορές ιδιοκτήτες αναφέρουν περιστατικά εμετού ή και διάρροιας του σκύλου στην παραλία ή μετά την επιστροφή στο σπίτι χωρίς όπως αναφέρουν να προϋπήρχε  κάποια αδιαθεσία το προηγούμενο διάστημα. Αυτό οφείλεται στην κατανάλωση θαλασσινού νερού. Για το γεγονός αυτό ευθύνεται η μεγάλη περιεκτικότητα του νερού σε χλωριούχο νάτριο που δημιουργεί στον οργανισμό συνθήκες υπερνατριαιμίας εξάλλου μια συνήθης πρακτική πρόκλησης εμετού στο σκύλο είναι η χρήση αλατόνερου. Η ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει τη γαστρεντερίτιδα αυτή.
Πηγή: Χατζή Μάρθα  Κτηνίατρος ζώων συντροφιάς

 

Check Also

Η Αίθρα Λυκουρέζου απαντά για τον πατέρα της….

Μέσα από βίντεο το Tik Tok η Αίθρα Λυκουρέζου απαντά για τον πατέρα της, τον …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js