Αρχική / ----------SLIDER / Η ιστορία του πλεξίματος….


Η ιστορία του πλεξίματος….

Το πλέξιμο έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των αιώνων. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πολλές και διάφορες μέθοδοι και μορφές σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η ιστορία του πλεξίματος είναι θα λέγαμε ένα μυστήριο, που μπορούμε μόνο να το καταλάβουμε από αρχαιολογικά δείγματα που φυλάσσονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ένα πλεκτό μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από μαλλί, μετάξι και άλλες ίνες που όμως χαλούσαν γρήγορα, ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες. Οι βελόνες πλεξίματος που χρησιμοποιούνταν ήταν ουσιαστικά αιχμηρά ραβδιά που είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν σαν βελόνες πλεξίματος με βάση τα δεδομένα της δικής μας εποχής. Θα μπορούσαν να είναι τσιμπιδάκια για μαλλιά, αδράχτια ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αιχμηρού ραβδιού. Στο παρελθόν, όπου η κλώση γινόταν με το χέρι και φυσικά ήταν πολύ πιο χρονοβόρα, πολλά πλεκτά δεν ταίριαζαν στο σώμα και πλέκονταν εκ νέου. Λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας παραγωγής, τα πλεκτά δεν πετιόντουσαν μέχρι να φθαρούν ολοσχερώς.



Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν είχαν τη συνήθεια να «αποθηκεύουν» αντικείμενα καθημερινής χρήσης για τους απογόνους τους και αυτός είναι ακόμα ένας από τους λόγους που δεν υπάρχουν πολλά χρήσιμα πλεκτά αντικείμενα, τόσα χρόνια αργότερα. Παρόλα αυτά έστω και τα λιγοστά αρχαιολογικά στοιχεία που έχουμε είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Στην πραγματικότητα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλέξιμο είναι μια αρκετά πρόσφατη εφεύρεση. Δεν υπάρχουν αρχαίοι μύθοι για το πλέξιμο όπως υπάρχουν για παράδειγμα αρχαίοι μύθοι σχετικά με τη νηματουργία και την ύφανση. Μια γρήγορη ματιά σε ένα αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης αποκαλύπτει επίσης ότι ο όρος «πλέκω» δεν προστέθηκε στην αγγλική γλώσσα παρά μόνο μετά το 1300.

 

Περαιτέρω παρατηρούμε ότι η λέξη «πλέκω» δεν υπήρχε σε καμία ευρωπαϊκή γλώσσα πριν από την Αναγέννηση. Εκτός από την Μέση Ανατολή και την Ισπανία, σε άλλα μέρη του κόσμου η λέξη για το πλέξιμο εμφανίστηκε πολύ αργότερα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διατηρητέα πλεκτά δείγματα που χρονολογούνται από τον 10ο και τον 12ο αιώνα.

Έρευνες πάνω στο θέμα έδειξαν πως το πλέξιμο πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική μέσω των αποίκων. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα τάφο της Αιγύπτου πλεκτά παντοφλάκια και κάλτσες για παιδιά των οποίων το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι χωρισμένο από το υπόλοιπα όπως κάποια από τα σύγχρονα γάντια.

Επικρατεί επίσης η άποψη ότι στην Ευρώπη το πλέξιμο το εισήγαγαν οι Κόπτες (κλάδος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο). Σε ένα ιεραποστολικό τους ταξίδι μετέφεραν μαζί τους πλεκτά και κατάφεραν να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή.

Το 13ο αιώνα στη Γαλλία, το πλέξιμο έγινε ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της βιομηχανίας. Πλεκτά καπέλα, γάντια, μπλούζες, κάλτσες και ότι άλλο μπορεί να γίνει πλεκτό. Στη Σκωτία, δημιουργήθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα, το παραδοσιακό κάλυμμα κεφαλής -ο πλεκτός σκούφος. Γεγονός που προκαλεί έκπληξη (γιατί δε το γνωρίζουν πολλοί) είναι ότι το πλέξιμο ήταν κατά βάση ένα αρσενικό επάγγελμα, σε σημείο που οι άνδρες πολεμούσαν με οποιοδήποτε τρόπο και με ειδικές συμφωνίες για να εμποδίσουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με το πλέξιμο.

Το 1612 στην Πράγα είχαν καθιερώσει μέχρι και πρόστιμο για τις γυναίκες που αποφάσιζαν απλά να πλέξουν. Αργότερα όμως όταν το πλέξιμο έγινε ευρέως διαδεδομένο άρχισαν να ασχολούνται με αυτό κατά κύριο λόγο οι γυναίκες.


Το 19ο αιώνα, μια νέα μορφή πλεξίματος, το πλέξιμο με το βελονάκι έγινε μία πολύ ευχάριστη και δημοφιλής απασχόληση, και η παραγωγή δαντέλας με το βελονάκι ήταν τόσο μεγάλη που χαρακτηρίστηκε ως «παγκόσμια μανία». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ενδυμασίες και τα εσώρουχα ανδρών και γυναικών διακοσμούνταν πλέον με δαντέλες.

Κάπως έτσι φτάνουμε μέχρι την δική μας εποχή, που πλέον υπάρχει αφθονία από εργαλεία, νήματα για πλέξιμο, μαλλιά πλεξίματος και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για να ασχοληθεί κάποιος με το πλέξιμο.

Πηγή : hobbylobby

Check Also

Πολύ σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

  Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει η Μαρινέλλα, η οποία νοσηλεύεται στην εντατική, μετά …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-----------------------------------------

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

-----------------------------------------