Αρχική / --Ροή θεμάτων / Γιατί οι γυναίκες αντέχουν τον πόνο καλύτερα από τους άνδρες;


Γιατί οι γυναίκες αντέχουν τον πόνο καλύτερα από τους άνδρες;

Νέα έρευνα θέτει τη μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα σε μια νέα βάση, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το παραδοσιακά «αδύναμο» φύλο μπορεί να αντέξει περισσότερα.
«Νομίζω ότι οι άνδρες πάντα γνώριζαν ενδόμυχα ότι αφού οι γυναίκες μπορούν να περάσουν έναν τοκετό αντέχουν πιο πολλά. Τώρα όμως υπάρχουν νέα επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον πόνο καλύτερα από τους άνδρες – τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων της ζωής τους», αναφέρει ο Dr James N. Dillard, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia College of Physicians της Νέας Υόρκης.
Το κρυφό όπλο; Οιστρογόνα. Παράγεται από τις ωοθήκες σε τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες αργότερα στη ζωή. Η επιρροή των οιστρογόνων φθάνει κατευθείαν στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου.
«Παρά το γεγονός ότι ο πόνος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, είναι σαφές ότι τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο», εκτιμά ο Dr Jon-Kar Zubieta, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, που έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για τη σχέση μεταξύ ορμονών και πόνου.
Ένας τρόπος που τα οιστρογόνα βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον πόνο, όπως αναφέρει, είναι η αύξηση των ενδορφινών – χημικών ουσιών του εγκεφάλου που βοηθούν να αμβλύνουν τον πόνο.
Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλά, οι ενδορφίνες αποθηκεύονται σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Σε όσα πιο σημεία έχουν λοιπόν αποθηκευτεί, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουν τον πόνο όταν χρειαστεί.
«Κατά αυτό τον τρόπο οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον τοκετό, καθώς τα οιστρογόνα αυξάνονται σημαντικά λίγο πριν τη γέννα», εξηγεί ο Zubieta.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν κατακόρυφα όταν η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση. Έτσι εξηγούνται και τα παράπονα πολλών γυναικών ότι νιώθουν περισσότερο πόνο σε αυτή την ηλικία.
Πηγή: iPaideia

Check Also

Σχολεία: Πότε κλείνουν για τα Χριστούγεννα……

Τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, για τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *