Αρχική / ----------SLIDER / Εξοικονόμησε χρήματα μειώνοντας τις σπατάλες……


Εξοικονόμησε χρήματα μειώνοντας τις σπατάλες……

Αν η ζωή είναι ένα διαρκές ταξίδι μάθησης, τότε οι καθημερινές μας συνήθειες είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύουμε την γνώση.

Δείχνουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Το πόσο σεβόμαστε ή δεν σεβόμαστε το περιβάλλον.

Η σπατάλη αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης ζωής: ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς μεγάλου μέρους του πληθυσμού παγκοσμίως. Αιτία; Σίγουρα η αφθονία των αγαθών.Ξέρουμε ότι δεν είναι κάτι απλό να αποβάλλεται από την μια στιγμή στην άλλη τις συνήθειες που οδηγούν στην σπατάλη: οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δημιουργούν έναν δυνατό σύνδεσμο που δεν «σπάει» εύκολα.

Την αλλαγή θα την δείτε σταδιακά, κάνοντας ένα μικρό βήμα κάθε φορά.

Ακολουθούν συνήθειες που μπορούν να προστατεύσουν τόσο την τσέπη σας όσο και το περιβάλλον: με τον καιρό θα δείτε ότι η νοοτροπία σας θα αλλάξει, αξιοποιώντας τα αγαθά στο μέγιστο.

 

1) Όταν η βρύση τρέχει αλόγιστα: Πόσες φορές δεν έχετε αφήσει την βρύση να τρέχει ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας; Υπολογίστε με προσοχή τις κινήσεις σας και μην αφήνετε το νερό να τρέχει άσκοπα για μια δραστηριότητα που -στην πραγματικότητα- δεν απαιτεί κάτι τέτοιο.

2) Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα: Είναι μια τακτική που σταδιακά θα φέρει σημαντική αλλαγή στον λογαριασμό του ρεύματος. Μην αφήνετε τις συσκευές ανοιχτές χωρίς να τις χρησιμοποιείτε και βγάλτε τις από την πρίζα όταν είστε εκτός σπιτιού.

3) Εκτιμήστε το περισσευούμενο φαγητό και αξιοποιήστε το: Φαγητό στα σκουπίδια -μια από τις «εγκληματικές» δραστηριότητες της σύγχρονης ζωής. Μπορείτε να αξιοποιήσετε με αμέτρητους και κυρίως γευστικούς τρόπους το φαγητό που έχει περισσέψει. Δεν λέμε να καταναλώσετε φαγητό που είναι έτοιμο να χαλάσει, απλά για να μην πεταχτεί. Μπορείτε, όμως, να αποτρέψετε το φαγητό από τον κάδο σκουπιδιών, αν μαγειρεύετε σε σωστές ποσότητες χωρίς να σπαταλάτε τις πρώτες ύλες.

4) Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων: Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την σπατάλη. Πόσες φορές δεν έχετε πετάξει σαπισμένα φρούτα και λαχανικά -αλλά και αλλαντικά- επειδή αμελήσατε την συντήρησή τους;

5) Ρούχα που αγοράζετε και δεν φοράτε ποτέ (τελικά!): Παρατήρησε προσεκτικά τα ρούχα στην ντουλάπα σου: ποια αγόρασες τελευταία, ποια δεν φοράς και για ποιον λόγο, ποια έχουν ακόμα το καρτελάκι και δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μήπως, αγοράζεις ρούχα που δεν χρειάζεσαι, από την παρόρμηση της στιγμής; Αν ναι, άλλαξε τακτική και βάλε τέλος σε αυτή την σπατάλη. Ξεκίνα να φοράς όσα είναι άθικτα και βάλε στην άκρη όσα δεν θα φορέσεις ποτέ ξανά. Ακόμα, αξιοποίησε παλαιότερα κομμάτια δημιουργώντας νέους συνδυασμούς.

6) Αξιοποιήστε τα χαρτιά (και από τις δύο πλευρές): Ένας έξυπνος τρόπος που θα περιορίσει την ανεξέλεγκτη χρήση χαρτιού -τόσο στο γραφείο, όσο και στο σπίτι: εκτύπωση και στις δύο πλευρές.

7) Αφήστε για λίγο το αυτοκίνητο στην άκρη: Για τις μικρές αποστάσεις, επίλεξε τον πιο οικονομικό και υγιεινό τρόπο μετακίνησης: τα πόδια σου! Οχι μόνο θα περιορίσεις τα έξοδα για τα καύσιμα, αλλά παράλληλα θα βοηθήσεις δραστικά την φυσική σου κατάσταση.
Πηγή :Bovary

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js