Αρχική / ----------SLIDER / Εφηβεία. Μια μεγάλη ιστορία που μόνον μια μαμά μπορεί να την περιγράψει και ακόμα δεν τολμώ να πω στη δική μου τη μαμά να μου πει πως ακριβώς ήταν η δική μου εφηβεία…
Portrait of three sister girls laughing and and making funny faces. Happy kids, carefree childhood concept


Εφηβεία. Μια μεγάλη ιστορία που μόνον μια μαμά μπορεί να την περιγράψει και ακόμα δεν τολμώ να πω στη δική μου τη μαμά να μου πει πως ακριβώς ήταν η δική μου εφηβεία…

Μέρος 2ον..

Επιστροφή στο τόσο φλέγον θέμα που αφορά εμάς τις μανούλες των εφήβων.

 

Θέματα εμμηνόρροιας για να συζητήσετε την κόρη σας
1. Συζητήστε τη βιολογία της εμμηνόρροιας, περιγράφοντάς την ως μια φυσιολογική σωματική διαδικασία.
2. Αναφέρετε ότι οι περίοδοι της μπορεί να είναι ακανόνιστες, ιδιαίτερα στην αρχή καθώς το σώμα της προσαρμόζεται σε γρήγορες φυσιολογικές αλλαγές.
3. Ενημερώστε την ότι αρκετούς μήνες πριν από την πρώτη της περίοδο, το υγρό μπορεί να εκκρίνεται από αδένες στον κόλπο της. Αυτή η ουσία μπορεί να είναι διαυγής ή λευκού χρώματος και υδαρή έως παχύ. Πες της να μην ανησυχεί και αυτό είναι φυσιολογικό.
4. Εξηγήστε ότι μπορεί να παρουσιάσει κράμπες πριν ή κατά τη διάρκεια των περιόδων της. Εάν οι κράμπες γίνουν σοβαρές, ο γιατρός της μπορεί να έχει κάποιες προτάσεις για την ανακούφισή τους, ίσως με σωματικές ασκήσεις ή φάρμακα.
5. Συζητήστε την υγιεινή που σχετίζεται με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Να είστε βέβαιοι ότι η κόρη σας έχει τις προμήθειες που θα χρειαστεί για την πρώτη της περίοδο. Επειδή μπορεί να είναι μακριά από το σπίτι όταν ξεκινά η πρώτη περίοδος, συζητήστε πώς να χρησιμοποιήσει σερβιέτες ή ταμπόν. Θα πρέπει να καταλάβει την ανάγκη αλλαγής ταμπόν αρκετές φορές την ημέρα και ότι τα ταμπόν δεν πρέπει να φοριούνται όλη τη νύχτα.
6. Φυσικά, τα κορίτσια μπορούν να κάνουν μπάνιο κατά την εμμηνόρροια.
7. Πολλές έφηβες θα ρωτήσουν εάν μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ιππασία ή μαθήματα φυσικής αγωγής. Διαβεβαιώστε την κόρη σας ότι μπορεί να λάβει μέρος σε φυσιολογικές δραστηριότητες κατά την εμμηνόρροια. Η άσκηση μπορεί μερικές φορές να διευκολύνει τις κράμπες που σχετίζονται με περιόδους.Πρόωρη εφηβεία
Τι είναι η πρόωρη εφηβεία;
Η εφηβεία ορίζεται ως η παρουσία δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών: π.χ. ανάπτυξη του μαστού στα κορίτσια, ηβική τρίχα και διόγκωση όρχεων και πέους στα αγόρια. Η πρόωρη εφηβεία ορίζεται συνήθως ως έναρξη της εφηβείας πριν από την ηλικία των 8 στα κορίτσια και πριν από την ηλικία των 9 στα αγόρια.
Έχει αναγνωριστεί ότι, κατά μέσο όρο, τα κορίτσια αφροαμερικάνων και λατίνων μπορεί να ξεκινήσουν την εφηβεία κάπως νωρίτερα από τα λευκά κορίτσια, οπότε μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα να έχουν πρόωρο εφηβεία.

Ποια είναι τα σημάδια της πρώιμης εφηβείας;
Κορίτσια: Προοδευτική ανάπτυξη του μαστού, επιτάχυνση της ανάπτυξης και πρώιμη έμμηνη ρύση (συνήθως 2-3 χρόνια μετά την εμφάνιση του μαστού)
Αγόρια: Διεύρυνση του πέους και των όρχεων, αύξηση των μυών και των τριχών του σώματος, επιτάχυνση της ανάπτυξης, εμβάθυνση της φωνής

Τι προκαλεί την πρόωρη εφηβεία;
Τις περισσότερες φορές όταν η εφηβεία συμβαίνει νωρίς, είναι απλώς επιτάχυνση της κανονικής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, ο συναγερμός χτυπά πολύ νωρίς επειδή το ρολόι τρέχει γρήγορα. Περιστασιακά, η εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίς λόγω μιας ανωμαλίας στον κύριο αδένα (υπόφυση) ή στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την υπόφυση (υποθάλαμος). Αυτή η μορφή πρώιμης εφηβείας ονομάζεται κεντρική πρόωρη εφηβεία.
Σπάνια, η εφηβεία συμβαίνει νωρίς επειδή οι αδένες που δημιουργούν σεξουαλικές ορμόνες, οι ωοθήκες στα κορίτσια και οι όρχεις στα αγόρια, αρχίζουν να λειτουργούν μόνοι τους, νωρίτερα από το κανονικό. Αυτό ονομάζεται περιφερειακή πρόωρη εφηβεία.
Και στα αγόρια και τα κορίτσια, τα επινεφρίδια, οι μικροί αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, μπορούν να αρχίσουν να παράγουν αδύναμες ανδρικές ορμόνες που ονομάζονται επινεφριδικά ανδρογόνα σε νεαρή ηλικία, προκαλώντας ηβική ή / και μασχαλιαία μυρωδιά τριχών και σώματος πριν από την ηλικία των 8 ετών. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται πρόωρη αδεναρχία, γενικά δεν απαιτεί καμία θεραπεία.
Τέλος, η έκθεση σε κρέμες ή φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ή ανδρογόνα, είτε συνταγογραφούμενα είτε συμπληρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εφηβεία. 

Πώς διαγιγνώσκεται η πρόωρη εφηβεία;
Όταν συναντάτε το γιατρό για ανησυχίες σχετικά με την πρόωρη εφηβεία, εκτός από την εξέταση του διαγράμματος ανάπτυξης και την εξέταση του παιδιού σας, μπορεί να πραγματοποιηθούν ορισμένες άλλες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος για τον έλεγχο των ορμονών της υπόφυσης, οι οποίες ελέγχουν την εφηβεία (ωχρινική ορμόνη, που ονομάζεται LH και ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων, που ονομάζεται FSH) καθώς και επίπεδα ορμονών φύλου (οιστραδιόλη ή τεστοστερόνη) και μερικές φορές άλλες ορμόνες.
Είναι πιθανό ο γιατρός να δώσει στο παιδί σας μια ένεση μιας συνθετικής ορμόνης που ονομάζεται λευπρολίδη πριν από τη μέτρηση αυτών των ορμονών για να βοηθήσει στην λήψη ενός αποτελέσματος που είναι ευκολότερο να ερμηνευτεί.
Μια ακτινογραφία του αριστερού χεριού και του καρπού, γνωστή ως εξέταση οστικής ηλικίας, μπορεί να γίνει για να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο προχωρημένη είναι η εφηβεία, πόσο γρήγορα εξελίσσεται και πώς μπορεί να επηρεάσει το ύψος που θα φτάνει το παιδί σας ως ενήλικας. Εάν οι εξετάσεις αίματος δείχνουν ότι το παιδί σας έχει κεντρική πρόωρη εφηβεία, μπορεί να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει υποκείμενη ανωμαλία στην περιοχή της υπόφυσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόωρη εφηβεία;
Ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει θεραπεία εάν διαπιστωθεί ότι το παιδί σας έχει κεντρική πρόωρη εφηβεία. Στην κεντρική πρόωρη εφηβεία, ο στόχος της θεραπείας είναι να απενεργοποιηθεί η παραγωγή LH και FSH της υπόφυσης, η οποία θα απενεργοποιήσει τα στεροειδή φύλου. Αυτό θα επιβραδύνει την εμφάνιση των σημαδιών της εφηβείας και θα καθυστερήσει την έναρξη των περιόδων στα κορίτσια.
Σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, η κεντρική πρόωρη εφηβεία μπορεί να προκαλέσει βραχυσωμία ως ενήλικας, κάνοντας την ανάπτυξη να σταματήσει πολύ νωρίς και η θεραπεία μπορεί να είναι επωφελής για να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθεί το σώμα.
Επειδή το φάρμακο πρέπει να υπάρχει σε συνεχές και σταθερό επίπεδο, χορηγείται ως ένεση είτε κάθε μήνα είτε κάθε 3 μήνες ή μέσω εμφυτεύματος που απελευθερώνει το φάρμακο αργά κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Συνέχεια σε δυο μέρες…….


Check Also

Ο Γιατρός της Πείνας, παραδοσιακό ψητοπωλείο..

Βγαίνουμε, διασκεδάζουμε και μετά; Όχι, δεν ήρθε ο έρωτας, ήρθε μια πείνα. Εκεί επεμβαίνει ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *